Hrvatska domaćin 12. Europskog rukometnog prvenstva gluhih

Četvrtak, 13. svibnja 2021. 14:23 Napisao/la  SC
Mario Sirotić, Oliver Lušić i Jonny Gustafsson
Mario Sirotić, Oliver Lušić i Jonny Gustafsson

Jedna od najtrofejnijih sportskih ekipa, rukometna reprezentacija gluhih, nastupit će prvi puta u povijesti na domaćem terenu.

Hrvatski sportski savez gluhih sa suorganizatorom Zagrebačkim sportskim savezom gluhih preuzeo je domaćinstvo 12. Europskog rukometnog prvenstva gluhih, koje će se održati u Zagrebu od 18. do 27. lipnja 2021. godine pod pokroviteljstvom Grada Zagreba. Ovo je ujedno i prvo veliko natjecanje gluhih koje će se održati u Republici Hrvatskoj.

Na Europskom rukometnom prvenstvu gluhih nastupit će šest ekipa, a Hrvatska brani zlatnu medalju osvojenu na posljednjem Europskom rukometnom prvenstvu gluhih, koje se održalo 2016. godine u Berlinu.

Uz Hrvatsku sudjelovat će reprezentacije Rusije, Turske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Francuske. Za vrijeme prvenstva odigrat će se 15 utakmica u školskoj dvorani Gimnazije Sesvete.

- Zahvaljujemo se Ministarstvu turizma i sporta koji je dao punu podršku ovom događaju, kako u sportskom, tako i u financijskom smislu te nam omogućio preuzimanje domaćinstva ovog natjecanja, koji je pod ingerencijom Europske organizacije za sport gluhih (EDSO - European Deaf Sports Organization). Također, želimo zahvaliti Gradu Zagrebu što je prepoznao ovo natjecanje, ne samo kroz sportski, već i kroz društveni karakter istog, a kojem je cilj upoznavanjem šire javnosti sa sportom gluhih, kao i uključivanje gluhih osoba u sport i socijalizacija i integracija istih. Hrvatskom sportskom savezu gluhih od velike je pomoći pri organizaciji natjecanja bio i Hrvatski rukometni savez, Udruga hrvatskih rukometnih sudaca kao i partner turistička agencija Uniline, a zahvaljujemo se i ostalim sponzorima koji su prepoznali ovaj hvalevrijedan događaj, rekao je Oliver Lušić, predsjednik Hrvatskog sportskog saveza gluhih i kapetan rukometne reprezentacije gluhih.

Hrvatska muška rukometna reprezentacija gluhih jedna je od najtrofejnijih sportskih ekipa u Republici Hrvatskoj sa osvojenih 7 olimpijskih medalja od kojih 4 zlatne, 1 srebrna i 2 bronce.

Na Europskim prvenstvima imaju 4 zlata te po jedno srebro i broncu, dok na Svjetskom prvenstvu imaju osvojena 2 zlata.

Od 28. svibnja do 16. lipnja 2021. godine reprezentacija će biti na pripremama, nakon čega će izbornik, Mario Sirotić i kondicijski trener Dragan Todorović, sukladno odrađenim pripremama odlučiti o sportašima koji će sudjelovati na natjecanju.

Na pripreme su pozvani sljedeći igrači: Dean Šagovac, Žiga Bedenik, Marko Prošenski (vratari), Mateo Perak, Jakov Kolarić, Florijan Kolarić, Leonardo Vučak, Bojan Crnojević, Ilija Perak, Marjan Turković, Tomislav Bošnjak, Mario Bašić, Patrik Radić, Teo Glumac, Vedran Jakovljević, Pero Jukić, Dominik Žmirić, Ivan Pajić, Kristijan Živković i Oliver Lušić.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.