FIFA NA STUPU SRAMA

Joao Havelange optužen za primanje mita

Srijeda, 11. srpnja 2012. 22:20 Napisao/la  SC

Švicarski istražitelji sumnjaju su da su Havelange i Teixeira primili oko 14.3 mil. eura mita

Bivši predsjednik FIFA-e João Havelange i bivši član Izvršnog odbora FIFA-e Ricardo Teixeira službeno su optuženi za pronevjeru ili u najblažoj varijanti nesavjesno poslovanje. Švicarski istražitelji dokazali su da su Havelange i Teixeira primili mito od posrnule marketinške agencije ISL. Havelange je primio najmanje 985.000 eura,  a  Teixeira najmanje 8,3 mil. eura mita! Sumnja se da su obojica ukupno primili 14,3 mil eura mita prema izvješću švicarskog suda u Zugu.

Izvještaj o pronevjeri stoji u ladicama švicarskog suda od 2010. godine, kada se FIFA (čitaj: Blatter) uspjela nagoditi i zaustaviti objavljivanje detalja istrage. Vrhovni sud u Švicarskoj odlučio je da  javnost ima pravo znati o detaljima istrage.

 João Havelange ima 96 godina, hospitaliziran je zbog infekcije. Na čelu FIFA-e bio je 24 godine, 1988. godine naslijedio ga je Joseph Blatter koji takođe ima sve većih problema s istragama o korupciji. Havelange je počasni predsjednik FIFA-e, u prosincu je nakon 48 godina dao ostavku na mjesto u Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK). Povod je bio teško zdravstveno stanje, a razlog nije bio teško dokučiti budući da ga je MOK nakon ostavke odlučio kazniti zbog istrage.

Ricardo Teixeira podnio je u ožujku ostavku na mjesto člana u Izvršnom odboru FIFA-e i na mjesto predsjednika brazilskog saveza nakon 23 godine. Budući da je Brazil domaćin SP-a 2014. godine, Teixeira je podnio ostavku na sve funkcije vezane za organizaciju prvenstva. Jasno, razlog su zdravstveni problemi.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.