UEFA izvješće: Najboljih 15 europskih klubova prihodovalo 1,5 milijarde eura od sponzora i komercijale

Utorak, 14. veljače 2017. 09:12 Napisao/la  SC

Dvadeset klubova engleske Premierlige ponovno  zabilježilo veće prihode nego svih 597 klubova iz 48 najmanjih Uefinih saveza članova


Europska nogometna federacija (UEFA) objavila je svoje analitičko izvješće licenciranja klubova za financijsku 2016. godinu.

Od uvođenja financijskog fair-playa, Uefino izvješće pokazuje ogromna smanjenja gubitaka, rekordna ulaganja klubova u stadione i kapital te iz godine u godinu porast klupskih prihoda.

Izvješće  dokazuje da je financijski fair-play preokrenuo nogometne financije – u posljednje dvije godine ukupna operativna dobit narasla je na 1,5 milijardi EUR, u usporedbi s gubicima od 700 milijuna EUR u dvije godine neposredno prije uvođenja zahtjeva točke pokrića (tzv. „pozitivna nula“).

Prihodi nogometnih klubova narasli su u 20 uzastopnih godina te su sada dosegli gotovo 17 milijardi EUR u klubovima najviših europskih liga.

 Klupski prihodi sada su se više nego udvostručili u odnosu na one iz 2004. godine i gotovo su šest puta veći od onih 1996. godine.
 
 Prihodi europskih klubova rastu svake godine u posljednja dva desetljeća s prosječnom stopom rasta od 9.3%.

Bilježi se znatno smanjenje broja klubova – gubitaša u Europi od uvođenja financijskog fair-playa i posebice onih s velikim prekoračenjima.

Europski klubovi sve više posluju na financijski održivoj osnovi, pri čemu su se ukupni gubici smanjili za 81% od punog uvođenja financijskog fair-playa – od 1,7 milijardi EUR u 2011. godini na nešto preko 300 milijuna EUR u 2015. godini.

Financije europskih nogometnih klubova sada su jače – neto gubitak je u postotku od prihoda pao sa 65% u 2009. godini na 40% u 2015. godini.

Europski klupski nogomet uživa besprimjernu razinu ulaganja – 58 novih klupskih stadiona između 2014. i 2017. godine u usporedbi s 23 u prethodnom četverogodišnjem razdoblju.

Klubovi su investirali 996 milijuna EUR u novu dugotrajnu imovinu u 2015. godini, uglavnom u stadione i objekte za treniranje i sportske komplekse, što se uspoređuje sa 670 milijuna EUR u prethodnoj godini.

Ovo je pridonijelo najbržem rastu (7%) u bilanci – vrijednosti dugotrajne imovine od kada se počelo s prikupljanjem detaljnih podataka.

Od uvođenja financijskog fair-playa i zahtjeva točke pokrića („pozitivna nula“) u razdoblju 2011. – 2015., 1,3 milijarde EUR je dodano u vrijednost dugotrajne imovine u bilanci, primarno u stadione, terene za treniranje i drugu infrastrukturu.

Lige "Velike četvorke" (Engleska, Njemačka, Italija i Španjolska) bile su odgovorne za 81% ukupnih troškova za transfere u financijskoj godini 2015., što je zamjetno povećanje u koncentraciji izdataka za transfere u odnosu na prethodni podatak od 72% (FG 2014.).

Dvadeset klubova engleske najviše lige ponovno je zabilježilo veće prihode nego svih 597 klubova iz 48 najmanjih Uefinih saveza članova.

Dok prihodi i dalje dosežu rekordne razine, također se nakuplja nejednakost u odnosu na rast tzv. super klubova, a globalni prigovori se nastavljaju.

Najboljih 15 europskih klubova dodalo je značajnih 1,514 milijuna EUR u prihode od sponzorstva i komercijalne prihode u posljednjih šest godina (povećanje od 148%) u usporedbi s 453 milijuna EUR koje su dodali preostalih 700 klubova najviših liga (povećanje od 17%).

Suprotno, porast prihoda iz svih ostalih izvora, uključujući TV, Uefine nagradne fondove, prihodi od ulaznica i ostali prihodi rasli su u istom omjeru kod ovih najboljih 15 klubova (rast od 45%) i ostalih 700 europskih klubova (rast od 37%).

Važno je primijetiti da takav rast nejednakosti u komercijalnim prihodima nije posljedica financijskog fair-playa, već je rezultat povećane globalizacije, povećanja komercijalne eksploatacije nogometa i utjecaja klubova na globalnom planu.

UEFA je izdvojila još nekoliko prepoznatih trendova na različitim područjima:

Upravljanje i strukturiranje domaćeg nogometa
- Ograničenja ustupanja igrača su sve popularnija (prihvaćeno od 15 liga) na način da se sprječava „zgrtanje“ igrača i/ili štiti integritet natjecanja.
- Ograničenja broja igrača su sada uobičajena diljem Europe (28 zemalja), ali nema ujednačenog pristupa (prepoznato je 15 varijacija).
- 52 nacionalna kupa više ne koriste ponovna odigravanja nakon neriješenih utakmica, samo Engleska, Republika Irska i Škotska ih još koriste.
- Suočavajući se s pritiskom termina, samo 11 od 55 Uefinih saveza članova imaju drugo nacionalno kup-natjecanje.
- Posebna pravila o lokalno treniranim igračima (23 zemlje) i pravila o domaćim igračima (38 zemalja) su vrlo raširena, s mnogo varijacija.

Treneri i igrači
- Najmanje je jedan glavni trener bio zamijenjen u svakoj od 60 europskih liga koje su analizirane u izvješću.
- Postotak promjena glavnog trenera u 90 svjetskih liga koje je UEFA analizirala je u posljednje četiri natjecateljske godine ostao dosljedno visok, sa 63% klubova koji su promijenili svoje glavne trenere u 2015. godini.
- Talijanski i srpski treneri su najviše disperzirani, i rade u 15, odnosno 14 različitih zemalja.
- Velika većina, 82% globalnog igračkog talenta (procijenjenog po tržišnoj vrijednosti) koncentrirano je u europskim ligama, pri čemu ih 48% igra u Engleskoj, Njemačkoj, Italiji ili Španjolskoj.
- Engleska Premier liga ima daleko najviši postotak igrača useljenika, koji iznosi gotovo 70%.

Navijači
- Više od 170 milijuna gledatelja posjetilo je europske ligaške utakmice u sezoni 2015./16., a 55 milijuna je bilo na utakmicama u Engleskoj i Njemačkoj.
- Bilježi se značajno povećanje od 2,6 milijuna europske publike u posljednjoj natjecateljskoj godini, a 14 liga je ostvarilo svoju najbolju posjećenost u posljednjih deset godina.
- 29 klubova je uživalo najmanje milijun navijačkih posjeta mjesečno njihovim klupskim internetskim stranicama u 2016. godini, uključujući 7 engleskih, 5 njemačkih i 15 ostalih europskih klubova i 2 kluba izvan Europe.

Stadioni i razvoj stadiona
- Nogomet broji 240 od 365 globalnih stadionskih projekata (vanjskih i s kapacitetom 5.000+) u posljednjem desetljeću.
- Turska (18), Poljska (14) i Rusija (14) pokrenule su najveći broj glavnih projekata novih stadiona u Europi od 2007. godine.
- Bilježi se značajan trend rasta u izgradnji europskih stadiona, 58 novih ili rekonstruiranih klupskih stadiona čije je dovršenje planirano između 2013. i 2017., u usporedbi s 23 nova ili rekonstruirana stadiona u razdoblju 2008. – 2012. godine.

Vlasništvo klubova i sponzorstva
- 44 kluba u najjačim europskim ligama sada su u stranom vlasništvu s vlasnicima 18 različitih državljanstava.
- 2016. godina bila je najaktivnija godina u pogledu preuzimanja klubova od stranih vlasnika, s 10 novih kupovina koje su dovršene do studenog, uključujući 8 novih kineskih vlasnika.
- Inozemno vlasništvo još je uvijek koncentrirano u Engleskoj, s više od polovine klubova iz najviših dviju liga koji sada imaju inozemne vlasnike.
- Pravo na komercijalno ime stadiona sada se primjenjuje na 25% europskih klupskih stadiona, što je u porastu i najuobičajenije je u Njemačkoj, potom u Danskoj, gdje preko polovine stadiona ima ugovoreno komercijalno korištenje naziva stadiona.
- Tri „top“ proizvođača opreme (Adidas, Nike i Puma) opskrbljuju gotovo polovinu europskih klupskih momčadi u najvećim ligama.
- Reklamiranje sponzora na dresu na nižoj je razini koncentracije, s gotovo 6% sponzora koji se pojavljuju na dresovima više od jednog kluba.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.