APSURDNI TRETMAN

Od plasmana Dinama u Ligu prvaka koristi ima i Rijeka

Petak, 03. svibnja 2024. 13:08 Napisao  I. V.

Završnica borbe za naslov prvaka u HNL-u ima dodatnu dimenziju upravo zbog apsurdnog tretmana klubova s velikim koeficijenatima

Od plasmana Dinama u Ligu prvaka koristi ima i Rijeka
Foto: GNKDinamo

Dinamo je ove sezone ispao u pretkolima Lige prvaka i Europske lige, izravno se plasirao u skupini Konferencijske lige, u osmini finala ispao je od PAOK-a nakon debakla (1:5) u Solunu.

Tijekom europske sezone Dinamo je u trima natjecanjima igrao protiv jednoga kluba iz Lige petice, u 1/16 finala Konferencijske lige eliminirao je Betis, trenutačno sedmi klub LaLige bio je objektivno najteži Dinamov protivnik ove sezone.

Dinamo je ove sezone zaradio 7.310.600 eura od europskih nastupa!

Rijeka se u završnici sezone bori za titulu prvaka s aktualnim hrvatskim prvakom koji ima europski koeficijent 50.000, daleko veći od Betisa (33.000) ili PAOK-a (37.000).

Ove sezone Rijeka je u play-offu Konferencijske lige ispala od Lillea, ni jedan hrvatski klub nije igrao protiv protivnika s većim koeficijentom ove europske sezone, Lille ima malo manji (47.000) europski koeficijent od Dinama.

Lille se u Ligue 1 bori za izravni plasman u Ligu prvaka, trenutačno je na četvrtom mjestu koje jamči kvalifikacije za Ligu prvaka.

Rijeka je ove sezone zaradila 1.050.000 eura, ima koeficijent 12.000.

Završnica borbe za naslov prvaka u HNL-u ima dodatnu dimenziju upravo zbog apsurdnog tretmana klubova s velikim koeficijenatima!

Budući da UEFA sustavno zatire klubove s manjim koeficijentima, Rijeka je ove sezone u kvalifikacijama Konferencijske lige igrala protiv jačega protivnika nego Dinamo u kvalifikacijama za Ligu prvaka i Europsku ligu.

Dinamo ima takav koeficijent da bi opet relativno lako iduće sezone mogao ući u skupinu Ligu prvaka ako postane prvak.

Ove sezone Dinamo je u play-offu Lige prvaka ispao od AEK-a pogotkom u sudačkoj nadoknadi uzvratne utakmice, AEK je grčki prvak s koeficijentom 10.000!

Kada bi Dinamo obranio titulu prvaka i ušao u skupinu Lige prvaka, UEFA bi iduće sezone svim ostalim klubovima HNL-a platila nagradu od 9,5 mil. eura!

Kada se iznos ravnomjerno podijeli na devet klubova HNL-a, Rijeka bi od Dinamova plasmana u skupinu Lige prvaka dobila bezmalo isto (1.055.556 eura) kao što je zaradila ove sezone od europskih natjecanja.

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.