Sky Italia i Mediaset pod istragom, Berlusconi i Murdoch dogovorili cijene prijenosa utakmica u Italiji

Četvrtak, 21. svibnja 2015. 16:08 Napisao/la  SC

Sky za 572 miliona eura na kraju prenosi praktički sve nogometne utakmice u Italiji i to je Mediasetu platio 373 miljiuna eura

Talijanska policija otvorila je istragu zbog sumnji da su dvije najveće talijanske televizijske kuće, Sky Italia Ruperta Murdocha i Mediaset Silvia Berlusconija, namijestile cijene u trogodišnjim ugovorima za prijenose nogometnih utakmica u Italiji. U lanjskim pregovorima Mediaset i Sky Italia dobili su prava na sve pakete prijenosa utakmica, a zatim dio prava međusobno podijelili kako bi izjednačili tržišnu poziciju.

Istražitelji sumnjaju da su se dvije kompanije udružile kako bi isključile ulazak novih igrača i onemogućile konkurenciju. Najavili su da će istraga biti okončana do 30. svibnja 2016. godine.

Natječaj za prava na prijenose utakmica u Italiji završio je sporazumom u kojemu Sky Italia dobiva ekskluzivna prava satelitskog live prijenosa utakmica 8 najbolje plasiranih klubova prve lige, ekskluzivna prava na prijenos prve lige na Fox Sports, koji time izlazi iz Mediasetovih paketa.

Mediaset je dobio prava na prijenose utakmica Lige prvaka, na kablovski prijenos utakmica 8 najjačih klubova prve lige te satelitskog i kablovskog prijenosa utakmica svih ostalih liga.

Za 700 miliona eura Mediaset je dobio prava na prijenose svih utakmica Lige prvaka, uključujući online streaming. Skyu su ustupili prava za utakmice 12 klubova Lega Pro i Serie D, italijanske treće i četvrte lige, tako da Sky za 572 miliona eura na kraju prenosi praktički sve nogometne utakmice u Italiji i to je Mediasetu platio 373 miljiuna eura.

Prava na prijenos italijanske prve lige vrijede 1 milijardu eura. Mediaset je u ovakvom dogovoru prošao malo bolje je dobio prijenose svih 20 klubova lige od početka sezone i ekskluzivna trogodišnja prava na utakmice Lige prvaka koje se igraju u Italiji.

Ukupna vrijednost prava je 2,5 milijardi eura, a zarada 28 milijardi eura. Talijanski klubovi zaradit će 14 posto više nego s prethodnim ugovorima.

Analitičari kažu da je to značajan rast iako zarada francuskih klubova raste 24 posto, a oboje nisu ni blizu ugovorima za Premierligu i Bundesligu.

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.