Davis Cup: Italija - Hrvatska 0:1, Marin Čilić nakon 3,5 sata pobijedio Paola Lorenzija

Petak, 01. veljače 2013. 18:54 Napisao/la  SC

Davis Cup Svjetska skupina 1. kolo Italija - Hrvatska 0:1 (Lorenzi - Čilić 1:6, 7:6, 6:4, 3:6, 2:6)

Kao po tradiciji Davis Cup je odmah ponudio jedan izjednačen meč na otvaranju dvoboja Italije i Hrvatske u Torinu. Čini se banalnim, ali u ovom natjecanju ATP ljestvica i razlike među igračima vrlo često se poništavaju zbog atmosfere koja vlada i koja se razlikuje od svih teniskih turnira. Marin Čilić je na kraju pobijedio Paola Lorenzija sa 6:1, 6:7, 4:6, 6:3, 6:2 u jednom teškom, ali ni po čemu spektakularnom meču koji je trajao tri sata i 36 minuta. Lorenzi je na teren izašao da bude "žrtveno janje" a na kraju je "hrabro pao".

Protivnik Čiliću trebao je biti Fabio Fognini, ali gripa ga je prikovala za krevet pa je uskočio Lorenzi koji je bez obzira na činjenicu što mu je 2012. bila najbolja godina u karijeri u ovaj meč krenuo kao apsolutni autsajder. Držao se duže i bolje od onoga što su očekivali i najveći optimisti, ali je na kraju ipak morao priznati Čiliću da je bio bolji, iskusniji i za razliku od Talijana naviknut na igru u pet setova.

Nakon što je Marin dominantno osvojio prvi set Lorenzi je oduševio gledatelje u dvorani Palavela. Nakon seta koji Talijanima nije ponudio ništa dobra zbog pretjerano obrambenog Lorenzijeva pristupa kojim nije mogao ugroziti Čilića.

Lorenzi je u nastavku odreagirao sjajno pokazavši prije svega da je u sjajnoj tjelesnoj kondiciji, jer je gotovo redovito uspijevao hvatati kratke lopte i mirno vraćati sa osnovne linije. Plod takve igre bio je osvojeni drugi set u tie breaku i treći sa 6:4 u kojemu je sjajno iskoristio Čilićeve brojne neprisiljene pogreške i stvaralačke pauze. Već u uvodnim gemovima četvrtog seta Lorenzi je Čiliću ponudio nekoliko lopti za oduzimanje servisa, no Međugorac u tome uspijeva tek u osmoj igri. Ubrzo je Marin obranio break i ušlo se u peti, odlučujući set.

Nakon što je uvodni servis petoga seta Lorenzi osvojio bez izgubljenog poena, Čilić je u narednom pokušaju stigao do breka za 2:1. U četvrtoj igri Marin je na svoj servis nadoknadio 0:30, a Talijan je opet kao i u prvom setu igrao jako daleko od osnovne crte iako je u dugim izmjenama uspijevao parirati puno bolje rangiranom tenisaču. Drugi break kojim je poveo sa 5:2 definitivno je zaključio priču ovoga meča, jer je Čilić lako zadržao servis i nakon tri sata i 36 minuta borbe Hrvatska je povela.

Davis Cup Svjetska skupina 1. kolo Italija - Hrvatska 0:1 (Lorenzi - Čilić 1:6, 7:6, 6:4, 3:6, 2:6)

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.