Bronca u Kataru po mnogo čemu posebno sjaji u povijesti hrvatskog nogometa

Nedjelja, 18. prosinca 2022. 11:20 Napisao/la  Igor Vranić

Hrvatska  '22 objektivno nije imala igrački potencijal kao '98 i '18, pa je uspjeh u Kataru time postao još značajniji

Bronca u Kataru po mnogo čemu posebno sjaji u povijesti hrvatskog nogometa

Hrvatska je u Kataru osvojila treću medalju na svjetskim prvenstvima, bronca u Kataru po mnogo čemu posebno sjaji u usporedbi s broncom iz Francuske i srebrom iz Rusije.

Evo usporedbe potencijala početnih postava u utakmicama za medalje u kontekstu vremena.

U utakmici za broncu u Parizu igrala su trojica igrača Dinama u kojemu je Dražen Ladić proveo praktično cijelu karijeru.

Dvojica vršnjaka prije SP-a 1998 vratila su se u Dinamo u naponu snage: Robert Prosinečki (29) vratio se iz Seville, Barcelone i Real Madrida s referencom europskog prvaka u dresu Crvene zvezde, Kruno Jurčić (29) vratio se iz Beverena.

Hrvatska  '98 sigurno je imala potencijal svjetskog prvaka, Francuska je postala svjetski prvak iako u polufinalu nije igrala bolji nogomet od Hrvatske, na vrhuncu moći tada su bili svjetski omladinski prvaci iz 1987. godine (Davor Šuker, Zvonimir Boban, Robert Prosinečki, Robert Jarni, Igor Štimac).

Davor Šuker tada je slovio ponajboljim europskim napadačem, na SP 2018 osvojio je "zlatnu kopačku" sa šest pogodaka.

U 7 utakmica Hrvatska je ostvarila čak 5 pobjeda, doživjela je dva poraza: jedan u skupini (Argentina 0:1) prestižnog karaktera, jedan u polufinalu (Francuska 1:2).

HRVATSKA '98 (Nizozemska 2:1/Prosinečki 13, Šuker 35)
Ladić (Dinamo)
Štimac (Derby County)
Bilić (Everton)
Soldo (Stuttgart)
Stanić (Parma)
Asanović (Napoli)
Jurčić (Dinamo)
Jarni (Real Madrid)
Prosinečki (Dinamo) (83 Vlaović/Valencia)
Boban (Milan) (91 Tudor/Juventus)
Šuker (Real Madrid)

Najveći uspjeh u povijesti hrvatskog nogometa osvojila je generacija predvođena najboljim igračem SP-a 2018. godine Lukom Modrićem.

Poraz u finalu doživjela je momčad bez ijednog igrača HNL-a, Hrvatska '18 veliki igrački potencijal pretočila je u najbolju hrvatsku momčad svih vremena na svjetskim prvenstvima, ali je Francuska ipak pragmatično igrala bolje u finalu.

U 7 utakmica Hrvatska je ostvarila 4 pobjede: sve tri u skupini, jednu u produžecima (Engleska) u polufinalu, dvaput je prošla (Danska, Rusija) nakon izvođenja jedanaesteraca, jedini poraz doživjela je u finalu.

HRVATSKA '18: (Francuska 2:4/Perišić 28, Mandžukić 69)
Subašić (Monaco)
Vrsaljko (Atletico)
Vida (Bešiktaš)
Lovren (Liverpool)
Strinić (Milan) (82 Pjaca/Juventus)
Brozović (Inter)
Rakitić (Barcelona)
Modrić (Real Madrid)
Rebić (Eintracht) (71 Kramarić/Hoffenheim)
Perišić (Inter)
Mandžukić (Juventus)

U utakmici za broncu u Kataru igrala su čak petorica igrača HNL-a i dvojica debitanata (Stanišić, Šutalo), pobjeda je ostvarena bez trojice standardnih igrača (Brozović, Lovren, Juranović).

Ni jedan od četvorice igrača Dinama (Livaković, Šutalo, Oršić, Petković) nikada nije igrao u boljem klubu, igrač Hajduka (Livaja) vratio se u HNL u naponu snage (AEK, Las Palmas, Empoli, Inter...).

Predvođena 37-godišnjim Lukom Modrićem, najboljim hrvatskim igračem svih vremena,  Hrvatska  '22 objektivno nije imala igrački potencijal kao '98 i '18 da bi mogla igrati bolje protiv najjačih protivnika (Belgija, Japan, Brazil, Argentina),  pa je uspjeh u Kataru time postao još značajniji.

U 7 utakmica Hrvatska je ostvarila samo 2 pobjede: jednu u skupini (Kanada), jednu u utakmici za treće mjesto (Maroko), dvaput je igrala neodlučeno u skupini (Maroko, Belgija), dvaput je prošla nakon izvođenja jedanaesteraca (Japan, Brazil), jedini poraz doživjela je u polufinalu (Argentina).

HRVATSKA '22: (Maroko 2:1/Gvardiol 7, Oršić 42)
Livaković (Dinamo)
Stanišić (Bayern)
Šutalo (Dinamo)
Gvardiol (Leipzig)
Perišić (Tottenham)
Modrić (Real Madrid)
Kovačić (Chelsea)
Kramarić (Hoffenheim) (61 Vlašić/Torino)
Majer (Rennes) (66 Pašalić/Atalanta)
Oršić (Dinamo) (90+5 Jakić/Eintracht)
Livaja (Hajduk) (66 Petković/Dinamo)

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.