Hrvatski odbojkaši pobijedili u kvalifikacijama Cipar u Osijeku

Srijeda, 03. kolovoza 2022. 22:09 Napisao/la  SC
Hrvatski odbojkaši pobijedili u kvalifikacijama Cipar u Osijeku

Hrvatska odbojkaška reprezentacija u prvoj utakmici kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2023. godine pobijedila je Cipar rezultatom 3:0 (20, 16, 13) u Osijeku.

- Prva utakmica protiv Cipra je uspješno apsolvirana. Nervozno smo ušli u utakmicu. No, već u drugoj polovici drugog seta smo ušli u jako dobar ritam te zasluženo priveli utakmicu u našu korist. Okrećemo se utakmici protiv Grčke. Znamo da neće biti lagano. Oni su uz nas favoriti ove skupine. Pripremit ćemo se ovih dana i jedva čekamo utakmicu, izjavio je nakon utakmice Kruno Nikačević.

Protivnik u startu kvalifikacija nominalno je najslabija momčad u našoj skupini, gdje su još Norveška i Grčka te gdje je već u tom prvom susretu Norveška kod kuće skoro iznenadila favoriziranu Grčku, izgubivši na kraju 2-3, nakon što su vodili sa 2-0 u setovima.

Hrvatski izbornik Cederic Enard ostao je vjeran pobjedničkoj prvoj postavi s kojom je osvojio broncu u Zlatnoj skupini Europske lige i zlato na Mediteranskim igrama. Dakle, Bernard Bakonji organizator igre, primačko-pucački par Marko Sedlaček i Filip Šestan, srednji blokeri Kruno Nikačević i Ivan Mihalj, libero Hrvoje Pervan a tek na poziciji korektora je došlo do promjene, povratkom u sastav reprezentacije iskusniji Leo Andrić je dobio prednost ispred mlađeg Petra Đirlića koji je ionako imao laganu ozljedu skočnog zgloba.

„Ovo je bitna pobjeda za nas metalno, da se vratimo na stari niz pobjeda. U pobjednički mentalitet koji smo radili cijelo ljeto!" – izjavio je Tino Hanžić.

Ciprani nisu momčad koja motivira, Hrvatska je tu bila izraziti favorit, pa su možda izostali neki dramatičniji potezi tijekom susreta. Hrvatska je zapravo odrađivala posao bez većih napora, kontroliravši tijekom cijelog meča rezultat.

Poveli su Hrvati od prvog seta, gradili rezultat, imali najvišu prednost od 19:12, ali i dozvolili opuštanje i primicanje Cipra na 20:22 što je bio prvi i jedini time out Hrvatske u ovom meču. Na kraju je završilo, uz malo više ozbiljnosti, 25:20 u prvom setu. U drugom, koji je završio sa 25:16 za Hrvatsku Ciprani su imali egal skoro do polovice susreta, kada je bilo 11:11. No, onda uz nekoliko snažnih servisa i smečeva Hrvatska ponovno odlazi u mirnije rezultatske vode. U trećem je setu, u drugoj polovici, Enard uveo u igru Perića, Hanžića i Zeljkovića, a rezultat je samo rastao, sve do krajnjih 25:13 i glatke pobjede od 3-1 u setovima za 67 minuta igre. Leo Andrić sa 15 poena najučinkovitiji igrač na terenu, a valja zabilježiti i 6 poena tehničara Bakonjija, 4 blokom uz 2 as servisa.

- Ušli smo kao favoriti, tako smo i odradili. Idemo u Grčku kroz tri dana. Čeka nas jedna od najbitnijih utakmica turnira. Nadamo se da ćemo dobro odraditi utakmicu. Zadovoljan sam nakon ove utakmice i nadamo se isto ovakvom nastavku u kvalifikacijama, zaključio je Leo Andrić.

Sljedeći susret Hrvatska igra u Glyfadi protiv Grčke, u nedjelju 7. kolovoza.

U srijedu, 10. kolovoza, u Gradskim vrtu igraju protiv Norveške.

U nedjelju, 14. kolovoza, igra u Norveškoj, a Grčka dolazi u goste 17. kolovoza.

Posljednje utakmica kvalifikacija igra se 20. kolovoza na Cirpu.

Kvalifikacije za EP za Hrvatsku igraju: Petar Višić, Bernard Bakonji, Stipe Perić, Kruno Nikačević, Tino Busak Vidaković, Marko Sedlaček, Tino Hanžić, Filip Šestan, Petar Đirlić, Hrvoje Pervan, Ivan Mihalj, Ivan Zeljković, Leo Andrić i Marino Marelić.

Izbornik je Cedric Enard.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.