Zlatko Dalić: Mala smo zemlja, ali imamo velike snove!

Nedjelja, 04. prosinca 2022. 13:26 Napisao/la  SC

Nakon izgubljene lopte odmah treba tražiti novi posjed ili napraviti prekršaj. Tako moramo igrati, kaže izbornik

Zlatko Dalić:  Mala smo zemlja, ali imamo velike snove!

Zlatko Dalić najavio je utakmicu osmine finala protiv Japana, koja se igra u ponedjeljak od 16 sati:

- Najvažnije je da respektiramo protivnika, pobijedili su dva svjetska prvaka, Španjolsku i Njemačku. Gubili su u objema utakmicama u prvom poluvremenu, pa su pokazali karakter, mentalitet i kvalitetu. Poručujem svojim igračima da nikoga ne smijemo podcijeniti. Znamo da će ići kao samuraji, to je njihovo pravo, ali nećemo se ni mi ništa lošije postaviti. Znamo što nas čeka. Moramo se postaviti na isti način kao oni ako želimo dalje. Moramo igrati svoju utakmicu, a teren će pokazati tko je bolji. U analizi koju smo radili, Japan je po posjedu lopte jedna od zadnjih reprezentacija, čini mi se oko 32 posto, ali broj jedan u presingu i tranziciji. To sjajno koriste i tu su opasni. Naši igrači znaju da oni završavaju kontranapade s pet ili šest igrača u suparnikovom šesnaestercu. Možda su Španjolci i Nijemci osjetili sigurnost pa su se opustili, Mi se smijemo ni sekunde opustiti i dopustiti protivniku da dođe u šansu tamo gdje je najkvalitetniji. Nakon izgubljene lopte odmah treba tražiti novi posjed ili napraviti prekršaj. Tako moramo igrati, kaže Dalić.

Na novinarsko pitanje može li Hrvatska do zlata, ovako je odgovorio:

- Nitko sretniji od nas da bude tako. Pokušat ćemo, imamo šansu, ali to je težak posao. Vjerujemo, imamo san, a ja sam uvijek optimisti. Prvenstvo je jako kvalitetno, a Hrvatska već 20 godina pruža sjajne igre. Među 16 država koje su se plasirale u osminu finala, Hrvatska ima daleko najmanje stanovnika. Mala smo zemlja, ali imamo velike snove. Pred nama je prva stepenica, a kad je prođemo gledat ćemo dalje. Hrvatska je uspješna, rezultati su u rangu svjetskog čuda. To je naša kvaliteta i naš uspjeh. U kontinuitetu igramo dobro na velikim natjecanjima. Postali smo nogometna velesila koju svi poštuju i moraju poštivati. Čeka nas teška utakmica protiv protivnika koji se želi dokazati. Bit će nam teško, kazao je Dalić.

Luka Modrić ima posebna motiv budući da izvjesno igra zadnje svjetsko prvenstvo:

- Što god kažem za Luku, premalo je! Neka mu Bog da zdravlja i neka potraje još. Siguran sam da mu ovo nije zadnje natjecanje za Hrvatsku. To nam za pravo daje njegova fizika, trening, rad i profesionalnost. Jako je važan za nas. Ne želim o pojedincima. Nakon Belgije se pričalo o Gvardiolu. Joško je igrač Hrvatske, a tko je trebao spasiti? Igrač Hrvatske! Kako Luka, tako i Joško. Mi smo ekipa i samo tako možemo do rezultata. Ne Luka ili Gvardiol. Pojedinac uvijek iskoči kad je kolektiv dobar. Luka je naš kapetan i vođa, neka još potraje, kaže izbornik.

Borna Sosa nije trenirao:

- U ponedjeljak nam trebaju maksimalno spremni igrači, nećemo ništa riskirati, ali dozvolite da na treningu vidimo kako će izgledati Sosa. Ako ne bude spreman, tražit ćemo zamjenu. Tko god bude igrao, spremni smo i dat ćemo maksimum. Znamo koji je ulog i koji je naš cilj, naglasio je Dalić.

Na Europskom nogometnom prvenstvu Dalić je bio na udaru kritika baš zbog Gvardiola:

- Bila je takva situacija. Došao je iz mlade reprezentacije, dali smo mu povjerenje jer je to zaslužio. Mislim da ne možeš postati igrač ako nemaš povjerenje i podršku. Istrpjeli smo greške kojih će biti još, ali da postaneš pravi igrač moraš to sve proći. On je opravdao naše povjerenje i na njemu je da napreduje, naglašava Dalić.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.