EP: Hrvatska sama odlučuje o svojoj sudbini utakmicom protiv Rumunjske

Ponedjeljak, 15. siječnja 2024. 11:56 Napisao/la  SC
EP: Hrvatska sama odlučuje o svojoj sudbini utakmicom protiv Rumunjske

Hrvatska rukometna reprezentacija u utorak igra protiv Rumunjske, HRS je ovako najavio utakmicu:

Nakon pobjede protiv Španjolske i remija s Austrijom, pred hrvatskom muškom seniorskom reprezentacijom je susret s Rumunjskom. Riječ je o posljednjem, trećem kolu prve faze natjecanja na 16. europskom prvenstvu kojemu je Njemačka domaćin od 10. do 28. siječnja. Rumunjska je nakon dva poraza od Austrije i Španjolske izgubila sve mogućnosti za prolazak dalje. Ali to ne znači da s bijelom zastavom predaje dolazi na susret s Hrvatskom. Naša reprezentacija želi se vratiti na pobjedničke staze u SAP Areni i s novim samopouzdanjem krenuti ka Kolnu, odnosno drugoj fazi natjecanja.

Rumunjska se na europsko prvenstvo vratila nakon punih 27 godina. U dva dosadašnja nastupa,1994. i 1996. godine, osvajali su 11. i 9. mjesto. Za one koji su manje upućeni, podsjećamo da ta zemlja ima četiri olimpijske i šest svjetskih medalja. Posljednja je doduše osvojena dosta davno, 1990. godine u Češkoj kada su na svjetskom prvenstvu bili brončani. Višegodišnja dobra ulaganja u klubove, s mnogim odličnim trenerima iz inozemstva, vratila su Rumunjsku na europsku rukometnu mapu.

U ovom trenutku vodi ih nekadašnji čuveni trener Barcelone Xavi Pasqual. S tim katalonskim divom osvojio je točno 50 trofeja. Od toga su tri Lige prvaka. Na klupi rumunjske reprezentacije ovo mu je drugi mandat. Prvi put ih je vodio od 2016. do 2018. godine, a novi povratak uslijedio je 2021. godine kada je preuzeo i treniranje njihovog najboljeg kluba, Dinamo iz Bukurešta.

Ne čudi stoga što je najveći dio igrača upravo iz toga kluba na popisu onih koji su na europskom prvenstvu. Na vratima je Ionut Ciprian Iancu (29 god., 195 cm, Dinamo Bukurešt). Pričuva je Dan Lucian Vasile (26 god., HC CSM Constanta).

Na lijevom krilu prvi izbor je Nicusor Andrei Negru (29 god., Dinamo Bukurešt). Dobar igrač, ali ponekad malo previše agresivan pa je tako protiv Austrije dobio izravni crveni karton već nakon 14 minuta igre. Zamjena mu je Gabriel Cristian Ilie (24 god., CSM Constanta).

Desna krila su Ionut Nistor Ionita, jedan od iskusnijih po broju nastupa (29 god., CSM Constanta). Uz njega je Mihai Alexandru Tarita (33 god., CSA Steaua Bukurešt). Zajedno su Austriji dali tri pogotka iz šest pokušaja, a Španjolskoj četiri od šest.

Adrian Vladut Rotaru prvi je kružni napadač Rumunjske. Div od 29 godina, sa 191 cm i 110 kg. Do njega dolazi jako malo lopti jer je vanjska linija rumunjske vrste ta koja troši 70 posto lopti u napadu. Još je korpulentniji od njega Calin Dedu (21 god., 207 cm, Dinamo Bukurešt).

Rumunjska na vanjskim pozicijama ima solidan, ali ne i vrhunski izbor. Njihovom igrom dirigira Daniel Stanciuc (19 god., 191 cm, Dinamo Bukurešt). Protiv Austrije je odigrao jako dobar susret i zabio četiri pogotka. Bez obzira na mladost, hrabro preuzima odgovornost i završava akcije. Na lijevoj strani obično počinje Dan Emil Racotea (28 god., 203 cm, Dinamo Bukurešt). Na desnoj strani je jedan od najboljih, ako ne i najbolji rumunjski igrač i jedan od rijetkih koji igra vani, Demis Cosmin Grigoras (30 god., Sporting Lisabon). Veliki je potrošač lopti, ali i prvi strijelac. Austriji je dao šest od 11 pokušaja, a Španjolskoj dva od šest udaraca.

Rumunjska ima i jednog pravog specijalistu za obranu. I našima je bolje da ga se čuvaju. Taj udara na sve strane. Riječ je o Robertu Mihaiu Militaru (30 god., 196 cm, Dinamo Bukurešt). I on je pocrvenio u ranoj fazi susreta s Austrijom.

Inače, Hrvatska i Rumunjska su samo dva puta do sada igrale međusobno na velikim natjecanjima. Prvi put u Portugalu na Eeuropskom prvenstvu 1994. godine i tada je Hrvatska slavila 24:23, a drugi put na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj 2011. godine kada su naši rukometaši pobijedili 27:21.

Osim za pripremu utakmice s Rumunjskom, hrvatska reperezentacija cijelo je prijepodne željno očekivala vijesti iz bolnice u Heidelbergu gdje je na posebnim pregledima bio ozlijeđeni Ivan Martinović. Vijesti nažalost nisu dobre. Za njega je europsko prvenstvo izgubljeno. Koliko će dugo biti izvan terena reći će nam liječnici sljedećih dana.

Stručni stožer i reprezentacija nisu se previše bavili kalkulacijama i matematikom. Sami odlučujemo o svojoj sudbini. Dobijemo li Rumunjsku, bit ćemo prvi, a koliko bodova ćemo prenijeti odlučuje susret Španjolske i Austrije koji igraju poslije nas. Dobije li Španjolska, Hrvatska u Koln nosi dva boda, a dobije li Austrija ili igra neodlučeno, mi i oni idemo dalje s po jednim bodom.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.