SP: Argentina pobijedila Švicarsku, Messi i Di Maria donijeli slavlje Gaučosima u 118. minuti

Utorak, 01. srpnja 2014. 20:35 Napisao/la  SC

Osmina finala: Argentina - Švicarska 1:0 (nakon produžetaka). Izabranici Ottmara Hitzfelda su pružali izvrstan otpor Argentini koja se uz puno muke, ponovno zahvaljujući Lionelu Messiju probila do četvrtfinala.

Svjetsko prvenstvo - osmina finala

ARGENTINA - ŠVICARSKA 1:0 (nakon produžetaka)

Corinthians Arena, Sao Paulo. Gledatelja 62.000

Sudac: Jonas Eriksson (Švedska)

Strijelci: 1:0 Di Maria (118)

Žuti kartoni: Rojo, Garay (Argentina) Xhaka, Fernandez (Švicarska)

ARGENTINA: Romero - Rojo (105 Basanta), Garay, Fernandez, Zabaleta - Mascherano, Di Maria, Gago (106 Biglia) - Messi - Lavezzi (74 Palacio), Higuain

ŠVICARSKA: Benaglio - Rodriguez, Schaer, Djourou, Lichtsteiner - Inler, Behrami - Mehmedi (113 Dzemaili), Xhaka (66 Fernandes), Shaqiri - Drmić (82 Seferović)

Od 'uspavanke' na početku do drame s petom minutom sudačke nadoknade u produžetku. Tako bi se u jednoj rečenici mogla opisati utakmica osmine finala između Argentine i Švicarske. Bila je to četvrta utakmica Argentine na ovogodišnjem Mundijalu, treća koju je jednim potezom odlučio čarobnjak iz Rosaria. Leo Messi dokopao se lopte u 118. minuti u blizini centra, povukao trk dug dvadesetak metara, uposlio Di Mariu koji gađa u daljnji kut vrata Diega Benaglia.

Ničim Argentina više od Švicarske nije zaslužila prolaz dalje, posebice ne igrom u prvom poluvremenu. Momci Ottmara Hitzfielda dvaput su opasno zaprijetili Argentini, prvo preko Xhake u 27. minuti. Pucala je švicarska polušpica nakon kornera, kojeg je brzo izveo Shaqiri, samo do Romera. Najbolju priliku prvoga dijela imao je Drmić. Ponovno je Shaqiri bio taj koji je dodao izvrsnu loptu napadaču hrvatskih korjena, ispali su svi argentinski braniči, no nije na najbolji način Drmić završio obečavajuću akciju. 

U prvih petnaest minuta nastavka i dalje su Švicarci opasno prijetili, osvajali prostor u sredini terena ali i bili nekonkretni pred vratima Romera. Shaqiri je u 50. minuti picao iz slobodnog udarca, na odbijenoj lopti je Drmić koji je šalje preko gola. Argenitna se budi u zadnjih pola sata regularnog dijela. Prvu ozbiljnu prijetnju izabranici Alejandra Sabelle imali su u 62. minuti kada Higuain puca pod gredu, a prvu veliku obranu bilježi Benaglio. Messi je propustio realizirati jedan od brojnih dalekometnih pokušaja (68), a potom je ubacio za Palacia (75), no napadaču Intera za realizaciju smeta Higuain, s kojim se umalo sudario glavom. 

U produžetku je krenula drama. Devedeset i peta minuta donijela je udarac Palacia glavom pored gola na centrašut Di Marije, a sto i deveta drugu obranu Benaglia na kojoj bi mu pozavidjeli i nominalno jači vratari. Tada je Di Maria potegnuo s poludistance, Benaglio je vršcima prstiju obranilo. Kada se očekivalo da će utakmica otići u izvođenje kaznenih udaraca, kombinacija Messija i Di Marije donijela je pogodak za slavlje. Ipak, posljednju riječ rekli su Švicarci, Dzemaili u sudačkoj nadoknadi pogađa stativu nakon kornera Lichtsteinera.

Izabranici Ottmara Hitzfelda su pružali izvrstan otpor Argentini koja se uz puno muke, ponovno zahvaljujući Lionelu Messiju probila do četvrtfinala.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.