AUSTRALIAN OPEN

Novak Đoković trijumfirao treći put zaredom

Nedjelja, 27. siječnja 2013. 14:33 Napisao/la  SC

Australian Open, finale (M): Novak Đoković (Srbija, 1) - Andy Murray (VB, 3) 6:7 (2), 7:6 (3), 6:3, 6:2

 

Prvi tenisač svijeta Novak Đoković nastavlja svoju dominaciju u Melbourne Parku. Pobjedom nad Andyjem Murrayem u finalu osvojio je svoj treći uzastopni Australian Open, čime je postao prvi čovjek u Open eri kojemu je to pošlo za rukom. Ukupno mu je to četvrti naslov na prvom Grand Slamu sezone. Đoković je do 21 uzastopne pobjede u Melbourneu došao nakon tri sata i 41 minute igre protiv Škota Andyja Murraya 6:7 (2), 7:6 (3), 6:3, 6:2.

Ovo je Đokovićev četvrti Australian Open, jer je prvi osvojio 2008 godine i ukupno šesti Grand Slam naslov u desetom finalu, dok Murray ostaje na jednom naslovu iz šest finala. S ukupno četiri naslova u Melbourneu izjednačio se na drugoj poziciji najuspješnijih na tom turniru. Roy Emerson ima najviše titula (6), dok su uz Đokovića po četiri puta trofeje osvajali Andre Agassi, koji mu je i predao pobjednički trofej, Roger Federer, Ken Rosewall i Jack Crawford.

U reprizi lanjskog polufinala Australije te nedavnog finala na US Openu Murray ima za čime žaliti, unatoč činjenici da ni jednom nije oduzeo servis svom suparniku. Osvojio je prvi set i imao veliku priliku za break početkom drugog seta, no nije ju iskoristio. Tijesni drugi set otišao je na stranu Đokovića, koji je u trećem i četvrtom setu značajno podigao razinu svoje igre te je sasvim zasluženo došao do naslova.

Đoković je tijekom cijelog meča uglavnom bio taj koji je imao inicijativu u izmjenama s osnovne linije te je nastojao biti agresivniji. Obojica su bila vrlo dobra na svojim početnim udarcima, a razlika se počela stvarati na Murrayevu drugom servisu, koji je, kako je meč odmicao, bio sve slabiji te je pružao Đokoviću sve više prilika za napad. Na koncu je Đoković imao više neprisiljenih pogrešaka (61-46), ali i više izravnih poena (47-29). Murray je osvojio više poena na prvi servis (81% - 75%), ali puno manje na drugi (46% - 66%).

U otvaranju meča oba su tenisača odlično servirala, dok je u izmjenama Đoković pokušavao biti agresivan. To mu se zamalo isplatilo u šestom gemu, kada je imao 15-40 i još dvije break lopte. U svakom od tih poena Đoković je imao šansu, no Murray se uspio izvući. Kod 4:3 Đoković nije realizirao još jednu break loptu. U 13. igri Murray je slavio 7-2, iskoristivši Đokovićeve poklone. U prvom setu prvi nositelj napravio je čak 25 neprisiljenih pogrešaka, od čega pet u tie breaku.

Nakon osvojene prve dionice Murray je "letio" te je u drugom gemu drugog seta propustio možda i najveću priliku za pobjedu. Na servisu Đokovića nije realizirao 0-40. Taj gem svakako je podigao Đokovića, no do kraja seta gledali smo izjednačenu i obostrano uvjerljivu igru na servisu. U drugom tie breaku ključan je bio mini-break Đokovića za vodstvo 3-2 nakon Murrayeve dvostruke pogreške. Ubrzo je bilo 4-2 pa 6-3, a konačno i 7-3.

Na tom valu Đoković je nastavio dalje. Na svom servisu bio je nedohvatljiv, izgubivši samo četiri poena u trećem setu, a do jedinog breaka u toj dionici stigao je kod 4:3. Murray je kod 0-40 anulirao prve dvije break lopte, ali treću nije uspio. Đoković je potom bez problema odservirao za 2-1 u setovima.

U prvom gemu četvrtog seta Murray je izvukao 0-30, a u sljedećem gemu Đoković je spasio 30-40. Bila je to, pokazat će se kasnije, posljednja prilika Britanca za povratak u meč. Đoković je napravio dva uzastopna breaka i poveo 5:1. Tu je priči bio kraj premda je kod 2:5 Murray imao 0-30.

Bio je ovo 18. međusobni dvoboj Đokovića i Murraya te 11. pobjeda srpskog tenisača. Na Grand Slamu omjer je 3-1 u njegovu korist, a sve tri pobjede ostvario je baš u Melbourneu. Đokoviću je ovo ukupno 35. pojedinačni naslov u 54. finalu, dok Murray ostaje na 25 titula iz 39 finala. Škotu je ovo bilo treće finale u Melbourneu i treći poraz.

Australian Open, finale (M): Novak Đoković (Srbija, 1) - Andy Murray (VB, 3) 6:7 (2), 7:6 (3), 6:3, 6:2

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.