America's Cup: Hoće li Amerikanci predvođeni Britancem pobijediti Novozelanđane?

Ponedjeljak, 23. rujna 2013. 16:26 Napisao/la  Marin Lovrović ml.

Uoči 16. regate Emirates Team New Zealand vodi 8:5, ali je Oracle Team USA u velikom zaletu nakon što je  Ben Ainslie postao taktičar

U 13. regati finala 34. America's Cupa kormilar Dean Barker i njegova posada imali su prednost od cca. 1 km pred braniteljem Oracle Teamom USA. Na nekih pola kilometra od cilja  Regatni odbor prekinuo je jedrenje zbog isteka vremenskog limita od 40 minuta. Barkeru bi pobjeda u 13. regati donijela ukupnu pobjedu u 34. America's Cupu.

Zbog isteka vremena ponovno se jedrila 13. regata. Nekoliko sati kasnije pobijedili su Amerikanci i od tada kao da se "okrenuo vjetar". Američki katamaran u velikoj je seriji od 4 pobjede zaredom, trenutni rezultat je 8-5 za "Kiwije", jedri se do 9. pobjede.

Ono što je važno, Amerikanci su u velikoj psihološkoj prednosti da ne govorimo o tehničkim poboljšanjima koje su napravili na svom katamaranu, koji ih je pogurao još bliže obrani Cupa.

Finalna serija u San Franciscu počela je prije 13 dana. Na početku je Emirates Team New Zealand izgledao nepobjediv, prednost je u jednom trenutku bila 6 prema -1 (minus jedan)  u pobjedama. Naime, Oracle Team USA kažnjen je s dva boda prije početka finala zbog tehničkih promjena na katamaranu koje nisu smjeli učiniti.

Na regatnom polju sve je izgledalo jako loše za Amerikance sve dok nisu zamijenili američku jedriličarsku legendu Johna Kosteckog s Benom Ainslijem na poziciji taktičara. Sir Ben Ainslie je Britanac, četverostruki je olimpijski pobjednik u klasi finn (osvojio je i srebro u klasi laser 1996. godine). Dolaskom jednog od od najboljih jedriličara svih vremena, sve se okrenulo. Kormilar Jimmy Spithill i posada počeli su su taktički sigurnije jedriti, njihov shore-team poboljšavao je perfomance jedrilice kako je natjecanje odmicalo.

U 14. i 15. regati dominirali su "Amerikanci"! Zašto navodnici? Zato što je kormilar James Spithil Australac kao i strateg Tom Slingsby, Sir Ben Ainslie je Britanac… Jedrili su Amerikanci brže u kursu niz vjetar, a taktički zrelije u kursu u vjetar. Sada im trebaju još 4 pobjede za obranu Cupa, "Kiwijima" još uvijek treba samo jedna.

Posebnost ovogodišnjeg Cupa je da se prvi put od 1851. godine jedri na lebdećim katamaranima od 72 stope (cca 26m), koji umjesto glavnog jedra ima high-tech krilo visine 40 m, površinom veće od Boeinga 747. Nevjerojatan je podatak da takva jedrilica ima masu od samo 7 tona! Još nevjerojatnije izgledaju katamarani, koji ne jedre na jednom trupu nego se uzdignu i lebde cca. 2 - 2.5 metra iznad površine mora na tzv. "daggerboard foilu" (vrsta podvodnog krila), koji zamjenjuje klasičnu peraju kobilice. Pritom postižu fantastične brzine do 50 čvorova, do tri puta su brži od brzine samog vjetra.

Komentatori kažu da je ovo najzanimljiviji America's Cup u povijesti, a čini se da će biti i najneizvjesniji. Činjenica je da je već do sada najduži. San Francisco je dokazao da je fantastična arena za jedrenje, regatno polje je vrlo zahtjevno što se tiče vjetra i morske struje. Samo regatno polje postavljeno je između Golden Gatea i Bay bridgea, dok jedre katamarani prolaze uz Alcatraz.    Procjenjuje se da je Cup protekli vikend s obale gledalo oko 50.000 ljudi.

Hoće li Amerikanci u 14. danu nastaviti pobjedničku seriju ili će Dean Barker pokazati od čega je napravljen, vidjet ćemo kasno navečer u ponedjeljak, kada se jedri  16. i možda 17. regata u 22.15 po CET.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.