Njemačka ministrica sporta s "One love" trakom sjedila kraj predsjednika FIFA-e

Srijeda, 23. studenog 2022. 19:37 Napisao/la  SC

Bojim se da ako kažem nešto na ovu temu, možda neću smjeti igrati! Takvu situaciju nisam nikada doživio u nogometu, kaže danski kapetan

Gianni Infantino i Nancy Faeser
Gianni Infantino i Nancy Faeser

Već nakon nekoliko dana Svjetsko prvenstvo u Kataru postaje jedno od najkontroverznijih u povijesti.

Osim što pozornost svjetske javnosti zaokupljaju šokantni rezultati u prvim utakmicama, političke poruke koje stižu s tribina i terena sve više privlače pažnju svjetskih medija.

U srijedu su u glavnoj ulozi bili Nijemci i Danci!

Sve je počelo dolaskom njemačke ministrice sporta Nancy Faeser, koja je tijekom utakmice protiv Japana s "One love" trakom oko ruke sjedila kraj predsjednika FIFA-e Giannija Infantina.

Kao što je poznato, FIFA je zabranila akterima isticanje obilježja koja simboliziraju različitost i toleranciju.

Osim što ne smiju davati izjave na zadanu temu, svaki igrač koji se pojavi s takvim obilježjem na terenu prvo dobiva žuti karton, a onda slijedi drastičnija kazna u slučaju da ne ukloni obilježje.

Njemački reprezentativci prije poraza od Japana  poslali su svijetu znakovitu poruku s terena, svi su tijekom zajedničkog fotografiranja rukama pokrili usta čime si protestirali protiv  prisline šutnje (fotografija ispod teksta).

Danska je otišla korak dalje!

Generalni direktor i predsjednik danskog saveza, Jakub Jensen i Jesper Moller, kontaktirali su UEFA-u sa zamolbom da se njihov savez prekriži na popisu članova FIFA-i zajedno sa savezima koji promoviraju LGBT populaciju.

- To nije odluka koju smo donijeli sada, o njoj razmišljamo duže vremena. Mi u Skandinaviji o svemu smo raspravljali još u kolovozu! Vjerujem da će biti izazovno ako se Danska isključi na svoju ruku! Moramo razmisliti o ovom pitanju i vratiti povjerenje u FIFA-u, kazao je Moller.

Danski kapetan Jan Vertonghen na konferenciji za novinare izjavio je sljedeće:

- Ne osjećam se ovdje ugodno i to dovoljno govori. Mi smo meta i bojim se da ako kažem nešto na ovu temu, možda neću smjeti igrati! Takvu situaciju nisam nikada doživio u nogometu, nadam se da je nikad više neću ni osjetiti, jer to nije dobro! Kontroliraju nas! Ne volim davati političke izjave. Ovdje smo da igramo nogomet i ako ne možemo to raditi zbog normalnih izjava poput 'ne diskriminaciji' ili 'ne rasizmu', šta ćemo onda?, pita se Vertonghen.

Osim Danske s kapetanskom trakom u duginim bojama željele su igrati reprezentacije Engleske, Njemačke, Walesa, Belgije, Nizozemske i Švicarske.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.