UEFA zaustavila sve postupke protiv Real Madrida, Barcelone i Juventusa

Srijeda, 09. lipnja 2021. 21:03 Napisao/la  SC

Superliga očito ima pravni legitimitet koji vrlo lako može temeljito promijeniti odnose u europskom nogometu

Tri kluba počeli mijenjati odnose u europskom nogometu
Tri kluba počeli mijenjati odnose u europskom nogometu

UEFA je službeno odlučila zaustaviti postupak protiv Juventusa, Barcelone i Real Madrida zbog toga jer tri kluba ne žele odustati od Superlige.

Spomenuti klubovi nisu podlegnuli pritiscima i prijetnjama UEFA-e, naprotiv, najavili su pravnu bitku protiv monopolističkog ponašanja europske udruge nacionalnih saveza.

UEFA se očito prestrašila pravnih posljedica nakon upozorenja švicarskog ministarstva pravosuđa da klubovi vrlo lako mogu ishodovati odluku suda Europske zajednice da monopol nije baš u skladu s europskom pravnom stečevinom.

Na istom tragu Trgovački sud u Madridu početkom svibnja zabranio je UEFA-i i FIFA-i da donose bilo kakvu mjeru koja zabranjuje, ograničava ili na bilo koji način uvjetuje stvaranje Superlige.

Drugim riječima, Superliga ne živi samo u snovima, sada je očito da ima pravni legitimitet koji vrlo lako može temeljito promijeniti odnose u europskom nogometu.

Upravo onako kao što tvrde čelnici Real Madrida, Barcelone i Juventusa.

Kao što je poznato, Manchester United, Chelsea, Manchester City, Arsenal, Liverpool i Tottenham odmah su odustali od Superlige pod snažnim pritiskom britanske vlade.

Nakon engleskih klubova, od Superlige su odustali Inter, Milan i Atletico.

Pod pritiskom UEFA-e klubovi ne samo da su odustali od Superlige iako su potpisali pristupne dokumente, nego su pokajnički pristali odreći se 5 posto prihoda od europskih natjecanja i solidarno uplatiti 15 mil. eura UEFA-i kao gestu dobre volje.

UEFA je sada službeno priznala da nije imala nikakvih pravnog uporišta nametnuti klubovima penale zbog neposluha.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.