FIFA NA STUPU SRAMA

Joao Havelange optužen za primanje mita

Srijeda, 11. srpnja 2012. 22:20 Napisao/la  SC

Švicarski istražitelji sumnjaju su da su Havelange i Teixeira primili oko 14.3 mil. eura mita

Bivši predsjednik FIFA-e João Havelange i bivši član Izvršnog odbora FIFA-e Ricardo Teixeira službeno su optuženi za pronevjeru ili u najblažoj varijanti nesavjesno poslovanje. Švicarski istražitelji dokazali su da su Havelange i Teixeira primili mito od posrnule marketinške agencije ISL. Havelange je primio najmanje 985.000 eura,  a  Teixeira najmanje 8,3 mil. eura mita! Sumnja se da su obojica ukupno primili 14,3 mil eura mita prema izvješću švicarskog suda u Zugu.

Izvještaj o pronevjeri stoji u ladicama švicarskog suda od 2010. godine, kada se FIFA (čitaj: Blatter) uspjela nagoditi i zaustaviti objavljivanje detalja istrage. Vrhovni sud u Švicarskoj odlučio je da  javnost ima pravo znati o detaljima istrage.

 João Havelange ima 96 godina, hospitaliziran je zbog infekcije. Na čelu FIFA-e bio je 24 godine, 1988. godine naslijedio ga je Joseph Blatter koji takođe ima sve većih problema s istragama o korupciji. Havelange je počasni predsjednik FIFA-e, u prosincu je nakon 48 godina dao ostavku na mjesto u Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK). Povod je bio teško zdravstveno stanje, a razlog nije bio teško dokučiti budući da ga je MOK nakon ostavke odlučio kazniti zbog istrage.

Ricardo Teixeira podnio je u ožujku ostavku na mjesto člana u Izvršnom odboru FIFA-e i na mjesto predsjednika brazilskog saveza nakon 23 godine. Budući da je Brazil domaćin SP-a 2014. godine, Teixeira je podnio ostavku na sve funkcije vezane za organizaciju prvenstva. Jasno, razlog su zdravstveni problemi.