BRAZIL - NJEMAČKA 1:7

Brazil doživio povijesnu blamažu

Utorak, 08. srpnja 2014. 23:30 Napisao/la  SC

 Miroslav Klose zabio šesnaesti put na svjetskim prvenstvima

Svjetsko prvenstvo - polufinale

BRAZIL - NJEMAČKA 1:7

Estadio Mineirao, Belo Horizonte. Gledatelja 50.000

Sudac: Marco Rodriguez (Meksiko)

Strijelci: 0:1 Muller (11) 0:2 Klose (23), 0:3 Kroos (24) 0:4 Kroos (26) 0:5 Khedira (29) 0:6 Schurrle (69) 0:7 Schurrle (79) 1:7 Oscar (90)

Žuti kartoni: Dante (Brazil)

BRAZIL: Julio Cesar - Marcelo, Dante, David Luiz, Maicon - Fernandinho (46 Paulinho), Luiz Gustavo - Bernard, Oscar, Hulk (46 Ramires) - Fred (71 Willian)

NJEMAČKA: Neuer - Howedes, Hummels (46 Mertesacker), Boateng, Lahm - Schweinsteiger, Khedira (76 Draxler) - Ozil, Kroos, Muller, Klose (58 Schurrle)

Nogometni svijet ostao je zabezeknut. Pobjeda Njemaca nad Brazilom od 7:1 u polufinalu Svjetskog prvenstva, koje se još k tome igra u Brazilu nitko na zemaljskoj kugli nije očekivao, no dogodilo se upravo to. Ovu će večer svaki brazilski navijač vrlo brzo zaboraviti, Njemci su pokazali svu raskoš svoje moći i poslali najglasniju moguću poruku Argentini i Nizozemskoj da misle podići prvi trofej nakon Europskog prvenstva u Engleskoj 1996. godine.

Najveća pobjeda u polufinalima SP-a
Slavlje Njemačke nad Brazilom izjednačilo je najveću pobjedu jedne reprezentacije u polufinalima svjetskih prvenstava. U pohodu na svoju titulu prvaka 1950. godine Brazil je svladao Švedsku 7:1, a sada se našao na strani poraženog.

Umjesto najavljivanog Williana, brazilski izbornik Scolari na terne je na mjesto ozljeđenog Neymara postavio mladog Bernarda iz ukrajinskog Šahtara. Umjesto kapetana i glavnog stopera Thiaga Silve zaigrao je Dante, klupski kolega s mnogobrojnim igračima minhenskog Bayerna s druge strane. Ponovno je mjesto na desnom beku našao Maicon, umjesto Danija Alvesa a povratnik Luiz Gustavo nakon odrađene suspenzije zbog kartona vratio se na mjesto zadnjeg veznog u paru s Fernandinhom. S druge strane, Joachim Low ništa nije mijenjao, pa je tako ponovno u vrhu napada igrao Miroslav Klose, a igrale su i dviej karike zbog kojih je izbornicima prilikom press-konferencija bilo izrečeno mnogo kritika, a to su Mesut Ozil s jedne odnosno Fred s druge strane.

Klose najbolji strijelac u povijesti SP-a
Drugim pogotkom na utakmici polufinala protiv Brazila vječnu je slavu stekao Miroslav Klose. Aktualni napadač Lazia postigao je svoj šesnaest pogodak na svjetskim prvenstvima. Ronaldo je sa petnaest zgoditaka ostao iza, Klose je do svog učinka došao na četvrtom svjetskom prvenstvu na kojem je nastupio.

Prvi i jedini pokušaj Brazilaca u trenucima dok je rezultat još bio izjednačen dogodio se u trećoj minuti kada je Marcelo pucao s ruba šesnaesterca iz koraka, opasno ali i razmjerno neprecizno. Pokušaji Selecaa u početku temeljili su se uglavnom na prolascima preko bokova, visoki njemački stoperi bez većih poteškoća čistili su njihove napade. Nakon početnog ispipavanja snaga, Njemci su krenuli punom parom. Poveli su pogotkom nakon prekida. Kroos je nabacio s desne strane, a brazilski čuvari koncentrirali su se na visoke obrambene igrače. Lopta je preletjela sve i stigla na volej Thomasu Mulleru koji je zakucao za rano njemačko vodstvo. Nije bilo teško topniku minhenskog Bayerna postići peti pogodak u šest ogleda na Svjetkom prvenstvu, zaboravili su na njega Brazilci i to im se vratilo na najgori mogući način.

Isto se dogodilo i dvanaest minuta kasnije kada su Muller i strijelac Klose izigrali kompletnu brazilsku obranu. Sve je krenulo nakon izvedenog auta s desne strane, Muller i Khedira kombiniraju, Khedira šalje dubinsku loptu iza leđa Danteu, a Klose zabija iz drugog pokušaja nakon što mu je prvotno obranio Julio Cesar. Nisu Njemci stali na drugom pogotku, štoviše, tek su krenuli zabijati. Vlastitu dvostruku paljbu dvije minute kasnije počeo je Kroos, nakon akcije s desne strane, propustio je Muller loptu Ozila, a završio je Klose.

Brazil izgubio kod kuće nakon 39 godina
Posljednji poraz Selecaa na svom terenu u službenoj utakmici dogodio se protiv Perua, davne 1975. godine na Copa Americi. Na istom je turniru Brazil doživio najteži poraz u povijesti prije današnjeg. Bilo je to 1920. godine kada je Urugvaj svladao Carioce rezultatom 6:0.

U prvih pola sata još je jednom zabio Kroos, a pridodao mu se Khedira za - 0:5! Sve su to bile akcije koje su završavane iz neposredne blizine Julia Cesara, teško je domaćim navijačima bilo gledati predstavu svojih nogometaša, a tek je bilo prošlo pola sata. Nacionalna katastrofa Brazila mogla je bez većih problema još za vrijeme prvog poluvremena primiti još pokoji pogodak, no na odmor se otišlo samo s pet pogodaka njemačke prednosti.

Brazilci su se probudili početkom nastavka, prilike Ramiresa (49), Oscara (52) i Paulinha (54) obranio je Neuer. Tek je tada Selecao počeo prikazivat svoju poznatu igru, dolazili su žuti do prilika za počasni pogodak, Njemci su se tada osjetno povukli, ali do rezultatske promjene u korist domaćina nije došlo. Mogao je zabiti Muller(61), obranio je lijep udarac najboljeg njemačkog strijelca na Mundijalu Julio Cesar. Došlo je do promjene u 69. minuti, dogodio se šesti pogodak u brazilskoj mreži, zabio je i Andre Schurrle na dodavanje Klosea, kao i deset minuta kasnije kada iz solo-akcije gađa neobranjivo, od grede. Počasni pogodak zabio je Oscar dvije minute prije kraja, samo kako bi kozmetički donekle uljepšao najcrniju večer u povijesti brazilskog reprezentativnog nogometa.

Devedeset i četiri godine prošle su od poraza protiv Urugvaja (0:6) na Copa Americi, vjerovatno će trebati proći još toliko da se Brazil predstavi u ovako lošem izdanju.