UHIĆENJA ČELNIKA FIFA-e

Amerikanci stežu obruč oko Seppa Blattera

Srijeda, 27. svibnja 2015. 11:10 Napisao/la  SC

Naravno da Blatter zaobilazi Ameriku, ali mu svijet postaje sve manji

Konačno je počelo! U srijedu je u Zurichu uhićeno najmanje šestero visokih dužnosnika FIFA-e koje američke vlasti sumnjiče za korupciju na saveznoj razini. Budući da je akciju započelo američko pravosuđe, svi svjetski mediji prenose vijesti iz središta FIFA-e.

Čistka u vrhu FIFA-e praktično je najavljena  prije nekoliko tjedana, kada je FBI izrazio želju da osobno ispita predsjednika FIFA-e Seppa Blattera. Američke vlasti nisu zatražile Blatterovo izručenje, samo su obznanile da će predsjednik FIFA-e biti priveden zbog saslušanja ako se pojavi na američkom tlu. Naravno da Blatter zaobilazi Ameriku, ali mu svijet postaje sve manji. Za razliku od ostatka svijeta, Amerikanci se ne ustručavaju lopove zvati lopovima.

Budući da su među uhićenima u Zurichu dva potpredsjednika Izvršnog odbora FIFA-e, Jeffrey Webb i Eugenio Figueredo te Jack Warner, bivši član izvršnog odbora, jasno da se obruč oko Blattera steže.

Inače, čelnici FIFA-e u Zurichu su se okupili na redovitom godišnjem sastanku, švicarski organi reda odjeveni u civilna odijela nenajavljeno su upali u hotel Baur au Lac, luksuzni resort s pet zvjezdica s pogledom na Alpe i jezero. Uhićenja su obavljena vrlo profesionalno bez puno pompe.

New York Times objavio je punu listu optuženih: Jeffrey Webb, Eugenio Figueredo, Jack Warner, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin i Nicolás Leoz. Isti izvor navodi da će se lista osumnjičenih proširiti na čelne ljude marketinga: Alejandra Burzaca, Aarona Davidsona, Huga Jinkisa i Mariana Jinkisa. Tereti se i Jose Margulies, koji je posredovao u ilegalnim isplatama.

Korupcija u vrhušci FIFA-e godinama je javna tajna o kojoj svi govore na temelju očiglednih indicija, posebice prilikom glasovanja za domaćinstava svjetskih prvenstava. Amerikanci su očito uspjeli sakupiti dokaze za pranje novca, iznude i prijevare.

Na sastanku FIFA-e u Zurichu trebao bi biti izabran novi čelnik krovne svjetske nogometne organizacije. Jedini suparnik dugogodišnjem čelniku 79-godišnjem Švicarcu Seppu Blatteru je jordanski princ Ali Bin Al Hussein.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.