NIZOZEMSKA - ARGENTINA (22) Nogometni klasik kao uvod u veliko finale protiv moćnog Elfa

Srijeda, 09. srpnja 2014. 02:50 Napisao/la  P. M.

Znao sam da ćete me pitati o Messiju, što da vam kažem? Igramo protiv Argentine, ne protiv Messija. Pripremio sam strategiju za cijelu momčad, bit ćemo spremni, kaže Louis van Gaal

Na Corinthians Areni večeras će snage ukrstiti Nizozemska i Argentina u okviru drugog polufinala na Svjetskom prvenstvu. Ulog je stoga velik, pobjeda donosi ogled protiv Njemaca, reprezentacije koja je u polufinalu nadigrala Brazil s visokih 7:1. Obje momčadi u susret ulaze s trima pobjedama u svojim skupinama, iza njih stoji po jedna dobivena drama s jedanaestercima, a poznaju se vrlo dobro. Lionel Messi s jedne odnosno Arjen Robben s druge strane željni su finala i povratka na Maracanu. Nizozemci su ostali kratki u finalu sa Španjolskom prije četiri godine, sada to planiraju popraviti. Njihov izbornik Louis Van Gaal otvoreno je govorio o najvećem problemu na press-konferenciji.

- Jasno, znao sam da ćete me pitati o Messiju, što da vam kažem? Igramo protiv Argentine, ne protiv Messija. Pripremio sam strategiju za cijelu momčad, bit ćemo spremni za svakog njihovog igrača, pa i za Messija. Na ovom turniru zaista je pokazao da može biti čovjek odluke i na velikoj reprezentativnoj sceni, želimo ga zaustaviti, kaže van Gaal. 

U polufinalu, prema njegovim riječima, ne postoji favorit, šanse su podjednake, pa valjda imati i malo sreće. S druge strane, vrlo je jasan bio motor argentinske igre. Leo Messi zna da Argentina može do velikog finala.

- Sada je ova reprezentacija to u punom smislu riječi. Zajedništvo nije bilo veće otkako sam ja dio ove momčadi, a to je ono što nas čini jakima u svakom pogledu. Želimo ući u finale i znam da to možemo učiniti. Nizozemska nam je sigurno najteži protivnik na Svjetskom prvenstvu, ali spremni smo i puni motiva da se nakon dvadeset i četiri godine ponovno nađemo u finalu. To bi za nas bio velik uspjeh, no sada smo koncentrirani na utakmicu s Niizozemskom. Neće biti ni malo jednostavno proći, no moramo pokazati našu igru iz prethodnih utakmica, kaže Messi uoči devetog međusobnog dvoboja ovih dvaju reprezentacija.

Posljednji puta susreli su se u grupnoj fazi Mundijala u Njemačkoj prije osam godina i odigrali bez pogodaka. Još su se tri puta susretali na svjetskim prvenstvima. Četvrtfinale Mundijala u Francuskoj otišlo je na stranu Nizozemaca golom Bergkampa u devedesetoj minuti, a Argentina pamti i pobjedu u finalu protiv Nizozemaca. Bilo je to na SP-u 1978. kada su na svom terenu slavili 3:1 nakon produžetaka, predvođeni legendarnim Mariom Kempseom. Nizozemska je slavila četiri godine ranije (4:0) u grupnoj fazi svjetske smotre koja se i tada igrala u Njemačkoj.