ATP Monte Carlo: Čilić u tri seta bolji od Zeballosa, Dodig poražen od debitanta Pairea

Ponedjeljak, 15. travnja 2013. 22:47 Napisao/la  SC

ATP Masters 1000 Monte Carlo, 1. kolo: Čilič (Hrvatska, 9) - Zeballos (Argentina) 6:2, 6:7 (6), 6:2, Benoit Paire (Francuska) - Ivan Dodig (Hrvatska) 6:4, 6:4

 

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić bez većih se problema plasirao u drugo kolo Masters 1000 turnira na zemljanoj podlozi u Monte Carlu. Deveti nositelj u tri je seta eliminirao Horacija Zeballosa, jedinog čovjeka koji je ove sezone pobijedio Rafaela Nadala.

Francuz Benoit Paire odlično je otvorio svoj prvi nastup u glavnom ždrijebu Monte Carla, slavivši nad Ivanom Dodigom u dva seta 6:4, 6:4.

 

Marin Čilić, 11. reket svijeta, pobjedom je otvorio svoju zemljanu sezonu. Čilić bio bolji od Horacija Zeballosa 6:2, 6:7 (6), 6:2 poslije dva sata i četiri minute igre. Argentinac, trenutno 40. tenisač svijeta, ove je sezone osvojio svoj prvi turnir u karijeri porazivši Rafaela Nadala u finalu Vina del Mara. Iako je to bio Španjolčev prvi povratnički turnir, taj je meč pokazao koliko Zeballos može na zemlji. No protiv Čilića taj mu meč nije mnogo značio. U pojedinim je situacijama zaista pokazao da pobjeda nad Nadalom nije bila slučajna, no uglavnom je bio podređen. Prvi je set izgubio veoma lako (3-1 u breakovima za Čilića), a u drugom je pružio znatno jači otpor. Čilić je čak triput imao break viška, no Argentinac se svaki put vraćao odmah u sljedećem gemu. Hrvatski je tenisač vodio 2:1, a potom je kod 5:4 i 6:5 servirao za meč. No sve te šanse ostale su neiskorištene. Kazna ga je sustigla u tie breaku, koji je otišao na stranu Zeballosa 8-6.

 

Treći set počeo je idealno za Čilića - breakom i vrlo brzim dolaskom do vodstva 3:0. Stečenu prednost Čilić je sačuvao do kraja, premda je kod 4:2 morao spašavati break loptu. Bila je to jedina prava prilika Zeballosa da se vrati u susret. U sljedećem gemu Čilić je napravio novi break i zaključio meč.

 

Dvadesetčetverogodišnji Međugorac imao je više izravnih poena od suparnika (32-23) i manje neprisiljenih pogrešaka (38-24). Što se statistike na servisu tiče, ubacio je 61% prvog servisa, na kojemu je osvojio 73% poena. Na drugom je servisu bio uspješan u 46% poena. Realizirao je osam od 13 break lopti, a Zeballos četiri od sedam.

 

U drugom kolu Čilić ide na boljeg iz susreta Janowicz - Anderson. U tom će susretu hrvatski predstavnik tražiti svoj tek drugi plasman u treće kolo turnira u Kneževini.

 

Dvadesettrogodišnji i 21 poziciju bolje rangirani Francuz iz Avignona, Benoit Paire, svladao je Ivana Dodiga nakon samo sat i 16 minuta igre. Paire je u prvom setu imao 39% ubačaja prvog servisa, 12% manje od Međugorca, no u šest od 11 pokušaja (54%) upisao je poen nakon početnog udarca, što je Dodigu pošlo za rukom sedam od 15 puta (46%).

 

Nakon drugog servisa Francuz je osvojio 52% poena, a Dodig 42%. Hrvat je bio uspješniji u iskorištavanju stvorenih prilika za break (2/3), no Benoit Paire sedam je puta dolazio u priliku za osvajanje protivnikovog servisa, od kojih je tri puta „slomio“ Dodiga.

 

U drugom su setu obojica igrala bolje za svojih servis gemova pa je bilo i manje break lopti. Jednu od tri iskoristio je Dodig, no nedovoljno za domaćeg igrača koji pravi jedan break više i jednakim rezultatom kao u prvom setu (6:4) okončava susret prvog kola. Benoit Paire u drugom će kolu odmjeriti snage sa sunarodnjakom Richardom Gasquetom, koji je postavljen za sedmog nositelja i u prvom je kolu bio slobodan.

 

ATP Masters 1000 Monte Carlo, 1. kolo: Čilič (Hrvatska, 9) - Zeballos (Argentina) 6:2, 6:7 (6), 6:2, Benoit Paire (Francuska) - Ivan Dodig (Hrvatska) 6:4, 6:4

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.