Damir Burić: Primorje i Pro Recco stvoreni su da osvajaju naslove europskih prvaka

Srijeda, 12. ožujka 2014. 15:06 Napisao  Patrik Mršnik

Primorje je favorit protiv Pro Recca na svome bazenu, ali utakmica neće biti nimalo lagana s riječke strane. To je u ovom trenutku možda i najjači susret na planeti, kaže Burić

Ogled Primorja i Pro Recca koji će se u subotu od 19 sati odigrati na Kantridi najpozvaniji je komentirati Damir Burić. Pulski 33-godišnjak sedam je godina proveo u matičnom Primorju, otišao je 2003. godine put Mladosti, pa onda u Pro Recco. Bio je član 'atomskog' Pro Recca koji je 2012. godne osvojio sve što se osvojiti može, vrlo dobro zna situaciju u oba kluba. Kuloarske priče ovoga ljeta kojih se može naslušati u svakom kafiću svrstavale su ga u redove jakog Primorja, no popularni Bura ostao je u Kragujevcu. Radnički je prošle sezone podigao trofej pobjednika Eurokupa, a ove su sezone već praktički osigurali nastup na turniru završne šestorice u Barceloni. Radnički u subotu gostuje kod rumunjske Oradee, a upravo je ondje prije dvije godine Burić pod kapicom Pro Recca Primorju 'oteo' veliki europski trofej.

- Drukčija je sada situacija od tadašnje, Primorje je favorit protiv Pro Recca na svome bazenu, ali utakmica neće biti nimalo lagana s riječke strane. Objektivno, mislim da je Pro Recco dobio jako puno povratkom Pina Porzia na klupu. Poznajem ga jako dobro i sigurno je da su napredovali s njime. Kod kuće su slavili protiv Juga, dobar je to pokazatelj trenutne forme Talijana, kaže Burić.

Iako je Pro Recco po imenima samo sjena one Burićeve momčadi i dalje se radi o vrhunskim pojednicima:

- To je skup vrhunskih igrača. Pola talijanske reprezentacije je unutra, imaju Jokovića, Janovića, Madarasa, iskusne igrače koji imaju puno takvih utakmica u karijeri. U svakom slučaju, Primorje i Pro Recco su momčadi koje su stvorene s ciljem da podignu trofej pobjednika Lige prvaka, ne smijemo se zavaravati. To je u ovom trenutku možda i najjači susret na planeti, smatra Burić.

Uz podršku navijača Primorje bi moglo doći do velevažne pobjede u skupini A koja daje samo dva protagonista velike završnice u Barceloni krajem svibnja. Da li bi se Burić s Radničkim volio susresti s nekim od subotnjih suparnika na mjestu finala?

- Naravno da ne, ha ha... Volio bi da nas u Barceloni dočekaju nešto slabije momčadi, ali svi znamo da će jedna od te dvije momčadi biti tamo, možda i obje. Radnički je praktički osigurao nastup u Barceloni, sigurno je da smo kroz lakšu skupinu imali slabije utakmice i možda nismo na toliko jakom ritmu, no tražit ćemo i mi svoju šansu. Smatram nas dovoljno kvalitetnima da možemo parirati. Vidjet ćemo što će biti, mogući ogled Radničkog i Primorja, odnosno Pro Recca još je uvijek daleko u kalendaru.

Burić je s reprezentacijom pod vodstvom Zorana Roje u Kranju prije deset godina uzeo europsko srebro, dok je četiri godine kasnije pod palicom Ratka Rudića u Melbourneu postao vlasnik svjetskog zlata. Nije stoga na odmet bilo upitati ga što misli o ispadanju Barakuda iz Svjetske lige.

- Iskreno, Svjetska liga nije mjerilo! Hrvatska nije bila u najjačem sastavu, što zbog izbora Ivice Tucka, a što zbog brojnih ozljeda igrača. Ne sumnjam da će već na europskoj smotri u Budimpešti stvari doći na svoje mjesto. Imamo tešku skupinu, no ako dobro otvorimo turnir, u drugoj fazi mogli bi nas dočekati lakši protivnici. Srbija i Mađarska su glavni favoriti za zlato, Hrvatska je tu negdje, odmah iza, zaključuje Burić.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.