APSURDNI TRETMAN

Od plasmana Dinama u Ligu prvaka koristi ima i Rijeka

Petak, 03. svibnja 2024. 13:08 Napisao  I. V.

Završnica borbe za naslov prvaka u HNL-u ima dodatnu dimenziju upravo zbog apsurdnog tretmana klubova s velikim koeficijenatima

Od plasmana Dinama u Ligu prvaka koristi ima i Rijeka
Foto: GNKDinamo

Dinamo je ove sezone ispao u pretkolima Lige prvaka i Europske lige, izravno se plasirao u skupini Konferencijske lige, u osmini finala ispao je od PAOK-a nakon debakla (1:5) u Solunu.

Tijekom europske sezone Dinamo je u trima natjecanjima igrao protiv jednoga kluba iz Lige petice, u 1/16 finala Konferencijske lige eliminirao je Betis, trenutačno sedmi klub LaLige bio je objektivno najteži Dinamov protivnik ove sezone.

Dinamo je ove sezone zaradio 7.310.600 eura od europskih nastupa!

Rijeka se u završnici sezone bori za titulu prvaka s aktualnim hrvatskim prvakom koji ima europski koeficijent 50.000, daleko veći od Betisa (33.000) ili PAOK-a (37.000).

Ove sezone Rijeka je u play-offu Konferencijske lige ispala od Lillea, ni jedan hrvatski klub nije igrao protiv protivnika s većim koeficijentom ove europske sezone, Lille ima malo manji (47.000) europski koeficijent od Dinama.

Lille se u Ligue 1 bori za izravni plasman u Ligu prvaka, trenutačno je na četvrtom mjestu koje jamči kvalifikacije za Ligu prvaka.

Rijeka je ove sezone zaradila 1.050.000 eura, ima koeficijent 12.000.

Završnica borbe za naslov prvaka u HNL-u ima dodatnu dimenziju upravo zbog apsurdnog tretmana klubova s velikim koeficijenatima!

Budući da UEFA sustavno zatire klubove s manjim koeficijentima, Rijeka je ove sezone u kvalifikacijama Konferencijske lige igrala protiv jačega protivnika nego Dinamo u kvalifikacijama za Ligu prvaka i Europsku ligu.

Dinamo ima takav koeficijent da bi opet relativno lako iduće sezone mogao ući u skupinu Ligu prvaka ako postane prvak.

Ove sezone Dinamo je u play-offu Lige prvaka ispao od AEK-a pogotkom u sudačkoj nadoknadi uzvratne utakmice, AEK je grčki prvak s koeficijentom 10.000!

Kada bi Dinamo obranio titulu prvaka i ušao u skupinu Lige prvaka, UEFA bi iduće sezone svim ostalim klubovima HNL-a platila nagradu od 9,5 mil. eura!

Kada se iznos ravnomjerno podijeli na devet klubova HNL-a, Rijeka bi od Dinamova plasmana u skupinu Lige prvaka dobila bezmalo isto (1.055.556 eura) kao što je zaradila ove sezone od europskih natjecanja.