Dagur Sigurdsson startao pobjedom, Hrvatska pobijedila Austriju

Četvrtak, 14. ožujka 2024. 21:52 Napisao/la  SC

Hrvatska je utakmicu otvorila uz dosta nervoze, ali stvari su na svoje mjesto sjele u nastavku dvoboja, uz odličnu igru Ivana Martinovića

Dagur Sigurdsson startao pobjedom, Hrvatska pobijedila Austriju
Foto: Screenshot Doma TV

Dagur Sigurdsson pobjedom je debitirao na klupi hrvatske rukometne reprezentacije, izabranici iskusnog islandskog trenera na pravi su način otvorili kvalifikafijski turnir za odlazak na Olimpijske igre u Pariz i pobjedom protiv Austrije napravili prvi veliki korak prema olimpijskim vizama.

Odluka o pobjedniku pala je u nastavku utakmice, kada je igra hrvatske reprezentacije poprimila željene konture, čvrsta obrana, malo pogrešaka, razigrani vratari i dobra realizacija na kraju su rezultirali uvjerljivim slavljem protiv momčadi koja je Hrvatsku prije nešto više od mjesec dana silno namučila na europskoj smotri i s pravom na kraju zaslužila status najugodnijeg iznenađenja prvenstva.

Uz dosta nervoze i tehničkih pogrešaka hrvatski rukometaši otvorili su nastup na kvalifikacijskom turniru, u devetoj minuti dvoboja Austrijanci su imali prednost 5:1.

No, dvama brzim golovima u samo dvadesetak sekundi Dagura Sigurdssona uhvatila je priključak pa onda još jednim prolaskom Cindrića zaključili mini seriju 3:0 i popravili loš dojam s početka dvoboja.

Pripomogao je i vratar Mandić svojim obranama, onoga trenutka kada se vratila sigurnost, stvari su nekako sjele na svoje mjesto pa se narednih desetak minuta praktički igralo gol za gol.

U tom periodu Hrvatska je ostala bez Jakova Gojuna, koji je nakon neopreznog starta na Božoviću zaradio crveni karton.

Prvo izjednačenje Hrvatska je izborila u 20. minuti, Šipić je realizirao kontru nakon Mandićeve obrane, pritom je iznudio i Božovićevo isključenje za (12:12).

Do kraja prvog dijela utakmica je bila u egalu, početkom nastavka Hrvatska je zaigrala znatno kvalitetnije pa se serijom 4:0 odvojila na 20:17 u 39. minuti.

Nedugo kasnije Sigurdsson je odličnog Mandića na vratima zamijenio Kuzmanovićem, njegove obrane dale su novi elan momčadi pa je Srna u 47. minuti odveo momčadi do do tada najveće prednosti – 26:21.

I tu se momčad nije zaustavila, Sigurdsson je od igrača zahtjevao da identičnim pristupom nastave igrati do kraja, Austrijanci niti u jednom trenutku nisu dobili prigodu ugroziti hrvatsku prednost.

Odlična igra u drugom dijelu, čvrsta obrana i smanjen broj tehničkih pogrešaka jamstvo su da plasman na Olimpijske igre u Parizu ipak nije neodostižan.

I razigrani Ivan Martinović, koji je s devet golova uzvratio Austrijancima za onaj remi na EP-u, kada je zbog ozljede morao napustiti parket.

U prvoj utakmici Njemačka je pobijedila Alžir 41:29, Hrvatska protiv Njemačke igra u subotu.

Dvije prvoplasirane reprezentacije idu na Olimpijske igre u Pariz.

 

Kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu, 1. kolo

HRVATSKA - AUSTRIJA 35:29 (16:16)

HRVATSKA: Mandić, Duvnjak, Martinović 6, Srna 3, Načinović 2, Šoštarić 3, Jelinić 2, Kuzmanović, Mihić, Glavaš, Šipić 2, Lučin, Gojun, Mamić, Karačić 1, Cindrić 2, Klarica 2, Maraš

AUSTRIJA: Möstl, Huteček 2, Živković, Bilyk 8, Wagner 3, Weber 3, Frimmel 3, Bergmann, Mahr, Nigg 1, Herburger 3, Božović 5, Miskowetz, Dambock, Belos, Mittendorfer.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.