Australian Open: Turčin Ilhan izbacio Mektića, Veić poražen od Čeha Mertla na startu kvalifikacija

Srijeda, 09. siječnja 2013. 15:55 Napisao/la  SC

Australian Open, kvalifikacije, 1. kolo: Marsel Ilhan (Turska) - Nikola Mektić (Hrvatska) 6:4, 6:2, Jan Mertl (Češka) - Antonio Veić (Hrvatska, 16) 6:3, 6:7 (4), 6:4.

 

 

 

Nikola Mektić i Antonio Veić poraženi su na startu kvalifkacija za prvi Grand Slam turnr sezone Australian Open koji se igra u Melbourneu. Od Mektića je sa 6:4, 6:2 nakon 92 minute igre bio uspješniji Turčin Marsel Ilhan, dok je Veić izgubio od Čeha Jana Mertla sa 6:3, 6:7 (4), 6:4.

Prvi hrvatski tenisač koji je izašao na teren u kvalifikacijama Australian Opena bio je 24-godišnji Nikola Mektić, 257. igrač s ATP liste kojem je prvi protivnik bio najbolji turski igrač, rođeni Uzbekistanac Marsel Ilhan koji je 214 reket svijeta. Bio je to treći meč na terenu broj sedam i njihov premijerni obračun koji je počeo u 3:08 po hrvatskom vremenu. Već na prvom servisu Mektić je bio suočen s dvije break lopte, iskoristio je treću prednost i nakon osam minuta poveo sa 1:0. Nakon uvodnih problema igrači su mirno i bez većih problema držali svoje servise do šeste igre, a onda je svoje prve dvije prilike za oduzimanje Ilhanova servisa imao Mektić, no Turčin je kvalitetnim servisima izjednačio na 3:3. Po nepisanom teniskom pravilu sedmi je gem najvažniji u svakome setu. Nažalost, Nikola Mektić nije uspio zadržati svoj servis, Ilhan je iskoristio drugu break loptu u gemu i poveo sa 4:3. Bez izgubljenog poena Ilhan je potvrdio break i stigao na korak od prvoga seta. Mektić je zadržao svoj servis, smanjio na 5:4 i Ilhan je servirao za prvi set. Imao je Mektić dvije break lopte, nije ih uspio realizirati, potom je spasio prvu set loptu, ali drugu nije uspio i Ilhan je nakon 48 minuta osvojio prvi set sa 6:4.

Početak drugoga seta bio je preslika početka meča jer je Mektić opet spašavao break lopte na svome servisu, spasio ih je ukupno pet, ali šestu nije uspio i nakon gema koji je trajao 15 minuta Ilhan je napravio break i pojurio prema drugome kolu kvalifikacija za prvi Grand Slam turnir sezone. Turski tenisač zadržao je servis za 2:0 i održavao dvije igre prednosti ne dozvolivši Mektiću niti break loptu i za 3:1, a onda je sam došao do dvije prilike za dvostruki break, iskoristio je prvu i poveo sa 4:1 što je definitivno značilo početak kraja nastupa hrvatskog tenisača u Melbourneu. Ilhan je bez izgubljenog poena poveo sa 5:1 i preostala mu je još samo formalnost.Teškom mukom Mektić je odservirao za 5:2 i malo produžio meč za koji je ipak morao servirati Ilhan.Bez stresova turski je igrač iskoristio drugu meč loptu i nakon sata i 32 minute prošao u drugo kolo kvalifikacija sa 6:4, 6:2.

Posljednji, peti meč na terenu broj devet bio je dvoboj 16 nositelja Antonia Veića i Čeha Jana Mertla. Veić, danas 133. igrač svijeta 2010. godine izborio je drugo kolo glavnog ždrijeba Australian Opena pa je i ta činjenica govorila u prilog igrača iz Malog Lošinja, no on još jednom nije uspio opravdati ulogu favorita. Tridesetogodišnji Mertl 187. igrač svijeta u karijeri još nije izborio nastup na Grand Slam turnirima. Iako je bio postavljen za 16. nositelja i premda je bolje rangiran od svog suparnika hrvatski je tenisač izgubio 3:6, 7:6 (4), 4:6. Veić u cijelome meču nije imao ni jednu break loptu. 24-godišnjem Lošinjaninu to je bio drugi meč u novoj sezoni i drugi poraz, nakon što je zapeo i u prvom kolu kvalifikacija Dohe. Ovo mu je bio peti nastup u kvalifikacijama Australian Opena, no prvi put da je izgubio već u prvom kolu.

Veić i Mektić bili su jedini hrvatski predstavnici u muškoj konkurenciji kvalifikacija prvog Grand Slama sezone. U noći sa srijede na četvrtak s kvalifikacijama započinju i djevojke. Od Hrvatica će svoj put do glavnog turnira tražiti jedino Tereza Mrdeža protiv Irine Kromačeve.

Australian Open Kvalifikacije tenisači 1. kolo: Marsel Ilhan (Turska) - Nikola Mektić (Hrvatska) 6:4, 6:2, Jan Mertl (Češka) - Antonio Veić (Hrvatska, 16) 6:3, 6:7 (4), 6:4.

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.