Damir Burić: Primorje i Pro Recco stvoreni su da osvajaju naslove europskih prvaka

Srijeda, 12. ožujka 2014. 15:06 Napisao  Patrik Mršnik

Primorje je favorit protiv Pro Recca na svome bazenu, ali utakmica neće biti nimalo lagana s riječke strane. To je u ovom trenutku možda i najjači susret na planeti, kaže Burić

Ogled Primorja i Pro Recca koji će se u subotu od 19 sati odigrati na Kantridi najpozvaniji je komentirati Damir Burić. Pulski 33-godišnjak sedam je godina proveo u matičnom Primorju, otišao je 2003. godine put Mladosti, pa onda u Pro Recco. Bio je član 'atomskog' Pro Recca koji je 2012. godne osvojio sve što se osvojiti može, vrlo dobro zna situaciju u oba kluba. Kuloarske priče ovoga ljeta kojih se može naslušati u svakom kafiću svrstavale su ga u redove jakog Primorja, no popularni Bura ostao je u Kragujevcu. Radnički je prošle sezone podigao trofej pobjednika Eurokupa, a ove su sezone već praktički osigurali nastup na turniru završne šestorice u Barceloni. Radnički u subotu gostuje kod rumunjske Oradee, a upravo je ondje prije dvije godine Burić pod kapicom Pro Recca Primorju 'oteo' veliki europski trofej.

- Drukčija je sada situacija od tadašnje, Primorje je favorit protiv Pro Recca na svome bazenu, ali utakmica neće biti nimalo lagana s riječke strane. Objektivno, mislim da je Pro Recco dobio jako puno povratkom Pina Porzia na klupu. Poznajem ga jako dobro i sigurno je da su napredovali s njime. Kod kuće su slavili protiv Juga, dobar je to pokazatelj trenutne forme Talijana, kaže Burić.

Iako je Pro Recco po imenima samo sjena one Burićeve momčadi i dalje se radi o vrhunskim pojednicima:

- To je skup vrhunskih igrača. Pola talijanske reprezentacije je unutra, imaju Jokovića, Janovića, Madarasa, iskusne igrače koji imaju puno takvih utakmica u karijeri. U svakom slučaju, Primorje i Pro Recco su momčadi koje su stvorene s ciljem da podignu trofej pobjednika Lige prvaka, ne smijemo se zavaravati. To je u ovom trenutku možda i najjači susret na planeti, smatra Burić.

Uz podršku navijača Primorje bi moglo doći do velevažne pobjede u skupini A koja daje samo dva protagonista velike završnice u Barceloni krajem svibnja. Da li bi se Burić s Radničkim volio susresti s nekim od subotnjih suparnika na mjestu finala?

- Naravno da ne, ha ha... Volio bi da nas u Barceloni dočekaju nešto slabije momčadi, ali svi znamo da će jedna od te dvije momčadi biti tamo, možda i obje. Radnički je praktički osigurao nastup u Barceloni, sigurno je da smo kroz lakšu skupinu imali slabije utakmice i možda nismo na toliko jakom ritmu, no tražit ćemo i mi svoju šansu. Smatram nas dovoljno kvalitetnima da možemo parirati. Vidjet ćemo što će biti, mogući ogled Radničkog i Primorja, odnosno Pro Recca još je uvijek daleko u kalendaru.

Burić je s reprezentacijom pod vodstvom Zorana Roje u Kranju prije deset godina uzeo europsko srebro, dok je četiri godine kasnije pod palicom Ratka Rudića u Melbourneu postao vlasnik svjetskog zlata. Nije stoga na odmet bilo upitati ga što misli o ispadanju Barakuda iz Svjetske lige.

- Iskreno, Svjetska liga nije mjerilo! Hrvatska nije bila u najjačem sastavu, što zbog izbora Ivice Tucka, a što zbog brojnih ozljeda igrača. Ne sumnjam da će već na europskoj smotri u Budimpešti stvari doći na svoje mjesto. Imamo tešku skupinu, no ako dobro otvorimo turnir, u drugoj fazi mogli bi nas dočekati lakši protivnici. Srbija i Mađarska su glavni favoriti za zlato, Hrvatska je tu negdje, odmah iza, zaključuje Burić.