UEFA PROTIV UEFA-e

Srbiji zbog rasističkog incidenta ipak teža kazna?

Srijeda, 26. prosinca 2012. 16:03 Napisao/la  SC

Disciplinski inspektor UEFA-e namjerava podnijeti žalbu na odluku UEFA-e

Kuća europskog nogometa od srijede se opet bavi incidentom u Kruševcu u završnici susreta mladih reprezentacija Srbije i Engleske. Naime, po pravilima UEFA-e njen se disciplinski inspektor Jean Samuel Leube ima pravo žaliti na odluku disciplinskih tijela UEFA-e, a upravo će to i napraviti nakon što je donesena prvotna presuda. Podsjećanja radi, 13. prosinca Disciplinska komisija UEFA-e kaznila je FSS sa 80 tisuća eura i jednom utakmicom bez publike što je od mnogih ocijenjeno kao sramotno blaga kazna, osobito od Engleza.

Osim toga, suspenzije su zaradili igrači Goran Čaušić (četiri utakmice), Ognjen Mudrinski i Filip Malbašić (po tri utakmice), Nikola Ninković (dvije utakmice). Po dvije godine suspenzije dobili su treneri Predrag Katić i Andreja Milutinović. Od Engleza suspendirani su Thomas Ince (jedna utakmica suspenzije) i Steve Colker (dvije utakmice).

Samo dan nakon objave odluke pojavila se i mogućnost žalbe što se sada i ostvarilo. Najglasniji prosvjednici bili su po tradiciji Rio Ferdinand, te predsjednici FIFA-e i UEFA-e Sepp Blatter i Michel Platini. Disciplinski inspektor UEFA-e Jean Samuel Leube ima rok do utorka 8. siječnja 2013. za uložiti žalbu, a do tada pravo na žalbu imaju i engleski i srpski nogometni savez. Tada predmet ide pred UEFA-ino žalbeno tijelo.

Ova odluka nije iznenađenje, jer je ogroman raskorak između prijedloga inspektora, koji je tražio, između ostalog, da se sve srpske reprezentacije izbace iz svih natjecanja.