KATAR ISPUNJAVA OBEĆANJE

Rashlađeni stadioni za SP 2022. godine

Četvrtak, 13. prosinca 2012. 11:24 Napisao/la  SC

Dali smo svoje obećanje svijetu i ne možemo sada pobjeći od njega, kaže Hassan al-Thawadi, čelnik Organizacijskog odbora

Kada imaš viška novaca onda možeš obećati i naizgled nemoguće. Organizatori kontroverznog SP-a u Kataru 2022. godine svim silama žele prvenstvo održati u ljetnom periodu kada temperature u pravilu prelaze 40 stupnjeva Celzijusa unatoč sve jačoj kampanji da se natjecanje održi zimi. Međutim, organizatori prvenstva tvrde da će do početka natjecanja razviti novi rashladni sustav na stadionima. Štoviše, najavljuju da će rashladiti i sve navijačke zone.

Solarni stadioni
Svaki je od pet stadiona koristit će solarnu energiju kako bi se zadovoljili energetski zahtjevi. Koristeći inovativne rashladne tehnologije temperature unutar stadiona trebale bi biti ispod 28 stupnjeva Celzijusa. Unatoč vanjskim paklenim vrućinama Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022 postaje prvo u povijesti sporta koje će biti rashlađeno na otvorenom prostoru.

- Navijači će se osjećati sigurno i udobno, bit će im "cool" u svakom smislu. Postoje dva grada gdje se već koriste aktivne i pasivne rashladne tehnike, bez obzira radi li se o stvaranju hladovine ili unošenju vjetra. Dali smo svoje obećanje svijetu i ne možemo sada pobjeći od njega, kaže čelnik Organizacijskog odbora SP u Kataru Hassan al-Thawadi.

Ugledni arhitekt John Barrow of Populus rekao je da je rashladna tehnologija neodrživa na većim stadonima, ali organizatori tvrde da sve teče prema planu:

- Populus nije radio s našom rashladnom tehnologijom. Uskoro ćemo izbaciti prototip, to je apsolutno naša obaveza, rekao je Al-Thawadi.

Očekuje se da će Katar u narednih deset godina u projekte infrastrukture prije SP-a uložiti oko 150 milijardi eura, a Al-Thawadi ističe da će se rashladna tehnologija koristiti na širim područjima nego što je prvotno planirano. Al-Thawadi je rekao da će nastaviti s pripremama za ljetno natjecanje osim ako FIFA ne odluči drugačije što mora biti odluka šire nogometne zajednice.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.