SP: Argentina u finalu nakon izvođenja jedanaesteraca, Romero dvaput obranio za veliki obračun protiv Njemačke

Srijeda, 09. srpnja 2014. 23:32 Napisao/la  SC

Polufinale: Nizozemska - Argentina 2:4 (11m). Sergio Romero obranio udarce Vlaaru i Sneijderu te odveo Gaučose u finale nakon loše predstave u prvih sto i dvadeset minuta

Svjetsko prvenstvo - polufinale

NIZOZEMSKA - ARGENTINA 2:4 - 11m (0:0, 0:0)

Corinthians Arena, Sao Paulo. Gledatelja 60.000

Sudac: Cuneyt Cakir (Turska)

Žuti kartoni: Martins, Huntelaar (Nizozemska) Demichelis (Argentina)

NIZOZEMSKA: Cillessen - Blind, Martins (46 Janmaat), De Vrij, Vlaar, Kuyt - De Jong (62 Clasie), Wijnaldum, Sneijder - Van Persie (96 Huntelaar), Robben

ARGENTINA: Romero - Rojo, Garay, Demichelis, Zabaleta - Mascherano, Perez (81 Palacio), Biglia - Messi - Lavezzi (100 Maxi Rodriguez), Higuain (82 Aguero)

Raspucavanje: Vlaar - Romero brani, Messi - 0:1, Robben - 1:1, Garay - 1:2, Sneijder - Romero brani, Aguero - 1:3, Kuyt - 2:3, Maxi Rodriguez - 2:4

Raspucavanje u jedanaestercima odlučilo je drugog finalista Svjetskog prvenstva. Louis Van Gaal nije mogao računati na usluge svog rezervnog vratara Tima Krula budući da je u sto i dvadeset minuta potrošio sve tri zamjene. Pokazalo se to ključnim, budući da Cillessen nije obranio ništa, a s druge strane fantastičnim se piokazao Sergio Romero obranivši dva udarca. Na početku je obranio udarac Vlaara, a u trećoj seriji osujetio je i Sneijderov pokušaj te tako svojoj momčadi osigurao finale SP-a nakon dvadeset i četiri godine.

Nakon početnog ispipavanja snaga probao je zaprijetiti Messi iz slobodnog udarca s dobre pozicije. Igrala se 15. minuta, a udarac Barceloninog asa završio je izravno u rukama Jaspera Cillessena. Za rubriku 'vjerovali ili ne', bio je to najozbiljniji pokušaj na cijelom susretu. Uoči udarca igralo se rezervirano, s puno taktičkih nadmudrivanja na travnjaku u kišnom Sao Paulu. Bio je to najzanimljiviji trenutak uvodnog dijela susreta za kojeg se znalo da će ga odlučiti nijanse. Robben i Messi, glavne zvijezde svojih momčadi krenule su uspavano, Argentinci su pokušavali po desnoj strani preko Zabaletinih prodora, uvidjevši da je Blind najslabija nizozemska karika, a ponovno su zaprijetili nakon kornera. Lavezzi je u 25. minuti izveo s desne strane, a Garay naišao iz drugog plana te uputio loptu glavom preko grede.

Većih prijetnji po gol jedne i druge momčadi u prvom dijelu nije bilo, Nizozemci su imali problema jer se Wesley Sneijder nakon ružnog starta i nasrtaja kopačkom u tetivu Martina Demichelisa žalio na ozljedu. Nije mu bila potrebna izmjena, srećom po Oranje, jer bio je to jedan od agilnijih igrača u dramom okovanom prvom poluvremenu koje je više nalikovalo kakvoj šahovskoj partiji i bilo puka suprotnost utakmici između Brazila i Njemačke dan ranije. Očekivala se agilnija igra jednih i drugih, obrane su odrađivale dobar posao.

Uzbuđenje se po prvi puta u nastavku utakmice odgodilo u 58. minuti. Lavezzi je prošao po desnoj strani, ubacio za Higuaina, ali se ispred njega ukazao De Vrij i odbio loptu ispred napadača Napolija. Inače, tempo susreta nije ubrzao, nije se znatnije povećavao broj progoda za udarce na gol pa je utakmicu u regularnom dijelu mogao odlučiti jedan pogodak. I jedni i drugi dali su veliku većinu svojih golova upravo u posljednjoj četvrtini utakmice, no nije ih bilo u devedeset minuta pa se moralo otići u produžetke. Istini za volju, Argentina je krenula agresivno u posljednjih deset minuta uvevši Palacia i Aguera umjesto Pereza i indisponiranog Higuaina. Podatak o niti jednom udarcu Nizozeske u okvir gola u devedeset minuta zvuči gotovo nestvarno, a tek tri argentinska poslužila su kao uljepšavanje statistike. Nisu uputili udarac u okvir, ali su Nizozemci zaprijetili na početku sudačke nadoknade kada Mascherano ispred Robbena klizećim startom izbacuje u korner u najboljoj prilici koju su izabranici Louisa van Gaala imali za vrijeme prve faze utakmice.

Najvažnija vijest prvoga produžetka glasila je da je Van Gaal pokušao s Klaasom-Janom Huntelaarom umjesto Van Persieja kojeg nije išlo, što zbog određenih zdravstvenih problema koji su ga mučili, a što zbog izuzetno čvrste argentinske obrane koja se dobro nosila s bilo kojom vrstom nizozemskih progravanja. Proao je u 99. minuti ponovno Robben, bio je to slab udarac po zemlji s dvadesetak metara, samo u ruke Romera. Argentina je mogla do slavlja pet minuta prije kraja drugog produžetka da je Palacio bio prisebniji u pokušaju glavom izravno ispred Cillessena. Mogao je napadač to završiti nogom, nije stoga uspio prebaciti nizozemskog vratara. Pokušao je samo minutu kasnije i Maxi Rodriguez na Messijev centaršut, i to je zaustavio Cillessen bez većih poteškoća. Svoje šanse nisu iskoristile obje momčadi pa je sve završilo trilerom raspucavanja u kojem su više sreće ali i znanja imali Argentinci.

Leo Messi konačno je došao do finala Mundijala, jedino on ima ključeve vrata iza kojih su se velikom pobjedom zatvorili Njemci kao favoriti finala. Brazil i Nizozemska moraju u borbu za broncu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.