Uspon talijanskog nogometa: Juventus u finalu Lige prvaka, Napoli i Fiorentina u polufinalu Europa lige

Četvrtak, 14. svibnja 2015. 12:15 Napisao/la  SC

Uzvratne utakmice polufinala Europa lige (21.05):  Fiorentina - Sevilla i Dnipro - Napoli. Milan Badelj (Fiorentina) i Nikola Kalinić (Dnipro) večeras imaju priliku uvećati hrvatski broj finalista ove sezone


Juventus je nakon 12 godina ponovu u finalu Lige prvaka. Zadnje je igrao protiv Milana na Old Traffordu i izgubio (2:3) nakon izvođenje jedanaestaraca, bilo je to zadnje finale Lige prvaka u kojemu su igrali talijanski klubovi. Nakon toga uslijedilo je teško razdoblje za talijansk nogomet, financijska kriza spustila je kvalitetu u Seriji A.

Dvanaest godina kasnije nešto se čudno događa podno Apenina, talijanski nogomet ustaje iz pepela.  Dok traje kriza velikana (Milan, Inter...), Juventus je u finalu Lige prvaka, a dva talijanska kluba večeras igraju polufinale Europa lige. Utakmice Fiorentina - Sevilla i Dnipro - Napoli počinju od 21.05 sati.

Dok Fiorentina mora ostvariit čudo da bi izbacila Sevillu, koja ima prednost 3:0 iz prve utakmice, Napoli nije bez izgleda iako je u prvoj utakmici odigrao 1:1. Dnipro je kvalitetna momčad, ali ne toliko da bi se Napoli morao ustručavati u najavama utakmice. Talijanska momčad još uvijek slovi favoritom u polufinalu, što priznaju i protivnici:

- Ulaskom u polufinale iznenadili smo sve. Mi ćemo dati sve od sebe da se plasiramo finale, kaže napadač Dnipra Seleznyov, strijelac pogotoka u Napoliju.

Trener Napolija Rafa Benitez specijalist je za europske kupove, pobjednik je Europa lige (Chelsea) i Lige prvaka (Liverpool). Benitezu zahtjevi utakmice protiv Dnipra nije nepoznanica....

Ivan Rakitić postao je 17. hrvatski igrač u finalu Lige prvaka, veznjak Barcelone propšle sezone osvojio je Europa ligu u dresu Seville.

Milan Badelj (Fiorentina) i Nikola Kalinić (Dnipro) večeras imaju priliku uvećati hrvatski broj finalista ove sezone.