Tri košarkaška natjecanja koja će se najviše pratiti ove jeseni u Hrvatskoj

Nedjelja, 15. listopada 2023. 23:42 Napisao/la  SC

Košarka se u završnim mjesecima kalendarske godine u velikom stilu vraća na scenu. Ne samo što ćemo moći uživati u okršajima najjačih regionalnih i europskih klubova, već napokon započinje i nova sezona NBA lige

Tri košarkaška natjecanja koja će se najviše pratiti ove jeseni u Hrvatskoj

Iako naša reprezentacija već gotovo tri desetljeća čeka na medalju s velikog natjecanja, interes za košarkom u Hrvatskoj i dalje je velik. Mnogo je zaljubljenika u ovoj atraktivni sport s loptom u našoj zemlji, a ove jeseni svi oni ponovo će doći na svoje.

Naime, nakon ljetnog zatišja košarka je ponovo u fokusu javnosti. Svjetsko reprezentativno prvenstvo na kojem smo svjedočili senzacionalnoj tituli Njemačke možda je završeno, no sada u prvi plan dolaze najjači klubovi, kako u Europi, tako i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Svi oni koji strastveno prate košarku imat će nekoliko načina kako gledati prijenose utakmica. Prava na njih odavno su otkupile najpoznatije regionalne sportske televizije, a košarkaške utakmice online možete pratiti u specijaliziranim aplikacijama samih natjecanja, kao i na web stranicama sportskih kladionica.

U svakom slučaju, pred nama je mnogo košarkaških uzbuđenja, s tri natjecanja koja će privući najviše poklonika ovog atraktivnog sporta.

NBA liga

Nova sezona NBA lige započinje 18. listopada, nakon čega će svi najbolji američki klubovi odigrati više od 80 utakmica u regularnoj sezoni. Denver Nuggetsi s Nikolom Jokićem brane naslov prvaka, a vodeće europske kladionice kao Bet at Home daju im dobre izglede da u tome i uspiju.

Bit će zanimljivo i vidjeti što može Dario Šarić s Golden State Warriorsima, kao i Bojan Bogdanović s Detroit Pistonsima.

Mnogo interesa po običaju će izazivati i Lakersi s LeBronom Jamesom, rekorderom po broju postignutih koševa u povijesti NBA-a. Utakmice se će se igrati baš svaki dan, a u kladionicama vas čeka pregršt opcija za klađenje, od oklada na individualan učinak igrača do hendikepa, zbroj koševa pa i predviđanja ishoda svake od četvrtina.

Euroliga

Brojne utakmice uživo ljubiteljima košarke ponudit će ove jeseni i Euroliga. Branitelj naslova je Real Madrid s Mariom Hezonjom, a po običaju se očekuju odlični nastupi i ostalih europskih velikana, poput Barcelone, Efes Pilsena, Olympiacosa, Žalgirisa i Bayerna.

Zanimanje svakako izazivaju i nastupi Crvene zvezde i Partizana, predstavnika regionalne košarke. Ukupno 18 klubova sudjelovat će ove sezone u Euroligi, što znači da će se igrati čak 34 kola, nakon čega kreće doigravanje.

U doigravanje ulazi osam najboljih momčadi, a posebno uzbudljivo bit će u četvrtfinalu, kada se igra na tri dobivene utakmice, kod kuće i u gostima. Final Four će na kraju odlučiti o pobjedniku natjecanja, gdje obično bude iznenađenja i rijetko kad pobijedi momčad koja je imala najviše pobjeda u regularnom dijelu Eurolige.

ABA liga

Hrvatska košarka možda nema predstavnika u Euroligi, no zato tri kluba igraju u najjačem regionalnom natjecanju. Radi se o Zadru, Splitu i Ciboni, svi odreda željni izboriti mjesto u doigravanju ABA lige.

Ukupno 14 klubova iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore bori se za osam pozicija na vrhu ljestvice koja vode u doigravanje. Natjecanje je već počelo, s ne baš sjajnim rezultatima hrvatskih klubova. No, to je tek početak i nije nemoguće da se naši predstavnici do kraja sezone probiju u gornji dio ljestvice, unatoč financijskim i kadrovskim problemima kroz koje trenutno prolaze.

Ove sezone u ABA ligi odigrat će se ukupno 26 kola, nakon čega će nam postati poznata imena momčadi koja će se boriti za naslov prvaka. Partizan sa 7 i Crvena zvezda sa 6 titula su najuspješniji u ovom natjecanju, dok po jedinu titulu imaju Cibona i Zadar. Posljednji hrvatski trijumf dogodio se 2014. godine, nakon čega su naši klubovi pali u drugi plan i strpljivo čekamo da se vrate tamo gdje im je mjesto...

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.