Infantino krenuo putem Platinija, završnice svjetskih prvenstava sa 48 reprezentacija

Četvrtak, 06. listopada 2016. 20:00 Napisao/la  SC

Bude li  Infantino nastavio razvijati Platinijev sustav vladanja, za dvadeset godina u završnicama svjetskih prvenstava moglo bi igrati 100 reprezentacija


Svjetska nogometna federacija danas broji 211 članica, a njezin novi predsjednik Gianni Infantino predlaže da svaka peta sudjeluje na Svjetskom prvenstvu.

Iako je tijekom svoje svoje kandidature predložio proširenje sudionika na 40 reprezentacija, Infantino je posegnuo za provjerenom metodom kupovanja glasova i predložio povećanje formata natjecanja u završnicama.

Jedna od čudnijih inovacija u novom prijedlogu leži u činjenici da bi čak 16 reprezentacija otišlo kućama nakon samo jedne odigrane utakmice. Infantino predlaže eliminacijsku rundu sa 32 momčadi koja bi se održala u zemlji domaćinu,  16 pobjednika ušlo bi u natjecanje po skupinama. Dodatnih 16 nositelja odmah bi bilo raspoređeno u skupine.

Naravno, prema očekivanju ovaj je prijedlog naišao na odobravanje među članicama FIFA-e koje  se smatraju zakinutima, ovako vide svoju šansu da se pokažu na svjetskoj nogometnoj pozornici.

Švicarski Talijan ušao je u utrku za čelnika FIFA, kada je postalo jasno da tadašnji predsjednik UEFA-e Michel Platini zbog četverogodišnje suspenzije sa svih nogometnih funkcija ne može u utrku.

Infantino pokušava primijeniti Platinijevu metodu vladanja na FIFA-u. Jasno, iza svega stoji novac!

Svi sudionici u završnici dijele zaradu od organizacije završnica velikih natjecanja. Logika je jednostavna: što je više sudionika, sve je manja novaca za najbogatije, ali je sve više više glasova siromašnih.

Čim je postao predsjednika UEFA-e, Platini je  počeo širiti format natjecanja u završnici europskih prvenstava.

 Na ovogodišnjem EURO-u prvi su puta sudjelovale 24 reprezentacije što je gotovo polovica članica UEFA-e.

 Na svjetskim prvenstvima od 1994. godine sudjeluju  32 reprezentacije.
 
 Za deset godina trebalo bi sudjelovati 48 reprezentacija. Bude li da 46-godišnji Infantino nastavio razvijati Platinijev sustav vladanja, za dvadeset godina FIFA bi mogla dosegnuti prosjek UEFA-e.

To znači da bi u završnicama svjetskih prvenstava moglo igrati 100 reprezentacija!

Na radost 66-godišnjeg predsjednika Infantina...

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.