REKORDNA KAZNA

Evertonu oduzeto deset bodova

Petak, 17. studenog 2023. 17:44 Napisao/la  SC

Što mogu očekivati Man. City i Chelsea?

Evertonu oduzeto deset bodova

Evertonu je oduzeto 10 bodova zbog kršenja pravila poslovanja (FFP), koje propisuje Premierliga na temelju naputaka UEFA-e.

Odluka je šokirala čelnike Evertona i prije svih zabrinula čelnike Chelseaja i Manchester Cityja.

Everton se preko noći našao na predzanjem mjestu na ljestvici nakon što je vodstvo Premierlige posegnulo za rekordnom kaznom.

Dugo je traja istraga o poslovanju Evertona, za sada je poznato da je klub prekršio pravila održivosti u sezoni 2021/22

Everton je reagirao priopćenjem:

- Nogometni klub Everton je šokiran i razočaran presudom komisije Premierlige, klub vjeruje da je komisija izrekla potpuno nerazmjernu i nepravednu sportsku kaznu. Klub je već najavio žalbu na odluku. Everton je bio otvoren i transparentan u informacijama koje je dao Premierligi, uvijek je poštovao integritet procesa istrage. Klub ne priznaje tvrdnju da nije djelovao s najvećom dobrom vjerom, težina kazne nije poštena, ni razumna nakon dostavljenih dokazao, stoji između ostalog u priopćenju.

- Klub će također s velikim zanimanjem pratiti odluke donesene u svim drugim slučajevima koji se tiču pravila o profitu i održivosti Premierlige, napisao je znakovito Everton u priopćenju, aludirajuću upravo na istrage o poslovanju Cheleseja i Manchester Cityja, dva kluba koji su godinama pod monitoringom UEFA-e zbog sumnji da su postali praonice novca.

Manchester City je 2020. godine izbačen iz europskih natjecanja zbog kršenja Financijskog Fair Playa (FFP), ali je Sud za sportsku arbitražu (CAS) u švicarskoj Lausanni poništio UEFA-inu odluku pod sumnjivim okolnostima o kojima su najviše pisali njemački mediji.

Upravo Njemačka vrši najveći pritisak na UEFA-u u borbi protiv pranja novca u Premierligi, što je odavno postala javna tajna.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.