IPAK SE KREĆE

Novi direktor najavio Superligu

Petak, 21. listopada 2022. 14:52 Napisao/la  SC

Izvršni direktor A22 Sportsa stoji iza Superlige

Novi direktor najavio Superligu

Supeliga ne da nije mrtva nego će se uskoro zaživeti u punom sjaju!

To je sukus prvoga javnog istupa Bernda Reicharta, novog izvršnog direktora tvrtke A22 Sports, koja stoji iza projekta europske Superlige.

Kao što je poznato, pokušaj formiranja Superlige neslavno je propao prije 18 mjeseci nakon što su pod pritiskom britanske vlade od lige u roku od 48 sati odustali engleski klubovi.

Navijači su počeli prosvjedovati kada se pročulo da bi najbolji engleski klubovi moglo istupiti iz Premierlige pod pritiskom engleskog saveza, odnosno, UEFA-e.

Tadašnji premijer Boris Johnson nije želio socijalne nemire, pokrenuo je društveno-političke poluge kojima je zaustavio formiranje zatvorene lige dvadesetak najbogatijih europskih klubova.

Budući da iz Superlige stoji američki kapital i da se ulaganja mjere milijardama dolara, jasno je da UEFA sankcijama i prijetnjama može usporiti, ali ne može zaustaviti formiranje Superlige:

- Prije svega moram reći da sam u prvih 48 sati od imenovanja dobio ohrabrujuće reakcije. Nogometni svijet je cijenio naš otvoreni pristup iskrenom i poštenom sučeljavanju kojim pokušavam usmjeriti pozornost na ono što se događa u europskom nogometu, na trenutačno stanje koje ga može učiniti manje relevantnim na svjetskoj razini i koje mogu osiromašiti klubove, kazao je Reichart.

Osvrnuo se novi direktor na neuspjelo pokretanje projekta prije 18 mjeseci.

- Ozračje prijetnji i sankcija, koje su nametnule UEFA i neke vlade, spriječilo nas je da organiziramo sastanak. Danas se predstavljamo nakon što je projekt napredovao. U međuvremenu, kritike onih koji su se protivili alternativnom natjecanju temeljile su se na zabludama koje smo danas razjasnili. Konsenzus je porastao, mnogi shvaćaju probleme s kojima se nogometni svijet suočava, pogoršane pandemijom. Rastuća je opipljiva svijest o potrebi za reformiranjem nogometa. Predlažemo svoje ideje, spremni smo ih oblikovati zajedno s dionicima, kazao je Reichart.

Izvršni direktor A22 Sports pojasnio je da ne planira drugačiji format Superlige od prvotnoga prezentiranog prije 18 mjeseci:

- Ne, mi imamo vlastitu ideju koja se temelji na otvorenom turniru s ispadanjima i promocijama, koji bi mogao biti atraktivniji za javnost, više zanimljiv i isplativ na globalnoj razini. Ali mi smo tu da slušamo, analiziramo ideje i da ne namećemo format, već da ga zajedno gradimo. Hoćemo li razgovarati s Čeferinom? Naravno, ako on hoće razgovrati. Poslali smo mu pismo koje je primio i dao je do znanja da će odgovoriti u dogledno vrijeme. Čekat ćemo! S Infantinom će sigurno razgovarati, razgovarat ćemo sa svima kojima je stalo do budućnosti europskog nogometa, što je i kulturno pitanje. Nogomet je jedini istinski globalni sport na svijetu. Rođen je u Europi i proširio se posvuda tijekom prošlog stoljeća, sada se suočava s krizom interesa, posebno kod mlađe generacije. Možemo to ignorirati, ali rezultat je da će europski nogomet na kraju postajati sve manje relevantan i da će sama Europa izgubiti važan element svoje kulture. Malo je utakmica između velikih klubova, neatraktivan je televizijski proizvod u prvoj fazi u kojemu se igra previše kvalifikacijskih utakmica, previše je predvidljivosti u prvoj fazi, kaže Reichart.

Izvršni direktor A22 Sportsa ovako vidi uloge predsjednika tri kluba Real Madrida, Juventusa i Barcelone, koji javno promiču interese Superlige, na kraju će se o pravu na osnivanje zatvorene lige raspravljati na Europskom sudu.

- Oni su pokrenuli diskurs prije godinu i pol dana, stavljajući probleme nogometa na stol, unatoč prijetnjama i kritikama, čak i žestokim kritikama, oni su i dalje tu da nose svoju odgovornost kao klubovi koji vode europski nogomet, pokušavaju ga poboljšati, smatra Reichart, koji je ovako odgovorio na pitanje kada će početi Superliga.

- To će biti naš cilj u narednim mjesecima. Vidjet ćemo kakva će biti odluka Europskog suda i bit ćemo spremni, kazao je Reichart.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.