Davis Cup: Italija - Hrvatska 1:1, Čiliću trebalo 3,5 sata da pobjedi Lorenzija, Dodig poražen

Petak, 01. veljače 2013. 22:09 Napisao/la  SC

Prvo kolo Svjetske skupine Davis Cupa, Italija - Hrvatska 1:1 (Lorenzi - Čilić 1:6, 7:6 (6), 6:4, 3:6, 2:6, Seppi - Dodig 6:2, 6:7 (2), 6:4, 6:4

Poslije prvoga dana susreta prvoga kola Svjetske skupine Davis Cupa rezultat između Italije i Hrvatske izjednačen je na 1:1. Prvi "reketi" talijanske i hrvatske reprezentacije opravdali su svoje uloge pa je prvi dan nadmetanja završen s po jednom pobjedom na svakoj strani.

Marin Čilić doveo je Hrvatsku u vodstvo porazivši Paola Lorenzija (6:1, 6:7 (6), 4:6, 6:3, 6:2), dok je Andreas Seppi vratio stvari na početak pobjedom nad Ivanom Dodigom 6:2, 6:7 (2), 6:4, 6:4. Nominalno drugi hrvatski tenisač pružio je dobar otpor favoriziranom suparniku, ali to ipak nije bilo dovoljno za pobjedu. U ključnim trenucima Seppi je pokazao više te zasluženo pobijedio.

 Seppi je oduzeo Dodigu servis već u prvom gemu i trasirao si put prema osvajanju prvog seta. Obojica su se na svom servisu mučili, a u izmjenama s osnovne linije Talijan je bio dominantniji te je diktirao tempo. S drugim breakom Seppi je poveo 5:1 i imao 0-30 na Dodigov servis. Međutim, u završnici seta Talijan je zakomplicirao situaciju, ali je ipak osvojio prvu dionicu sa 6:2 nakon što Dodig nije realizirao break loptu u posljednjem gemu.

U prvom gemu drugog seta Dodig je zapao u probleme, ali se izvukao i na tom putu spasio dvije break lopte 18 igrača svijeta. Situacija se ubrzo potpuno okrenula pa je Seppi bio taj koji se mučio na svom servisu. Bilo je to u četvrtom gemu kada je Talijan odigrao slabo. Dodig je to odlično iskoristio i napravio break bez izgubljenog poena za vodstvo 3:1.Prvi break u meču dao je Dodigu samopouzdanje, no ne zadugo. Seppi je kod 2:4 pritisnuo i zaradio break loptu. Dobrim reternom natjerao je Dodiga na pogrešku i nadoknadio izgubljeni servis. Kod 5:5 hrvatski je tenisač izvukao 0-30, a nedugo zatim otišlo se u tie break. Dodig je u tom periodu odigrao odlično te je sa 7-2 izjednačio na 1-1 u setovima.

U otvaranju trećeg seta oba su tenisača anulirala po jednu break loptu, a onda se ušlo u nešto mirniju fazu meča, kada su obojica bila prilično sigurna na svojim početnim udarcima. O pobjedniku seta na kraju su odlučivale nijanse. Kod 4:5, nakon dugo vremena, igrač na servisu upao je u probleme. Dodig je u nekoliko navrata propustio zaključiti gem u svoju korist te je za to bio kažnjen. Seppi se izborio za set loptu i odmah je realizirao za vodstvo od 2-1 u setovima.

Unatoč tijesno izgubljenom trećem setu, Dodig se nije predavao. Kod 2:2 u četvrtom setu imao je ukupno dvije break lopte, ali ostao je praznih ruku. Na prvoj je Seppi neobranjivo odservirao, a na drugoj je Dodig promašio relativno otvoreno bekhend paralelu. Bila je to njegova posljednja šansa da odvede meč u drugi smjer. Kod 3:4 Dodig je na svom servisu od lagodnih 30-0 došao u situaciju da mora spašavati break loptu. Prvi servis ga je potpuno izdao, izašao je na mrežu, a Seppi je odigrao odličnu bekhend dijagonalu na reternu.

Međutim, tu priči nije bio kraj. Na servisu za meč Seppi je došao na dva poena do pobjede (30-15), no izgubio je sljedeća tri i Dodig se vratio u igru. Pokazalo se, ne zadugo. U sljedećem gemu Dodig je pao i Seppi je dobio tri vezane meč lopte. Prve dvije Dodig je poništio, ali je na trećoj odservirao svoju tek treću dvostruku pogrešku u meču.

Subotnja igra parova na rasporedu je u 15 sati, a još uvijek je neizvjesno koga će izbornici Corrado Barazzutti i Željko Krajan poslati na teren. Realno je očekivati da će Talijani odmoriti Seppija, a da će sigurno igrati Simone Bolelli. S kime - to je otvoreno pitanje, no to bi vjerojatno trebao biti Lorenzi, osim ako se Fabio Fognini, koji u petak nije nastupio zbog povišene temperature, uspije adekvatno oporaviti.

Što se Hrvatske tiče, prilično je izvjesno da će na teren oba najjača aduta, Čilić i Dodig, jer je teško očekivati da će Krajan gurnuti u vatru Matu Pavića ili Nikolu Mektića pri rezultatu 1:1.

Prvo kolo Svjetske skupine Davis Cupa, Italija - Hrvatska 1:1 (Lorenzi - Čilić 1:6, 7:6 (6), 6:4, 3:6, 2:6, Seppi - Dodig 6:2, 6:7 (2), 6:4, 6:4)

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.