Tour of Croatia: Kanstantsin Siutsou ukupni pobjednik, Bahrain - Merida najbolja momčad

Nedjelja, 22. travnja 2018. 20:59 Napisao/la  SC
Kanstantsin Siutsou (Bahrain-Merida Pro Cycling Team)
Kanstantsin Siutsou (Bahrain-Merida Pro Cycling Team)

Ukupni pobjednik četvrtog izdanja međunarodne biciklističke utrke Tour of Croatia je Kanstantsin Siutsou iz Bahrain-Merida Pro Cycling Teama.

Ta je momčad i najbolja ekipa ovogodišnje utrke.

No, razloga za zadovoljstvo ima i talijanska momčad s profesionalnom kontinentalnom licencom, Bardiani CSF koja je došla do drugoga etapnog naslova ove godine.
Naime, Paolo Simioni je uz pomoć timskog kolege Mirca Maestrija u vodstvu proveo posljednjih 13 kilometara utrke, odnosno čitava dva kruga oko zagrebačkoga Gornjeg grada, da bi na kraju, kao svježiji među talijanskim dvojcem, slavio u vremenu 3 sata, 21 minutu i 39 sekundi.

Maestri je ciljem prošao drugi s 11 sekundi zaostatka, a Rumunj iz Nippo-Vini Fantinija Eduard Michael Grosu treći zakasnivši 25 sekundi, čime je samo potvrdio osvajanje plave majice, koja pripada bodovno najučinkovitijem vozaču utrke.

Važnije od izvrsnoga timskog pothvata Talijana, kojima je Alessandro Tonelli etapnu pobjedu donio također u petak u Crikvenici, jest kontrolirana utrka Bahrain-Meride, koja je svom kapetanu, Konstantinu Sivcovu, omogućila očuvanje ranije stečene prednosti i slavlje u ukupnom poretku.

Pieter Weening (Roompot-Nederlandse Loterij), Yevgeniy Gidich (Astana Pro Team), Radoslav Rogina (Adria Mobil Cycling) i Niklas Eg (Trek-Segafredo) zadržali su pozicije koje su zauzimali dan ranije, odnosno svo vrijeme od uspona na Biokovo u trećoj etapi.

Nizozemac Peter Koning (Aqua Blue Sport) konačni je vlasnik zelene majice, namijenjene najboljem penjaču, najbolji mladi vozač (bijela majica) je Astanin Yevgeniy Gidich, trećeplasirani u ukupnom poretku.

- Danas je bila veoma teška etapa za vozače u bijegu jer smo bježali cijeli dan. Znali smo da je na etapi nekoliko prolaznih ciljeva i zbog toga smo išli naprijed da uzmemo što više bodova i da zadržimo plavu majicu. Nakon prvog prolaznog cilja našao sam se u bijegu sa svojim timskim kolegom Maestri Mirco i odlučili smo da moramo probati vući do kraja. Do početka zadnjih krugova u Zagrebu držali smo se grupe, a kako smo vidjeli da smo jači od ostalih vozači odmah na usponu prema Markovom trgu smo se odvojili i krenuli dalje sami prema cilju. Radili smo svi zajedno i rasporedili smo zajedno snage do prvog uspona na Markov trg kad smo se moj timski kolega i ja odvojili, rekao je Kanstantsin Siutsou.

Tijek posljednje etape bio je sljedeći: skupina od šest vodećih vozača iskristalizirala se već uoči 30. kilometra nedjeljne utrke.

U njoj su bila dvojica vozača Bardianija CSF, Mirco Maestri i Paolo Simion, zatim Žiga Horvat iz Adria Mobila, Hayato Yoshida iz Nippo – Vini Fantinija, Eduardo Estrada iz Bicicletas Strongama i Guy Sagiv iz Israel Cycling Academyja.

Između sebe šestorka je podijelila druga dva nedjeljna prolazna cilja (Velika Gorica, Dugo Selo) te jedini brdski u Svetom Ivanu Zelini.

Njihova najveća prednost iznosila je cca pet minuta, a stanjivati se osjetno počela tijekom ulaženja u Zagreb.

Zajedno su šestorica ostali sve do prvog uspinjanja Mesničkom ulicom, kada je dvojac iz Bardianija napao, pokazavši time očitu ambiciju osvajanja drugoga etapnog naslova na ovogodišnjem izdanju Toura of Croatia.

Prednost koju su imali pri početku bijega u prvom su krugu oko središta grada čak i podigli, otišavši do 35 sekundi prednosti pri drugom prolasku Mesničkom.

Ubrzo ih je, na šest kilometara do cilja, krenuo loviti Jan Tratnik, slovački biciklist CCC Sprandi Polkowice, jedan od favorita za etapnu pobjedu.

Za Slovakom potjeri su se počeli priključivati ostali vozači, među kojima je bio i Slovenac iz Bahrain-Meride Matej Mohorič, drugi favorit za etapnu pobjedu posljednjeg dana četvrtog izdanja Toura of Croatia.

Svejedno, talijanski dvojac na čelu suvereno je visokim ritmom odolijevao napadu sve do trećega i konačnog prolaska ciljnom ravninom na Trgu svetog Marka.

U posljednjem kilometru Simioni se pokazao kao vozač s više svježine u nogama te je samostalno ušao u cilj.

Zanimljivo je za istaknuti da su, nakon prvog izdanja TOC-a, organizatori dobili pohvale iz njemačke redakcije Eurosporta da je završni krug u Gradu Zagrebu najatraktivniji krug koji su vidjeli i da svakako trebaju ustrajati na ovakvom završetku.

Dinamičnost i zahtjevnost krugova po centru Grada Zagreba ne dozvoljava predahnuti ni najslabijima ni najjačima, a pobjeđuje redovito najspremniji eksplozivni biciklist na utrci.

Utrku je svakodnevno prenosila Hrvatska radiotelevizija s ukupno 11 sati televizijskog prijenosa uživo te kroz ukupno tri sata sažetaka.

Izravan prijenos emitiran je i na Eurosportu, a TV prijenos su, zahvaljujući suradnji s A.S.O.-om, emitirale i brojne televizijske postaje s čak 6 kontinenata – u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji – od kojih su neke Tour prenosile i uživo.

Tour of Croatia podršku je dobio od institucionalnih partnera i sponzora pa utrka ima Visoko pokroviteljstvo Ureda Predsjednice Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske, podržavaju je Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, Središnji državni ured za šport, Parkovi Hrvatske, Grad Zagreb te brojni drugi gradovi i županije koji su domaćini starta i cilja ili prolazni gradovi neke od ovogodišnjih šest etapa. Od ostalih partnera i sponzora ističu se HEP, EnergyPlus, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, NP Plitvička jezera, Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa, Karlovačko, Škoda, Jamnica Pro Sport, Pipi, Valamar Hotels & Resorts, Maslinica Hotels & Resorts, Nalini, Vipnet, Uniline, Sixt, Croz, Vina Puhelek Purek, Europlakat, Sportske novosti kao medijski partner.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.