Nenad Šoštarić: Najveći uspjeh bio kada bi se tisuću novih djevojčica upisalo na rukomet

Četvrtak, 07. listopada 2021. 00:51 Napisao/la  Kristian Sirotich

Nakon Danske pitali su me mislim li da će se nešto promijeniti i rekao sam da ne mislim. No, nešto se ipak pokrenulo, kaže izbornik rukometašica uoči utakmice protiv Ukrajine na Zametu

Nenad Šoštarić
Nenad Šoštarić Foto: HRS

U prosincu prošle godine Nenad Šoštarić postao je ultimativni hrvatski trenerski rukometni hit nakon što su rukometašice na Europskom prvenstvu u Danskoj osvojile brončane medalje.

Kraljice šoka, kako su to same sebe nazvale, možda jesu šokirale sve, ali sigurno nisu šokirale čovjeka koji je itekako bio uvjeren u kvalitetu hrvatskog ženskog rukometa, nije se pokolebao čak niti nakon što su njegove izabranice osvojile 16.  mjesto na Europskom prvenstvu 2018. godine u Francuskoj.

Uoči kvalifikacijskog ciklusa za Europsko prvenstvo u Danskoj hrvatske rukometašice i izbornik Nenad Šoštarić mogli su samo sanjati medijsku pažnju koja im uoči novog kvalifikacijskog ciklusa za kontinentalnu smotru vjerojatno pomalo i ide na živce.

A novi kvalifikacijskih ciklus hrvatske rukometašice otvorit će u četvrtak u Rijeci utakmicom protiv Ukrajine u  Sportskom centru Zamet (17.30 sati).

- Osnovni cilj nam je zadržati kontinuitet, a kontinuitet su nastupi na velikim natjecanjima. Da  bismo nastupili na svjetskom prvenstvu, pošteno moramo odraditi nastup na europskom prvenstvu. Ultimativni cilj bi bile Olimpijske igre u Parizu, jer ova generacija, ako ne bude nekih ozljeda i uz pomoć nekih mlađih cura koje kucaju na vrata, to može ostvariti, reći će Nenad Šoštarić, koji nikad i nije krio da mu je nastup na Olimpijskim igrama zacrtan kao san svih snova.

Šoštarićev i san njegovih izabranica sigurno nije nedostižan, ali da bi se ostvario svaki korak na tom putovanju morat će biti pomno i pažljivo isplaniran.

Upravo zbog toga utakmica na Zametu poprima jednu sasvim drugačiju dimenziju.

Ukrajina je važna iz više razloga, prvo jer je to prva utakmica u novom ciklusu, drugo jer je to i službena utakmica koja će poslužiti kao jedna od pripremnih za nastup na svjetskoj smotri i treće jer svako putovanje, pa i ono najduže, počinje prvim korakom.

Nenad Šoštarić sve to jako dobro zna.

- Nosioc igre u reprezentaciji Ukrajine je Glipko, koja je tri godine najbolji strijelac rumunjske lige, u kojoj igraju vrhunske igračice. Promijenile su trenera, igraju moderno sa 6-0 obranom nakon čega kreću u polukontre i kontre. Imaju brz protok lopte u napadu, gdje je Glipko jedan od glavnih šutera. Moramo odigrati strašno dobru obranu i iz te obrane gurati u kontre i polukontre, odnosno pokušati zabiti što više takvih golova. U napadu moramo biti dovoljno inteligentni i pametni, napadati prostor, puno se kretati jer njihova agresivna zona ostavlja dosta prostora pa utrčavanja i kretanja bez lopte mogu biti strašno važna, otkrio je hrvatski izbornik plan za utakmicu protiv Ukrajine.

Nakon Ukrajine slijedi Češka, dvije pobjede uoči svjetskog prvenstva intrigiraju i Šoštarića i djevojke.

- To bi bilo savršeno. Ali Češka je isto izuzetno jaka reprezentacija, na prošlom Euorpskom prvenstvu u Danskoj imale su grupu sa Španjolskom, Švedskom, sve utakmice su odigrale na dva-tri razlike. Imaju vrhunske igračice i trebat će nam jako puno. No, ne razmišljamo unaprijed, razmišljamo o Ukrajini, kada završi ta utakmica mozak ide na reset i razmišljat ćemo o Češkoj. Grupa nam je teška, naročito ako uzmete u obzir da je Srbija, primjerice, dobila grupu u kojoj su Rusija, Farski otoci i Turska. No, što je tu je. Tako je izabrano i mi moramo napraviti maksimum što možemo, nastavit će iskusni stručnjak.

Nenad Šoštarić jedini je hrvatski magistar rukometa, titulu je stekao u Španjolskoj, oni koji ga poznaju tvrde da rukomet promišlja od 0 do 24, a njegova razmišljanja to i potkrijepljuju.

- Nakon europskog prvenstva pitali su me mislim li da će se nešto promijeniti i rekao sam da ne mislim. Svi znamo kakva je gospodarska situacija u Hrvatskoj, koliko ima sportova i koliko svi kucaju na ista vrata da bi dobili novce. No, nešto se ipak pokrenulo. Malo je ipak drugačije. Recimo, cure sada svugdje prepoznaju, a to je veliki korak naprijed.  Mi bismo željeli da naši rezultati privuku što više djece da se bave rukometom. Ljudi u Rijeci imaju sreće jer imaju dvoranu u kojoj se 24 sata mogu baviti rukometom. U drugim gradovima dvoranice su premale, u njima haklaju nogomet i ne dopuštaju djeci da se bave sportom. Želimo omogućiti djeci sudjelovanje u sportu, jer svi moraju shvatiti da kroz sport imate razvijanje zdravlja, psihe, radnih osobina, imate milijun stvari kojima ćete to dijete potaknuti da u životu bude i bolji student i bolji radnik  i bolji čovjek. Sport jako puno donosi, znam jer se time bavim čitav život i ako takve stvari ne koristimo onda smo na krivom putu, govori Nenad Šoštarić, koji je za kraj ostavio još jednu svoju želju:

- Kada je Saša Đorđević bio izbornik reprezentacije Srbije u košarci, rekao je da je njihov najveći uspjeh nakon osvajanja medalje što je u Novom Beogradu niknulo stotinu novih koševa. Toga se uvijek sjetim, jer meni bi najveći uspjeh bio kada bi se nakon naših rezultata tisuću novih djevojčica upisalo na rukomet u Hrvatskoj. Nemojte zaboraviti koliko mi imamo malu bazu, pa Njemačka ima 750 tisuća registriranih igrača, a mi nismo niti na tisuću. Hajmo mi jedni drugima pomoći na način da se prepozna kvaliteta, pa da ta kvaliteta potakne djecu da se bave rukometom i sportom uopće. I tako ćemo mi sutra imati raširenu bazu i rezultate, zaključit će Nenad Šoštarić.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.