Sve oči uprte u Soči, u petak počinju 22. Zimske olimpijske igre

Petak, 07. veljače 2014. 10:50 Napisao/la  SC

Ruska vlada Soči doživljava kao prvorazredni međunarodni ispit, sport je sredstvo za dokazivanje moći administracije Vladimira Puutina. Čak 50 utrošenih milijardi eura nadmašuje sva očekivanja

Od 17 sati počinje svečano otvaranje ZOI u Sočiju, sportskog događaja koji plijeni pažnju javnosti političkim kontroverzama. Idućih dvadesetak dana javnost će pratiti zbivanja na sportskim borilištima pod dojmom latentne opasnosti od terorizma.

 

Ruska vlada Soči doživljava kao prvorazredni međunarodni ispit, sport je sredstvo za dokazivanje moći administracije Vladimira Puutina. Čak 50 utrošenih milijardi eura nadmašuje sva očekivanja, ZOI u Sočiju skuplje su od svih prethodnih Igara zajedno. Ukupni trošak organizacija 21 Igara, počev od Chamonixa 1924. do Vancouvera 2010. godine, iznosi manje od 40 milijardi eura!

 

Veliki dio troškova odnose se na neviđenu policijsku zaštitu od terorizma, Putin tvrdi da je Soči siguran kao Washington. Unatoč tome svečanom otvaranju neće biti nazočna svjetska politička elita. Odazvali su se predsjednici i premijeri država koje se ne osjećaju ugroženima zbog ruske politike, među inima otvaranju će nazočiti i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

 

Hrvatska odavno nije imala manje šansi za medalju! Zlatno vrijeme obitelji Kostelić davno je prošlo. Janica je u Sočiju član delegacije, a Ivica se ove sezone natjecao kao da se iduće sprema postati isto što i Janica. Kod Ivice se nikada ne zna, ali i laicima je jasno da se slaba forma ne može drastično popraviti u nekolikom tjedana.

 

Unatoč svemu Kostelić je uvijek među kandidatima za medalju u kombinaciji i slalomu kao što je Natko Zrnčić-Dim više puta pokazao da u kombinaciji uvijek može do postolja. Na ZOI se vozi jedna utrka, pa su (ne)ugodna iznenađenja uvijek moguća.

 

Idućih tjedana sve oči uprte su u Soči. Ponešto zbog sportskih događanja, a ponešto zbog demonstracije moći ruske politike koja jamči zasnježeni spektakl kakav svijet nije vidio.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.