Dagur Sigurdsson startao pobjedom, Hrvatska pobijedila Austriju

Četvrtak, 14. ožujka 2024. 21:52 Napisao/la  SC

Hrvatska je utakmicu otvorila uz dosta nervoze, ali stvari su na svoje mjesto sjele u nastavku dvoboja, uz odličnu igru Ivana Martinovića

Dagur Sigurdsson startao pobjedom, Hrvatska pobijedila Austriju
Foto: Screenshot Doma TV

Dagur Sigurdsson pobjedom je debitirao na klupi hrvatske rukometne reprezentacije, izabranici iskusnog islandskog trenera na pravi su način otvorili kvalifikafijski turnir za odlazak na Olimpijske igre u Pariz i pobjedom protiv Austrije napravili prvi veliki korak prema olimpijskim vizama.

Odluka o pobjedniku pala je u nastavku utakmice, kada je igra hrvatske reprezentacije poprimila željene konture, čvrsta obrana, malo pogrešaka, razigrani vratari i dobra realizacija na kraju su rezultirali uvjerljivim slavljem protiv momčadi koja je Hrvatsku prije nešto više od mjesec dana silno namučila na europskoj smotri i s pravom na kraju zaslužila status najugodnijeg iznenađenja prvenstva.

Uz dosta nervoze i tehničkih pogrešaka hrvatski rukometaši otvorili su nastup na kvalifikacijskom turniru, u devetoj minuti dvoboja Austrijanci su imali prednost 5:1.

No, dvama brzim golovima u samo dvadesetak sekundi Dagura Sigurdssona uhvatila je priključak pa onda još jednim prolaskom Cindrića zaključili mini seriju 3:0 i popravili loš dojam s početka dvoboja.

Pripomogao je i vratar Mandić svojim obranama, onoga trenutka kada se vratila sigurnost, stvari su nekako sjele na svoje mjesto pa se narednih desetak minuta praktički igralo gol za gol.

U tom periodu Hrvatska je ostala bez Jakova Gojuna, koji je nakon neopreznog starta na Božoviću zaradio crveni karton.

Prvo izjednačenje Hrvatska je izborila u 20. minuti, Šipić je realizirao kontru nakon Mandićeve obrane, pritom je iznudio i Božovićevo isključenje za (12:12).

Do kraja prvog dijela utakmica je bila u egalu, početkom nastavka Hrvatska je zaigrala znatno kvalitetnije pa se serijom 4:0 odvojila na 20:17 u 39. minuti.

Nedugo kasnije Sigurdsson je odličnog Mandića na vratima zamijenio Kuzmanovićem, njegove obrane dale su novi elan momčadi pa je Srna u 47. minuti odveo momčadi do do tada najveće prednosti – 26:21.

I tu se momčad nije zaustavila, Sigurdsson je od igrača zahtjevao da identičnim pristupom nastave igrati do kraja, Austrijanci niti u jednom trenutku nisu dobili prigodu ugroziti hrvatsku prednost.

Odlična igra u drugom dijelu, čvrsta obrana i smanjen broj tehničkih pogrešaka jamstvo su da plasman na Olimpijske igre u Parizu ipak nije neodostižan.

I razigrani Ivan Martinović, koji je s devet golova uzvratio Austrijancima za onaj remi na EP-u, kada je zbog ozljede morao napustiti parket.

U prvoj utakmici Njemačka je pobijedila Alžir 41:29, Hrvatska protiv Njemačke igra u subotu.

Dvije prvoplasirane reprezentacije idu na Olimpijske igre u Pariz.

 

Kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu, 1. kolo

HRVATSKA - AUSTRIJA 35:29 (16:16)

HRVATSKA: Mandić, Duvnjak, Martinović 6, Srna 3, Načinović 2, Šoštarić 3, Jelinić 2, Kuzmanović, Mihić, Glavaš, Šipić 2, Lučin, Gojun, Mamić, Karačić 1, Cindrić 2, Klarica 2, Maraš

AUSTRIJA: Möstl, Huteček 2, Živković, Bilyk 8, Wagner 3, Weber 3, Frimmel 3, Bergmann, Mahr, Nigg 1, Herburger 3, Božović 5, Miskowetz, Dambock, Belos, Mittendorfer.