DAVIS CUP

Italija - Hrvatska 3:2, Fognini pobijedio Dodiga

Nedjelja, 03. veljače 2013. 20:52 Napisao/la  SC

Prvo kolo Svjetske skupine Davis Cupa, Italija - Hrvatska 3:2  (Fognini - Dodig 4:6, 6:4, 6:4, 6:4)

 

Hrvatska Davis Cup reprezentacija po drugi je puta u posljednje tri godine poražena u prvom kolu Svjetske skupine. Nakon Njemačke kojoj je to uspjelo 2011. godine u doigravanje za ostanak poslala ih je Italija.

Talijani su u posljednji dan ušli s prednošću 2:1, no stvari je u egal vratio Marin Čilić svladavši Andreasa Seppija u tri seta. Sudbina dvaju reprezentacija bila je u rukama Fabija Fogninija i Ivana Dodiga. U ključnim trenucima domaći je tenisač bio bolji, smireniji, i zasluženo odvo "azzurre" u njihovo prvo četvrtfinale još od 1998. godine, kada su dogurali do finala i ondje izgubili od Švedske.

Fognini je još jednom dokazao da je odličan Davis Cup igrač. Trijumf nad Dodigom bio mu je sedmi u devet odlučujućih mečeva. Dodigu je ovo bio šesti takav meč i još uvijek čeka na pobjedu. U takvoj situaciji punoj pritiska bolje se snašao Fognini, koji je poslije dva sata i 52 minute slavio 4:6, 6:4, 6:4, 6:4.

Meč bi možda imao drugačiji epilog da je Dodig osvojio svoj servis gem kod 4:4 u četvrtom setu. Imao je tada 40-0, ali je izgubio pet uzastopnih poena, propustivši pritom realizirati nekoliko udaraca koji bi mu donijeli gem i vodstvo od 5:4. Stečenu prednost Fognini je uspio sačuvati premda mu je na servisu za meč Dodig zaprijetio došavši na 30-30.

U samom otvaranju meča Fognini je bio vrlo raspoložen. Dvaput je imao prednost breaka, no oba se puta Dodig vraćao u igru. Kod 4:5 Fognini je odigrao loš gem na servisu i našao se suočen s tri vezane set lopte Dodiga. Dvije je anulirao, ali ne i treću.

Početkom drugog seta oba su tenisača bila u nevoljama na svojim servisima - Dodig je izvukao jednu break loptu kod 1:1, a Fognini dvije kod 1:2. Talijan je polako počeo "puštati" ruku i kod 2:2 je stigao do prednosti breaka. Jedan oduzeti servis bio mu je dostatan za izjednačenje u setovima.

U trećem setu Fognini je nastavio sa sve boljom i čvršćom igrom. Na reternu je redovito prijetio Dodigu, a ponovno se kobnim za Hrvata pokazao peti gem, kod 2:2. Dodig je napravio tri jeftine pogreške i praktički "darovao" Fogniniju break. I u ovoj dionici jedan je break bio dovoljan Talijanu za osvajanje seta, s time da je kod 3:4 Dodig mogao nadoknaditi zaostatak, ali nije stigao do break lopte nakon 0-30.

S "vjetrom u leđa" i podrškom domaće publike Fognini je u prvom gemu četvrtog seta napravio novi break. Međutim, borbeni Dodig uspio se vratiti u igru odličnom bekhend paralelom, koja mu je donijela break za poravnanje na 2:2. To kao da je "preporodilo" Dodiga, koji je postajao sve sigurniji na svom servisu. Takva situacija trajala je sve do 4:4 i 40-0, kada je uslijedila već opisana završnica.

Prvo kolo Svjetske skupine Davis Cupa, Italija - Hrvatska 3:2  (Fognini - Dodig 4:6, 6:4, 6:4, 6:4)

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.