ATP Zagreb Indoors: Dodigu hrvatski derbi protiv Karlovića i Južnji u četvrtfinalu

Četvrtak, 07. veljače 2013. 22:52 Napisao/la  SC

Osmina finala: Ivan Dodig (HRV) - Ivo Karlović (HRV) 7:6 (2), 6:7 (2), 6:3

Nakon Marina Čilića, četvrtfinale ATP turnira Zagreb Indoors izborio je i drugi tenisač iz iste ulice u Međugorju Ivan Dodig. On je nakon sat i 54 minute porazio Diva sa Šalate Ivu Karlovića sa 7:6 (2), 6:7 (2), 6:3 i izborio dvoboj protiv branitelja naslova Rusa Mihaila Južnjija u četvrtfinalu.

Premda je Karlović zabio 22 asa i vratio se u meč nakon gubitka prvog seta te breaka u drugom, Dodig je ipak pokazao veću stabilnost i mentalnu snagu i zasluženo došao i do treće pobjede u trećem susretu protiv Karlovića.

Već u prvom servis gemu Ivana Dodiga Karlović mu je zaprijetio došavši na 15:30, no Međugorac je uspio osvojiti svoj servis. Karlović je još jednom bio bliži breaku, kada je imao 0:30 pri rezultatu 3:3, ali je i to Dodig spasio te osvojio svoj servis. Igralo se standardno, s mnogo izlazaka na mrežu s obje strane, dok je Dodig s osnovne crte forsirao Karlovićev backhand, što mu je išlo jako dobro. Međutim, Međugorac se više prilagođavao igri Diva sa Šalate koji je samo igrao "svoj" tenis i u njemu bivao sve bolji.

Vidljivo je to bilo i iz devetog gema kada je Karlović nakon 30:0 za Dodiga stigao do prve lopte za obrat, a potom i do druge nakon izjednačenja. Dodig se mučio u tom servis gemu, ali ga je ipak osvojio te nije dozvolio break Karloviću, koji je u toj igri, izuzev svoje standardne igre, pokazao i dva fantastična backhand drivea kojima je "probio" Dodiga na mreži. Uz takvu igru logičan je bio rasplet prvoga seta u tie breaku. Dodig je fenomenalnim potezom osvojio prvi poen na mreži, a zatim je napravio i mini-break Karloviću, koji se ipak nešto teže nosio s pritiskom u 13. igri. Dodig je ekspresno poveo 4:1, a potom Karlović na svom servisu radi svoju prvu dvostruku pogrešku u meču i Dodiga dovodi do samo dva poena od osvajanja prvog seta. Nakon toga Dodig na Karlovićev servis uzima i šesti poen, te svojim drugim servisom zaključuje prvi set rezultatom 7:2 u tie-breaku.

Poslije osvajanja prvog seta Dodig je dobio na samopouzdanju te je krenuo jako i u drugi set. Bio je agresivniji i kvalitetniji na Karlovićevom servisu te je u tim trenucima bio bolji na terenu od Karlovića. No, obojica su i dalje, kao i u prvom setu, držali čvrsto svoje servise i nije bilo velikih prilika za oduzimanje istog. U petom gemu drugog seta, Dodig dolazi do prednosti od 15:40. Karlović mu dvostrukom pogreškom poklanja break koji Dodig potvrđuje za 4:2. Potom su oba tenisača do desete igre zadržala svoj servis, a uzbudljivo je postalo pri Dodigovu servisu za meč kod rezultata 5:4. Karlović je odigrao sjajan gem, stigao do dvije break prilike i drugu nakon odličnog poena i izmjene na mreži iskoristio uz veliku radost za 5:5. Njegovim povratkom u meč tenisačima nije preostalo ništa drugo do nove 13. igre, koju je servisom započeo Karlović. Div sa Šalate dobio je taj poen i nanizao još četiri poena za 5:0. Dodig je bio deklasiran u tom tie-breaku pa je Karlović došao do izjednačenja i osvajanja drugog seta uz 7:2.

U trećem setu počelo je klasično taktičko nadmudrivanje i sve teže su oba igrača osvajali poene na svom servisu. U takvoj igri dogurali su do 3:2 za Dodiga, koji potom s 0:40 radi break i potom ga potvrđuje svojim servisom za golemo vodstvo od 5:2. Do kraja susreta Dodig je samo dovršio posao i nakon gotovo dva sata igre stigao do pobjede uz 6:3 u odlučujućem setu.

ATP Zagreb Indoors, osmina finala: Ivan Dodig (HRV) - Ivo Karlović (HRV) 7:6 (2), 6:7 (2), 6:3

Fotogalerija Daniel Kasap/PIXSELL

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.