Velika oklada: Mogu li hrvatski rukometaši biti senzacija Olimpijskih igara 2024.?

Ponedjeljak, 15. srpnja 2024. 15:20 Napisao/la  SC
Velika oklada: Mogu li hrvatski rukometaši biti senzacija Olimpijskih igara 2024.?

Hrvatska rukometna reprezentacija uspješno je izborila plasman na Igre u Parizu. Tamo nije među glavnim favoritima, no mogla bi predstavljati iznenađenje na turniru.

Olimpijske igre sve su bliže. Od 26. srpnja do 11. kolovoza Pariz će okupiti najbolje sportaše svijeta, što će izazvati velik interes u Hrvatskoj, ali i u cijeloj regiji. Klađenje na Olimpijske igre već se zahuktava. Entuzijasti već polako igraju svoje oklade na potencijalne pobjednike i uzbudljive mečeve. Pa je tako na stranici sportnestave.net već aktualno tipovanje na osvajače zlatnih medalja u Parizu, budući da Slovenija s velikim entuzijazmom čeka početak Igara, kao uostalom i naša zemlja.

A jedan od najpopularnijih sportova u našoj regiji svakako je rukomet. Tu već godinama Hrvatska postiže izvrsne rezultate. Sjećamo se 1996. godine i zlatne medalje rukometaša u Atlanti. Ponovilo se to i na Igrama u Ateni 2004. godine, a svemu tome je dodana bronca 2012. godine u Londonu.

Nema sumnje, rukomet je jedan od sportova koji je donio najviše olimpijskih medalja Hrvatskoj. No, posljednjih godina reprezentacija se teško nosila s najboljima na svijetu. Potvrdilo je to Europsko prvenstvo u Njemačkoj u siječnju, na kojem su naši sjajno startali protiv Španjolske, no nakon toga su krenuli porazi i nisu se uspjeli približiti polufinalu.

Ipak, otkad je momčad preuzeo trofejni Islanđanin Dagur Sigurdsson stvari izgledaju puno bolje. U nedavnim olimpijskim kvalifikacijama pali su Nijemci i Austrijanci, zbog čega oni koji se vole kladiti na iznenađenja vide upravo hrvatske rukometaše kao potencijalne pobjednike turnira u Parizu...

Hrvatska peti favorit turnira

Iako naša selekcija već dugo nije osvojila medalju na velikim natjecanjima, kladionice joj daju veće izglede za osvajanje zlata nego velikim nacijama poput Norveške i Njemačke.

Da, Hrvatska je pod Sigurdssonom toliko podigla svoju reputaciju da je sada bookmakeri vide kao petog favorita turnira. To govori da naši definitivno imaju izgleda osvojiti olimpijsku medalju, a mogla bi biti i zlatnog sjaja. Samo su četiri reprezentacije koje bolje kotiraju:

  1. Francuska kao aktualni prvak Europe.
               
  2. Danska kao aktualni prvak svijeta.
               
  3. Švedska koja velikim koracima napreduje posljednjih godina.
               
  4. Španjolska kao dvostruki europski i svjetski prvak.

Najmanje su kvote na Francuskoj (2,40) i Danskoj (2,60), dok možete uvećati vaš ulog čak 16 puta ako se kladite na zlato hrvatske reprezentacije. Naša mlada momčad takav podvig bi itekako mogla ostvariti, no morat će pokazati veću konstantu u igri nego na prethodnim turnirima...

Kako Hrvatska može do zlata u Parizu?

Naša olimpijska ekspedicija u Parizu će biti u akciji odmah nakon otvaranja Olimpijskih igara, a to vrijedi i za rukometaše. Sve kreće utakmicom 27. srpnja protiv Japana, a već dva dana kasnije Hrvatsku čeka ozbiljan ispit protiv Slovenije. Naši rukometaši će 31. srpnja igrati pak protiv Njemačke, a onda do kraja grupne faze još protiv Švedske i Španjolske.

Taj dio turnira trebao bi biti tek zagrijavanje, jer četiri reprezentacije prolaze skupinu i nastavljaju natjecanje u četvrtfinalu. Tamo stvari postaju ozbiljne, budući da su potencijalni protivnici Francuzi, Danci i Norvežani. Pobjednici pak idu u polufinale i zatim će se od 9. do 11. kolovoza odlučiti tko osvaja rukometne olimpijske medalje.

Hrvatska do zlata može samo čvrstom obranom uz brzu i hrabru igru u napadu. Tu bi važnu ulogu mogao imati golman Dominik Kuzmanović koji je briljirao na prethodnim natjecanjima, dok sve bolje brani i Matej Mandić.

Domagoj Duvnjak i dalje ima svoje mjesto u napadu hrvatske reprezentacije i mogao bi karijeru okruniti velikim nastupom u Parizu. Isto vrijedi i za Luku Cindrića. Za golove bi pak trebali biti zaduženi moćni pucači poput Ivana Martinovića i Zvonimira Srne, a kvalitetne pojedince Sigurdsson ima i na krilima te na poziciji pivota.

U svakom slučaju, hrvatski rukometaši idu u Pariz bez velikog pritiska, ali s potencijalom prirediti iznenađenje. Na njima je samo iz utakmice u utakmicu igrati kao što su već igrali ove godine protiv Njemačke i Španjolske. Ako u tome uspiju, lako bi se mogli kući vratiti s medaljom oko vrata, možda i onom zlatne boje...

 

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.