EP u rukometu: Može li Hrvatska do medalje na natjecanju koje do sada nije osvojila?

Nedjelja, 12. siječnja 2014. 14:57 Napisao  Patrik Mršnik

Hrvatska ponovno ima relativno laganu prvu skupinu u kojoj se sastaje sa Bjelorusijom, Crnom Gorom i Švedskom. O skupini s kojom se križaju ne treba trošiti superlative, jer ondje su Srbija, Francuska, Poljska i Rusija.

Od prvog rukometnog prvenstva Europe u Portugalu prošlo je točno dvadeset godina. Tada su mladu hrvatsku državu reprezentativci doveli do bronce, a nakon uspjeha na zapadu kontinenta usljedio je desetogodišnji pad, sve do posljednjeg mjesta na turniru u Švedskoj 2002. Treba li spominjati što se samo godinu kasnije dogodilo u Portugalu?

Hrvatska na EP-u u Danskoj
13. siječnja (18 sati): Hrvatska - Bjelorusija
15. siječnja (18 sati): Hrvatska - Crna Gora
17. siječnja (18 sati): Hrvatska - Švedska

Svjetsko zlato s novom generacijom predovđenom rukometnim genijalcem Ivanom Balićem iskorak je kakav u godinu dana nije viđen u svjetskom rukometu. Ipak, zlatu sa Svjetskog prvenstva i Olimpijskih igara nikada nije pridodano ono kontinentalno, s po mnogima najtežeg rukometnog reprezentativnog natjecanja. 2004. i 2006. godine ostali su izabrnaici Line Červara kratki i u polufinalu i u ogledu za broncu, a niska medalja počela je 2008. godine u Norveškoj. Tada su Kauboji u finalu izgubili od Francuza, da bi dvije godine kasnije u finalu u Austriji izgublili od Danaca. Posljednje europske smotre iz Beograda nitko se ne prisjeća rado. Srbija nije bila prejaka u polufinalu beogradske priče, no faktori koji su utjecali na poraz nisu vrijedni priče o povijesti europskih prvenstava.

Hrvatska na europskim prvenstvima:
Portugal 1994: 3. mjesto
Španjolska 1996: 5. mjesto
Italija 1998: 8. mjesto
Hrvatska 2000: 6. mjesto
Švedska 2002: 16. mjesto
Slovenija 2004: 4. mjesto
Švicarska 2006: 4. mjesto
Norveška 2008: 2. mjesto
Austrija 2010: 2. mjesto
Srbija 2012: 3. mjesto

Kauboji, Pakleni, kako ih volimo zvati, ponovno su s nama. Polako ali sigurno ulaze u srca navijača, mlađi su, poletniji i spremni. Ne može se to reći baš za svih. U odnosu na posljednji susret s europske smotre u Srbiji prije dvije godine, onaj protiv Španjolaca za broncu, na popisu izbornika Goluže nema zaboravljenog Balića, Batinovića, i ozlijeđenog Lackovića. Novi su Mandalinić, Slišković i povratnik Josip Valčić. Jezgra reprezentacije je tu, a to je u svakom slučaju najbitnije kada se treba izgraditi uspjeh.

Hrvatska ponovno ima relativno laganu prvu skupinu, u kojoj se sastaje sa Bjelorusijom, Crnom Gorom i Švedskom. O skupini s kojom se križaju ne treba trošiti superlative, jer ondje su Srbija, Francuska, Poljska i Rusija. Naši će reprezentativci svoja prva tri susreta odigrati u Kopenhagenu, u Brondby Areni, kapacita pet i pol tisuća gledatelja.

- Naš je cilj jedna od medalja. Naravno, zna se koju medalju želimo. Ipak, treba biti oprezan jer je riječ o EP-u na kojemu nema slabe reprezentacije i nitko nema pravo na slab dan ili na opuštanje, rekao je Zlatko Horvat uoči premijernog nastupa protiv uvijek neugodne Bjelorusije na čelu s velikim Rutenkom.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.