Hrvatske rukometašice pobijedile Slovačku u prvoj utakmici diogravanja

Petak, 07. travnja 2023. 22:05 Napisao/la  HRS
Hrvatske rukometašice pobijedile Slovačku u prvoj utakmici diogravanja
Foto: HRS

U prvom susretu doigravanja za Svjetsko prvenstvo 2023. godine, hrvatske ženska seniorska reprezentacija pobijedila je  Slovačku 23:25 i napravila u Šali prvi korak k tom velikom natjecanju koje će se potkraj godine igrati u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj. Uzvratni susret igra se u srijedu 12. travnja u Slavonskom Brodu.

Od 19 igračica koje je doveo u Šalu, izbornik je na tribinama ostavio Antoniju Tucaković, Nikolinu Zadravec i Katarinu Pavlović. Naša početna postava bila je u sastavu: Tea Pijević na vratima, Lara Burić i Paola Posavec na krilima, Katarina Ježić na crti te na vanjskim pozicijama Dejana Milosavljević, Valentina Blažević i Klara Birtić. Izbornik je radio samo jednu promjenu obrana (Kristina Prkačin), napad (Valentina Blažević).

Slovačka je već u drugoj minuti napravila pogrešnu zamjenu i ostala s igračicom manje. Hrvatska je to sjajno iskoristila i susret otvorila s 0:3. Nešto kasnije imali smo i 2:5, ali je domaćin s dva pogotka uhvatio priključak u 10. minuti (4:5).

Brzi protok lopte Slovakinja zadavao nam je dosta poteškoća u obrani. Agresivnost koju je priželjkivao, izbornik nije dobio pa je stoga sredinom poluvremena odlučio jedno kratko vrijeme igrati obranu 5-1 s izoliranjem najbolje domaće igračice Barbore Lancz.

Slovačka je srećom dosta griješila u napadu pa je prednost od jednog do tri pogotka stalno bila na našoj strani. Nekoliko obrana povezala je i Tea Pijević i pri tome zabila i jedan pogodak pa se lakše disalo u posljednjih deset minuta prvog poluvremena. Tri minute prije predaha imali smo dvije prilike otići i na najveću prednost od plus četiri, ali nažalost, nismo ih iskoristili. Na kraju smo ipak imali tri pogotka viška na poluvremenu (8:11), premda je uz malo više koncentracije i mirnoće u završnici to moglo biti i znatno više. Slovačka je bila na 50, a Hrvatska 58 posto realizacije. Uz 9 tehničkih pogrešaka i izgubljenih lopti, naše rukometašice nisu realiziran i jedan sedmerac.

Izbornik nije ništa mijenjao na početku drugog dijela. Slovačka je do maksimalnih granica podigla agresivnost u obrani. Put do njihovih vrata postao je jako težak. Tako su već u 36. minuti domaće rukometašice stigle do izjednačenja (12:12). Naš je izbornik naravno morao reagirati i zatražio je minutu predaha. Ušle su Andrea Šimara i Tena Petika.

Ipak, s tri brza pogotka u nizu, uz iznimnu agresivnost u obrani kakvu je izbornik jako dugo želio vidjeti, Hrvatska je ponovno povela i kupila si mogućnost nešto mirnije igre u nastavku (12:15). Ali kako je došla, ta je prednost isto tako brzo i nestala pa je Slovačka u 41. minuti imala drugo izjednačenje u susretu.

Još jedanput su naše rukometašice stvorile dva pogotka razlike (15:17), i opet ih jeftino izgubile. Slovačka priliku za vodstvo nije propustila premda je napravila novu pogrešku s izmjenama i ponovno ostala s igračicom manje.

Na svu sreću tada se na našim vratima ukazala Lucija Bešen. Skinula je dva vrlo teška udarca i otvorila nam vrata do novog vodstva (18:19). Tako smo ušli u posljednjih deset minuta. Ali pad u igri naše reprezentacije bio je sve veći kako smo se bližili kraju. Slovačka je povezala tri pogotka za redom i prvi put otišla na dva razlike (22:20).

Premda smo u jednom napadu dobili dva isključenja Slovakinja i sedmerac, nismo to iskoristili. Ali nisu se naše djevojke ni predale. Nešto više od tri minute prije kraja, ne samo da stigle su do izjednačenja 22:22, nego i vodstva 22:24. Pri tome su napravile svoj najduži niz od četiri pogotka za redom. Na kraju je završilo 23:25. S 11 obrana, Viktoria Oguntoye bila je vrlo dobra na slovačkim vratima. Prvi strijelac Slovačke Barbora Lancz sa 7 pogodaka. Kod Hrvatske pet pogodaka mlade Klare Birtić koja je debitirala u službenom susretu. Četiri je dala Lara Burić.

Uzvratni susret igra se u srijedu 12. travnja u slavonsko brodskoj dvorani Vijuš u 18.00 sati.

SLOVAČKA: A. Ivanytsia 1/5, V. Oguntoye 11/32, A. Dvoršćakova -/-, M. Popovcova -/-, B. Štefanikova -/-, K. Pocsikova 3/3, N. Trunkova 1/2, V. Habankova 1/1, B. Konigova -/-, A. Holejova 5/10, V. Bajciova 1/3, B. Lancz 7/13, V. Gyoriova -/-, K. Bujnohova -/-, E. Rajnohova 2/3, R. Bizik 3/3, izbornik: Jorge Duenas de Galarza (Špa)

HRVATSKA: L. Bešen 4/12, T. Pijević 5/20, P. Posavec 2/4, S. Šenvald -/-, S. Posavec 0/2, D. Milosavljević 3/5, L. Kalaus -/-, D. Kalaus -/-, K. Ježić 3/3, T. Japundža 0/1, L. Burić 4/6, A. Šimara 2/3, T. Petika 3/3, K. Birtić 5/8, V. Blažević 2/7, K. Prkačin 1/1, izbornik: Nenad Šoštarić

Doigravanje ZA SP 2023: Slovačka - Hrvatska 23:25

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.