Jesmo li dobili jasnog favorita za osvajanje Lige prvaka ove sezone?

Nedjelja, 15. listopada 2023. 23:36 Napisao/la  SC

Nogometna Liga prvaka čvrsto je zagazila u svoju grupnu fazu, a nekoliko klubova pokazuje potencijal boriti se s Manchester Cityjem za europsku titulu

Jesmo li dobili jasnog favorita za osvajanje Lige prvaka ove sezone?

Klupska nogometna sezona polako se zahuktava. Nacionalna prvenstva traju već dva mjeseca i polako postaje jasno tko su favoriti u pojedinim ligama. U isto vrijeme utakmicama grupne faze uspješno je otvorena i Liga prvaka.

Upravo Liga prvaka je klupsko natjecanje kojem je najteže predvidjeti pobjednika. Naime, u njemu sudjeluju svi najbolji nogometni kolektivi Starog kontinenta, neki i s momčadima vrijednima više od milijardu eura. Zbog toga jednom kad na proljeće krene nokaut faza sve je zaista moguće, a pogotovo to vrijedi za finale u kojem o pobjedniku odlučuje samo jedna utakmica.

Pa iako je definitivno prerano uplatiti okladu tko će osvojiti Ligu prvaka, već prve europske utakmice dale su nam naznaku tko bi se mogao uključiti u borbu za titulu.

Real i Manchester City djeluju najozbiljnije

Prošle sezone finala europskih natjecanja ponovo su nam potvrdila da se u Engleskoj trenutno igra najbolji nogomet. West Ham je došao na svoje u Konferencijskoj ligi, a Manchester City po prvi je put osvojio Ligu prvaka.

Prema kvotama popularnih svjetskih kladionica kao što je Bet365, od nebesko plavih predvođenih Pepom Gvardiolom svi očekuju da se bore za naslov i u novoj sezoni. Iako je City pokazao određene slabosti protiv Leipziga i Crvene zvezde, jasno je da se radi o momčadi spremnoj za najviše domete. Pojačan Joškom Gvardiolom i Mateom Kovačićem, klub s Etihada izgleda jednako moćno kao i prošle sezone kada je osvojio trostruku krunu.

No, ovaj put mogao bi dobiti u Real Madridu još ozbiljnijeg izazivača. "Kraljevi" sa stadiona Santiago Bernabeu love svoj 15. naslov prvaka Europe, a dolazak Judea Bellinghama strašno ih je pojačao. Mladi Englez briljira svaki put kad se pojavi na terenu, dok Vinicius Junior i Rodrygo neumorno trpaju golove.

Čak i s Lukom Modrićem na klupi Real trenutno djeluje impresivno i možemo ga očekivati u borbi za titulu, sve do završnih rundi nokaut faze natjecanja.

Bayern, Arsenal i Barcelona nisu bez izgleda

Osim Manchester Cityja i Reala, definitivno vrijedi spomenuti londonski Arsenal. Unatoč neočekivanom porazu od Lensa, momčad Mikela Artete odskače kvalitetom od svojih suparnika i mogla bi predstavljati opasnost svakome na proljeće.

Arsenal ima sjajnog Bukaya Saku, kao i moćnu veznu liniju pojačanu Declanom Riceom. Ove sezone već dvaput je bio bolji od Manchester Cityja, u Community Shieldu i Premiershipu. Napredak u igri je vidljiv, što će se osjetiti i na europskoj sceni.

Borbi za naslov prvaka Europe nada se i Bayern. Pojačan Harryjem Kaneom bavarski sastav svakako je opasniji nego prošle sezone, samo je pitanje hoće li se pokazati kad to bude najvažnije, u utakmicama na ispadanje od veljače do svibnja.

Barcelona također ima kadar sposoban dobro igrati ove sezone u Europi. S Ilkayom Gündoganom u veznoj liniji sve to izgleda puno bolje, a kad se još od ozljede oporavi i Pedri, Katalonci će imati kolektiv kojeg nitko neće htjeti izvući u nokaut fazi Lige prvaka.

Newcastle i Sociedad žele šokirati Europu

Od momčadi iz drugog plana moramo spomenuti Newcastle. U vlasništvu bogatog saudijskog princa, ovaj klub možda nije krcat skupocjenim zvijezdama, no igra ozbiljan nogomet s kojim se suparnici trenutno teško nose. Osjetio je to na svojoj koži i Paris Saint-Germain pa trener Eddie Howe može s mnogo optimizma pripremati momčad za ključne utakmice grupne faze natjecanja.

Pozitivan dojam ostavlja i Real Sociedad, još jedan klub kojeg malo tko vidi kako prijeti najboljima u Ligi prvaka. No, Mikel Oyarzabal i njegovi suigrači igraju poletan nogomet koji je izazov čak i najjačim suparnicima pa bi baskijski klub mogao izazvati još mnogo pažnje u ovoj europskoj sezoni.

Talijanski klubovi Milan, Inter i Napoli također zaslužuju poštovanje, a Atletico se pak čini boljim nego što je bio u prošlom izdanju Lige prvaka. Spomenimo još Leipzig koji igra odličan nogomet, kao i Sevillu s mnogo europskih titula, čime zaokružujemo imena klubova koji bi ove sezone u elitnom nogometnom natjecanju mogli igrati važnu ulogu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.