VELESLALOM U ADELBODENU

Ligety pobjednik, Ivica Kostelić peti

Subota, 12. siječnja 2013. 14:56 Napisao/la  SC

Hrvatski skijaš je petim mjestom stigao do najboljeg plasmana sezone

Ted Ligety vratio se veleslalomskim pobjedama, Kostelić petim mjestom ostvario rezultat sezone

Amerikanac Ted Ligety pobjednik je petog veleslaloma sezone održanog u švicarskom Adelbodenu. Ivica Kostelić zauzeo je peto mjesto što je njegov najbolji rezultat ove sezone, zaostavši za Amerikancem sekundu i 73 stotinke.

Ligetyju je ovo četvrto slavlje u petom veleslalomu sezone, a na ruku mu je išla i činjenica da je vodeći nakon prve vožnje i vodeći u ukupnom poretku Svjetskog kupa, Austrijanac Marcel Hirscher, izletio u zadnjem zavoju prije ciljne strmine i na kraju utrku završio kao 16. Drugo mjesto osvojio je mladi Nijemac Fritz Dopfer, koji je za Ligetyjem zaostao sekundu i 15 stotinki, ali može biti prezadovoljan jer je prvu vožnju zaključio na osmom mjestu. Treću stepenicu na pobjedničkom postolju zauzeo je još jedan Nijemac Felix Neureuther, koji je za pobjednikom zaostao sekundu i 24 stotinke.

Najbolji hrvatski skijaš imao je na startu osam stotinki prednosti pred Dopferom, koje su do prvoga prolaza narasle na 26 stotinki. Na drugom prolazu zaostajao je dvije stotinke, a do trećeg prolaza zaostatak je narastao na 70 stotinki. U cilj je ušao s 58 stotinki zaostatka kao četvrti, što je značilo da može biti najmanje deveti i ostvariti najbolji veleslalomski rezultat sezone.

Nakon Kostelića startao je Francuz Alexis Pinturault i bio je osjetno sporiji od njega. Za Dopferom je zaostao ogromnih sekundu i 72 stotinke. Aksel Lund Svindal imao je na startu 26 stotinki prednosti pred mladim Nijemcem. Norvežanin je na kraju bio i iza Kostelića, jer je njegov zaostatak iznosio 71 stotinku. Francuz Thomas Fanara bio je treći nakon prve vožnje, ali je svoj nastup završio padom prije prvoga prolaznog vremena i na taj način omogućio Kosteliću da bude najmanje šesti.

Amerikanac Ted Ligety imao je sekundu i 34 prednosti ispred Fritza Dopfera i trebao je samo mirno odvoziti za preuzimanje vodstva bez pretjeranog rizika. Na kraju je njegova prednost iznosila sekundu i 15 stotinki prije starta vodećeg u ukupnom poretku i prošlogodišnjeg pobjednika Austrijanca Marcela Hirschera. Hirscher je na startu imao 17 stotinki, a do prvog prolaza prednost je narasla na 56, do drugoga je iznosila 75 stotinki. Na trećem prolazu imao je nestvarno dobru prednost od sekundu i devet stotinki. Na kraju je na posljednjem zavoju prije završne strmine izletio i utrku završio na 16. mjestu.

Drugu vožnju otvorio je Švicarac Marc Berthod koji je sa startnim brojem 53 uspio stići do 30 pozicije.Njegovo vrijeme 2:32.73 bilo je orijentacijsko, ali 29-godišnji Berthod osigurao je nešto bodova. Talijan Florian Eisath prošle je godine bio 24. u Adelbodenu, a drugu vožnju započeo je kao 28. U cilju je njegova predenost nad Berthodom iznosila velikih 83 stotinke. Dvadesetčetvrti nakon prve vožnje Francuz Victor Muffat Jeandet sa startnim brojem 54 bio je brži od Eisatha za 17 stotinki i preuzeo je vodstvo.

Mladi domaći adut Gino Caviezel imao je startni broj 51, a u drugu je vožnju startao kao 22. Nakon ulaska u cilj njegova je prednost iznosila 52 stotinke i bila razlogom velikog slavlja domaćih navijača, a novo najbrže vrijeme bilo je 2:31:21. Talijan Davide Simoncelli nakon prve vožnje bio je 19., a na kraju je uspio biti brži od Caviezela za 11 stotinki.

Šveđanin Markus Sandell postao je novi vodeći sa malih sedam stotinki prednosti pred Simoncellijem nakon što je 15 skijaša odradilo ovaj nastup.Talija Manfred Moelgg odvozio je sjajnu drugu vožnju i njegova je prednost pred sunarodnjakom Simoncellijem narasla na 79 stotinki. Od Moelgga je brži bio Felix Neureuther i to mu je na kraju donijelo treće mjesto.

Adelboden, veleslalom: 1. Ted Ligety (SAD) 2:28.67, 2. Fritz Dopfer (Njemačka) + 1.15, 3. Felix Neureuther (Njemačka) + 1.24....5. Ivica Kostelić (Hrvatska) + 1.73;

Poredak veleslalom: 1. Ligety 460, 2. Hirscher 335, 3. Moelgg 212...9. Kostelić 111 bodova;

Ukupni poredak: 1. Hirscher 755, 2. Svindal 729, 3. Ligety 652....10. Kostelić 285 bodova

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.