Hoće li klubovi platiti UEFA-i odštetu zbog otkazivanja EURO-a 2020?

Utorak, 17. ožujka 2020. 10:34 Napisao  I. V.

FIFA je od Svjetskog prvenstva u Rusiji zaradila oko 3,5 milijardi eura, UEFA je prema procjenama trebala zaraditi čak i više od Europskog prvenstva 2020. godine

Hoće li klubovi platiti UEFA-i odštetu zbog otkazivanja EURO-a 2020?

UEFA će danas donijeti odluku o sudbini Europskog nogometnog prvenstva 2020. godine čime će izravno utjecati na nacionalna prvenstva.

U svojevrsnoj video konferenciji svih 55 članica UEFA-e imat će priliku iznijeti svoje stavove.

Pod pritiskom klubova većina najutjecajnijih nacionalnih saveza izvjesno traže otkazivanje Europskog prvenstva 2020. godine.

Problem je da UEFA otkazivanjem završnice Europskog prvenstva 2020 godine ne gubi milijune, nego milijarde eura.

FIFA je od Svjetskog prvenstva u Rusiji zaradila oko 3,5 milijardi eura, UEFA je prema procjenama trebala zaraditi čak i više od Europskog prvenstva 2020. godine.

Stoga ne čudi medijska spekulacija da će UEFA od klubova zatražiti odštetu u slučaju da otkaže završnicu prvenstva.

Odšteta nije određena, poznato je da bi trebala kompenzirati dio gubitaka uz pretpostavku da će se Europsko prvenstvo održati 2021. godine i da će UEFA ipak ostvariti zaradu.

UEFA u tom slučaju ima problem s FIFA-om, koja je 2021. godine planirala odigrati prvo klupsko svjetsko prvenstvo s 24 najbolja kluba na svijetu.

Da bi FIFA otkazala svjetsko prvenstvo, UEFA će morati platiti odštetu.

Najveće europske lige već bilježe velike gubitke, procjena je da će Lige petice ukupno izgubiti oko 2 milijarde eura ako se nacionalna prvenstva ne privedu kraju.

Koronavirus je sve poremetio osim najvažnijeg.

U nogometu se na kraju sve svodi na zaradu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.