Australian Open: Ferrerov preokret iz snova za polufinale i 13. pobjedu u 13. meču protiv Almagra

Utorak, 22. siječnja 2013. 09:13 Napisao/la  SC

Australian Open, četvrtfinale tenisači: David Ferrer (Španjolska, 4) - Nicolas Almagro (Španjolska, 10) 4:6, 4:6, 7:5, 7:6 (4), 6:2

Španjolac David Ferrer prvi je polufinalist Australian Opena nakon što je preokrenuo meč protiv sunarodnjaka Nicolasa Almagra koji je vodio 2:0 u setovima i 5:3 u trećem setu i tri je puta Almagro sercirao za pobjedu no niti jednom nije stigao do meč lopte. Ovo je bila 13 pobjeda za Ferrera u jednako toliko dvoboja protiv Almagra.

U meč protiv Davida Ferrera Nicolas Almagro ušao je s ogromnom željom da prekine crni niz u kojemu ima svih 12 poraza. U prvih šest gemova igrači su bez problema držali svoj početni udarac, a onda je do prve dvije vezane break lopte u sedmoj igri došao Nicolas Almagro koji uspjeva iskoristiti prvu prigodu i stiže do velike prednosti od 4:3. Nakon prvog izgubljenog poena Almagro ipak sigurno drži servis i vodi 5:3. Ferrer je smanjio na 5:4 ali je servis za set imao deseti nositelj koji je iskoristio drugu set loptu i stigao do seta sa 6:4.

Nakon što su u prve četiri igre drugoga seta oba igrača sigurno držali servis u petom gemu je Almagro na Ferrerov servis uspio stići do tri izjednačenja i dvije break lopte. Kada je iskoristio drugu i poveo sa 3:2 njegov san o prvoj pobjedi nad sunarodnjakom postao je sve bliži ostvarenju. Još korak prema tome cilju došao je Almagro nakon još jednog uvjerljivog servis gema za 4:2. Ferrer je bez izgubljenog poena smanjio na 4:3. Osmi gem drugog seta donio je prve dvije break lopte za Davida Ferrera. Stigao je do 15:40, a onda je opet proradio Almagrov servis koji ga je odveo do vodstva od 5:3. Ferrer je uspio ostati u setu smanjivši na 5:4 i opet je Almagro servirao za set. To je učinio na fantastičan način i prvi puta u karijeri uspio osvojiti dva seta protiv Ferrera. U oba seta bio mu je dovoljan po jedan break.

U prvih šest gemova trećega seta igrači su vrlo čvrsto držali svoj početni udarac, a onda je u sedmom gemu Almagro stigao do 0:40 i to je bilo više nego dovoljno za break, iskoristivši prvu break prigodu deseti nositelj poveo je sa 4:3 i stigao na dva koraka od prvoga plasmana u polufinale Grand Slam turnira u karijeri i prve pobjede protiv Davida Ferrera. Almagro je uspio svojim servisom stići do 5:3, a onda je Ferrer desetim asom zaključio svoj servis smanjivši na 5:4 i prepustivši Almagru servis za meč. Bio je to "posljednji vlak" za Ferrera koji je stigao do 15:40 i dvije break lopte. Prvu je Almagro spasio asom, a drugu fantastičnim servisom, a onda je jedan lagani forehand izbacio u aut i darovao Ferrreru treću break loptu koju ovaj koristi i poravnava na 5:5 i "vraća se u život". Nakon što je Ferrer sigurno držao vodstvo za 6:5 i osvojio treći gem u nizu pritisak je preselio na Almagrova leđa. Po tko zna koji puta Almagro nije izdržao, Ferrer mu je po drugi puta zaredom oduzeo servis i sa četiri vezana gema osvojio set sa 7:5.

U trećem gemu četvrtoga seta opet je u velikoj prigodi bio Nicolas Almagro. On ju je ovoga puta iskoristio i poveo sa 2:1 iskoristivši prvu od dvije break lopte. No opet je uspio sve zakomplicirati dozvolivši Ferreru da dođe do tri vezane break lopte, iskoristio je drugu i vratio stvari na početak izjednačivši na 2:2. Servisom bez izgubljenog poena Ferrer vraća vodstvo u setu na 3:2. Uz puno muke i nakon dva izjednačenja Almagro je poravnao na 3:3. Sa dva fantastična poteza Almagro dolazi do 0:30, a onda fenomenalnim winnerom stiže i do 15:40 i koristi prvu break loptu za novo oduzimanje servisa i vodstvo od 4:3. Imao je Almagro na svome početnom udarcu 30:0 a onda je dozvolio Ferreru da sa četiri uzastopna poena stigne do novog ribreaka i poravna na 4:4. U ovom neviđenom meču Almagro je u devetoj igri četvrtoga seta opet došao do prilike da Ferreru oduzme početni udarac i opet ju je iskoristio i dobio novu šansu servirati za meč. Ferrer je opet došao do dvije lopte za ribreak, a način na koji ih je Almagro spasio bio je fantastičan. Međutim onda je opet izbacio jednu loptu u aut i poklonio treću prigodu za ribreak Ferreru. Ovoga puta Almagro ju je spasio asom. Ferrer nije tip koji se predaje pa se izborio i za četvrtu priliku koju je i iskoristio i opet izjednačio na 5:5. Servisi u ovome setu nisu bili na nekoj posebnoj cijeni. Almagro je došao lakoćom do 15:40, no Ferrer je iščupao te dvije opasnosti, da bi potom Almagru darovao treću koja također nije bila sreća. Došla je i četvrta prigoda za Almagra koju sjajnim servisom spašava Ferrer. Petu break loptu opet mu je poklonio njegov prijatelj no poklon je trajao deset sekundi, do novoga asa četvrtog nositelja. Šestu priliku za oduzimanje Ferrerova servisa Almagro je izborio sam, baš kao i novi break i treću priliku da servira za meč. Niti ovoga puta nije stigao čak niti do meč lopte. Ferrer je sa svoje strane strpljivo čekao i dočekao priliku za poravnanje na 6:6 i ulazak u tie break.Bolje je igru odluke otvorio Ferrer i poveo sa 2:0, no Almagro se uspio vratiti i izjednačiti na 3:3, da bi potom Ferrer sa tri uzastopna poena stigao do tri uzastopne set lopte, Iskoristio je drugu i ušlo se u peti set u kojemu je postao apsolutni favorit.

U prvoj igri odlučujućega seta Almagro je Ferreru omogućio novu break loptu, no spasio ju je 13 asom, a drugu odličnim winnerom nakon čega je ipak uspio sačuvati servis i povesti sa 1:0. Puno lakše servis je zadržao Ferrer. U petom gemu petoga seta prvi je puta do breaka prednosti stigao David Ferrer koji je odmah potom potvrdio prednost za vodstvo od 4:2. U narednom gemu Ferrer savršenim lobom dolazi do novog breka i servisa za meč koji koristi i sa 6:2 završava meč.

Australian Open, četvrtfinale tenisači: David Ferrer (Španjolska, 4) - Nicolas Almagro (Španjolska, 10) 4:6, 4:6, 7:5, 7:6 (4), 6:2

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.