Hrvatski rukometaši doživjeli poraz od domaćina OI u Parizu

Srijeda, 17. srpnja 2024. 20:23 Napisao/la  SC
Filip Glavaš
Filip Glavaš

HRS je objavio sljedeći izvještaj:

Hrvatska muška seniorska reprezentacija poražena je u prijateljskom susretu od Francuske (26:31).

Bila je to posljednja provjera naših rukometaša prije Olimpijskih igara do kojih je ostalo još deset dana. I ovaj susret pokazao je da Hrvatska može puno, ali isto tako da mora znatno promijeniti i pojačati svoju igru u obrani.

Hrvatska je u susretu protiv Francuske bila bez svog kapetana Domagoja Duvnjaka koji je s lakšom ozljedom ostao u Opatiji. Kapetansku dužnost preuzeo je tako Luka Cindrić. Francuzi su s druge strane bili bez svoj glavne zvijezde Dike Mema kojega muči ozljeda šake. Ali i bez njega olimpijski pobjednici bili su izuzetno jaki.

Hrvatski izbornik počeo je susret sa sljedećom postavom. Na vratima je bio Dominik Kuzmanović. Krila su držali Lovro Mihić i Mario Šoštarić. Crta je pripala Veronu Načinoviću, a na vanjskim pozicijama počeli su Tin Lučin, Ivano Pavlović i Ivan Martinović.

Nisu naši rukometaši dobro počeli susret. Propustili su prva tri napada. Srećom, dobro je susret otvorio Dominik Kuzmanović s dvije obrane. Prvi pogodak zabio je Ivano Pavlović koji je počeo susret kao srednji vanjski. Francuski stroj brzo je namjestio svoje nišanske sprave, posebno Hugo Descat i domaćin je u sedmoj minuti vodio 7:3.

Na žalost, previše toga su naši promašili u prvih deset minuta da bi vodili ravnopravnu bitku s olimpijskim pobjednicima. Uz sve to, čak šest obrana u tom razdoblju imao je Vincent Gerard. I zato je izbornik Dagur Sigurdsson morao pozvati minutu predaha. Ušli su Luka Cindrić, Zvonimir Srna, Marin Šipić, a na desno krilo gurnut je Luka Lovre Klarica.

Na sve to Zvonimir Srna je jednim neopreznim startom na Nikolu Karabatića u 17. minuti zaradio izravni crveni karton pa je ionako tanka vanjska linija ostala još slabija.

A Francuska je nastavila u svom ritmu i s lakoćom održavala pet razlike (13:8). Ljutio sa naš izbornik u posljednjih deset minuta na zbilja loše švicarske suce koji su toliko navlačili za domaćina da je to bilo neugodno valjda svima u dvorani. Ipak, naši se nisu imali vremena i mogućnosti na to obazirati. U dva navrata uspjeli su doći na minus tri (15:12, 16:13), a zatim i dva pogotka zaostatka (16:14). Na žalost, nisu to mogli održati do predaha.

Vincent Gerrad bio je apsolutni francuski junak u prvom dijelu. Uspio je obraniti pomalo nevjerojatnih 11 udaraca naših, ili 44 posto svega što je upućeno prema njegovim vratima. Kada vam vratar ima takav dan onda nije čudno da na predahu zaostajete četiri pogotka (18:14).

Drugi dio otvorili smo s Matejem Mandićem na vratima i istom početnom postavom osim na crti gdje je priliku dobio Nikola Grahovac. Francuska je nastavila koristiti sve naše pogreške, a bilo ih je na izvoz i vrlo brzo otišla je na golemih sedam razlike (22:15).

U 43. minuti uspjeli su naši smanjiti prednost na tri pogotka zaostatka. Uz pomoć dobro raspoloženog Mateja Mandića te Maria Šoštarića koji je pak nepogrešivo pogađao sa sedam metara, stigli smo tako na 23:20, ili drugim riječima, napravili su naši dečki seriju od 1:5. Imali smo i napad za dolazak na dva razlike, ali ga nismo iskoristili.

Domaćin je nakon toga povezao dva pogotka u nizu i opet pobjegao u zonu sigurnosti. Ali nisu naši rukometaši posustali. Odgovorili su na isti način pa smo u posljednjih pet minuta ušli s tri pogotka zaostatka (28:25). Ali onda se ušlo u nepotrebnu jurnjavu s domaćinom i na kraju smo poraženi 31:26. S osam pogodaka Mario Šoštarić bio je naš najbolji strijelac.

etiri pogotka dao je Ivan Martinović. Po pet obrana imali su nam vratari. Kod Francuske najbolji vratari koji su zajedno imali 16 obrana (Vincent Gerard 11, Remi Desbonet pet). Po šest pogodaka dali su Hugo Descat i Ludovic Fabregas.

FRANCUSKA: V. Gerard 11/25, R. Desbonet, Y. Lenne 3/3, A. Minne 3/3, N. Remili 1/6, E. Prandi 3/4, M. Richardson 6/6, N. Tournat 1/2, N. Karabatić 1/3, K. Mahe -/-, L. Karabatić -/-, L. Fabregas 6/6, H. Descat 6/9, V. Porte 1/1, D. Nahi 1/3, K. Konan, izbornik: Guillaume Gille

HRVATSKA: D. Kuzmanović 5/23, M. Mandić 5/18, S. Meštrić -/-, L. Mihić 2/3, M. Šoštarić 8/9, J. Šarac 1/2, V. Načinović 0/2, I. Pavlović 2/4, L. Cindrić 2/5, N. Grahovac 1/1, T. Lučin 0/5, I. Martinović 4/9, M. Šipić 2/3, F. Glavaš 1/2, Z. Srna 1/1, L. L. Klarica 1/3, M. Jelinić 1/1, izbornik: Dagur Sigurdsson (ISL)

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.