UEFA podijelila 70 mil. eura klubovima koji imaju reprezentativce, sezone se moraju nastaviti

Četvrtak, 23. travnja 2020. 19:11 Napisao/la  SC
UEFA podijelila 70 mil. eura klubovima koji imaju reprezentativce, sezone se moraju nastaviti

Izvršni odbor UEFA-e donio je u četvrtak odluku da će odmah isplatiti naknade klubovima vezane za reprezentativna natjecanja, uzimajući u obzir krizu i financijske poteškoće koje brojni klubovi imaju zbog globalne pandemije novog koronavirusa.

Naknade su, prema početnom planu, trebale biti isplaćene nakon završetka doigravanja Europskih kvalifikacija, no uzimajući u obzir poteškoće s kojima se klubovi suočavaju tijekom pandemije, a koja je uzrokovala prestanak svih nogometnih aktivnosti.

1) 50 mil. eura će biti isplaćeno klubovima koji su ustupali igrače u 39 reprezentacija koje ne sudjeluju u doigravanju Europskih kvalifikacija

2) 17.7 mil. eura bit će isplaćeno klubovima koji su ustupali igrače u 16 reprezentacija koje sudjeluju u doigravanju (što ne uključuje naknade za utakmice doigravanja, koje će biti uplaćene nakon održanih utakmica)

3) Ostatak od 2.7 milijuna eura - vezan za igrače koji će nastupiti u doigravanju - bit će distribuiran nakon završetka kvalifikacija ove jeseni

Za ciklus EURO 2020 određeno je minimalno 200 mil. eura za naknadu klubovima, prema Memorandumu o suradnji između Uefe i ECA-e koji je obnovljen 2019. godine.

Prema mehanizmu distribucije koji je odredio Izvršni odbor Uefe, 70 mil. eura namijenjeno je za klubove čiji su igrači participirali u europskim kvalifikacijama i Ligi nacija, dok će preostalih 130 mil. eura biti distribuirano klubovima čiji će igrači sudjelovati na EURU 2020., koji će biti održan idućega ljeta.

Ukupno 676 klubova iz 55 zemalja članica dobit će naknade između 3.200 i 630.000 eura za sudjelovanje svojih igrača u europskim kvalifikacijama i Ligi nacija u aktualnom ciklusu.

UEFA traži od nacionalnih saveza i liga da istraže sve opcije kako bi svoja domaća natjecanja doveli do prirodnog završetka.

Ako idealni scenarij nije moguć zbog pandemije i kalendara, preporuka je Uefe da se prekinuta natjecanja nastave i okončaju u nekom drugačijem formatu, koji bi i dalje omogućio klubovima da se kvalificiraju za Uefina natjecanja po sportskom kriteriju.

Uz najbolju volju, moguće je da nacionalni savezi ili lige imaju legitimne razloge zbog kojih moraju prekinuti svoja natjecanja prije kraja, posebno iz sljedeća dva razloga:

  1. Odluka nadležnih tijela da su sportski događaji zabranjeni do datuma kada ne bi bilo moguće završiti aktualnu natjecateljsku godinu prije početka sljedeće.

  2. Nepremostivi ekonomski problemi zbog kojih je nemoguće okončati sezonu jer bi dovela u rizik dugoročnu stabilnost natjecanja i/ili klubova.

Ako je domaće natjecanje okončano prije vremena zbog gore navedenih razloga, UEFA će tražiti od nacionalnih saveza da odabere klubove za europska natjecanja na temelju sportskih kriterija.

Pritom se naglašava važnost da procedura za odabir klubova bude utemeljena na objektivnim, transparentnim i nediskriminirajućim osnovama.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.