SP: Klinsmannov stroj nije izdržao belgijske napade, Lukaku i De Bruyne promovirali Crvene vragove

Srijeda, 02. srpnja 2014. 00:50 Napisao/la  SC

Osmina finala: Belgija - SAD 2:1 (nakon produžetaka). Drama u Salvadoru sretno je završila za Belgijance, susret je to koji je obilovao prilikama i bravurama obojice vratara

Svjetsko prvenstvo - osmina finala

BELGIJA - SAD 2:1 (nakon produžetaka)

Arena Fonte Nova, Salvador. Gledatelja 50.000

Sudac: Djamel Haimoudi (Alžir)

Strijelci: 1:0 De Bruyne (93) 2:0 Lukaku (105) 2:1 Gren (107)

Žuti kartoni: Kompany (Belgija) Cameron (SAD)

BELGIJA: Courtois - Vertonghen, Kompany, Van Buyten, Alderweireld - Fellaini, Witsel, De Bruyne - Hazard (111 Chadli), Mertens (60 Mirallas) - Origi (91 Lukaku)

SAD: Howard - Beasley, Besler, Gonzalez, Cameron - Jones, Bradley, Zusi (72 Wondolowski) - Bedoya (105 Green), Johnson (32 Yedlin) - Dempsey

Belgijanci slave nakon epske bitke u Salvadoru, hrabrim Amerikancima nije pomogao ni čudesni vratar Howard. Utakmica je to u kojoj je momčad Marca Wilmotsa čak 38 puta pucala prema američkim vratima, od čega je čak 27 završilo u okviru vrata. Teško je stoga nabrojati sve njihove prilike kojih je bilo jako puno, valja skrenuti pažnju da je na petoj od osam utakmica osmine finala moralo doći do produžetaka nakon što je regularnih devedeset minuta završilo bez pogodaka. Nekadašnja Chelseajeva kombinacija De Bruyne - Lukaku trasirala je put Belgiji među osam najboljih reprezentacija svijeta.

Već nakon četrdeset sekundi igre Howard je morao upisati svoju prvu obranu na susretu. De Bruyne je krasno podvalio za Origija, koji je ponovno dobio prednost nad Lukakuom u početnoj jednaestorici Crvenih vragova. Uvodnih dvadeset minuta nije ponudilo ništa značajno, a onda je Dempsey (21) uputio udarac u Courtoisa, za statistiku. Belgija je u prvom dijelu forsirala igru na svog glavnog kreativca, ali i najsebičnijeg čovjeka na travnjaku, Edena Hazarda. Nebrojeno puta je ubacivao s lijeve strane kao i Vertonghen, no u 23. minuti kasnio je De Bruyne i promašio zicer, a tri minute kasnije ispred Fellainija se ukazao sveprisutni Beasley.

U nastavku je prvi ponovno zaprijetio Origi. Igrala se 56. minuta kada glavom na ubačaj De Bruynea pogađa gredu. Krenuo je tada pritisak momčadi Marca Wilmotsa koji nije urodio plodom do isteka devedesete minute. Witsel je probao u 69. minuti i pucao pored gola, a dvije minute kasnije ponovno je u stopostotnoj prilici bio origi, ali i to je skinuo američki vratar. SAD je zaprijetio preko Dempseya (74), prizeman udarac lako je ukrotio Courtois. Dvije minute kasnije Origi asistira vrlo dobrom Mirallasu, ovaj je sam isprd Howarda, no nije ga mogao svladati. I jedni i drugi mogli su utakmicu zaključiti u regularnom dijelu. Najprije Belgija (88) kada je Hazard probio lijevu stranu i prošao poluokomito pa sam pucao u vansjku stranu mreže, umjesto upošljavanja De Bruynea ili Mirallasa u petercu. Kompany je polušao petom u devedesetoj, u padu je to Howard obranio, ali najveći zicer imao je SAD. Druga minuta nadoknade, Wondolowski je imao izvrsnu priliku nakon ubacivanja Bradleya, nije bilo zaleđa ali pucao je napadač Seattlea preko gola.

Krenulo se u produžetke, krenula je drama. Prvi od tri pogotka pao je u 93. minuti kada Lukaku na sebi svojstven način bježi nečuvan po desnoj strani. Upuio se u kazneni prostor zapeo u gužvi ali i stigao dodati do De Bruynea. Ovaj je leđima okrenut golu, okreće svog čuvara i gađa nebranjeni kut Howardove mreže za 1:0. Zabio je potom i Lukaku na De Bruyneovu asistenciju u posljednjoj minuti prvog produžetka za naizgled velikih 2:0. No, u nastavku Amerikanci odmah smanjuju preko mladog napadača Juliana Greena. Izvrsno je loptu u prazan prostor ubacio Bradley, a Green zabija iz okreta volejem za 2:1. Uvukla se panika u redove dotad mirnih Belgijanaca. Imali su u 114. minuti još jedan zicer igrači Jurgena Klinsmanna. Bradley izvodi slobodan udarac kratkim dodavanjem do Greena, ovaj otprve prosljeđuje Dempseyu, no kroti to Courtois i čuva belgijsko vodstvo do samog kraja.

Dramaturški jedna od najkompliciranijih utakmica Mundijala zaključila se sretno po Belgijance, bio je to susret s najviše udaraca na gol, ali i s dvadeset i tri kornera, najviše dosad na Svjetskom prvenstvu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.