UDO LATTEK (1935-2015)

Preminuo jedan od najvećih trenera svih vremena

Srijeda, 04. veljače 2015. 19:02 Napisao/la  SC

Lattek je  jedini tri europska kupa osvojio s tri različita kluba

Udo Lattek, jedan od najvećih njemačkih trenera svih vremena, preminuo je u 80. godini u Kolnu. Lattek je godinama živio izolirano, bolovao je od Parkinsonove bolesti. U povijesti nogometa ostaje zapamćen kao jedini trener uz Giovannija Trapattonija koji je osvojio sva tri europska nogometna kupa, ali je  jedini tri europska kupa osvojio s tri različita kluba: Bayernom (Kup prvaka), Borussijom (M) (Kup UEFA) i Barcelonom (Kup kupova).

Lattek se afirmirao kao trener Bayerna za koji je igrala Beckenbauerova generacija (Meier, Müller, Breitner, Hoeneß....), jedna od najvećih u povijesti nogometa. Tri uzastopne titule njemačkog prvaka i titula prvaka Europe (1974.) vrhunac su Lattekova rada. Na klupi Borussije Mönchengladbach dvaput je Lattek osvojio prvenstvo, jednom Kup UEFA, u finalu Kupa prvaka 1977. godine izgubio je od Liverpoola.

Na klupi Barcelone (1981) osvojio je Kup kupova, otišao je taman kada je došao Maradona. Vratio se u Bayern s kojim je opet triput bio prvak. Zadnji posao odradio je u Borrusiji Dortmund, koju je 2000. godine spasio od ispadanja u drugu ligu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.